Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 10 Mac 2021

Mahkamah Benarkan Penganut Kristian Guna Kalimah Allah, Baitullah, Kaabah Dan Solat - Nasib Baik Bukan Zaman PH.

SEMASA | Sinar Harian melaporkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan penganut Kristian seluruh negara menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitan pendidikan agama Kristian.

Yang membuat keputusan tersebut ialah Hakim Nor Bee Ariffin.  

Kronologinya adalah seperti berikut;

- Pada 11 Mei 2008, cakera padat (CD) berjudul 'Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah', 'Hidup Benar Dalam Kerajaan Allah' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah' telah dirampas dari seorang penumpang yang baru sahaja tiba di Lapang Terbang Sepang.

- Penumpang tersebut ialah Jill Ireland Lawrence Bill, wanita yang berasal dari Sarawak, keturunan Melanau.

- Jill kemudiannya mencabar tindakan itu dengan melawan di mahkamah, beliau berkata bahawa hak perlembagaannya untuk mengamalkan agamanya dihalang dengan sekatan atau larangan pengimportan bahan pendidikan.

- Jill memfailkan semakan kehakiman untuk menuntut semula CD itu dan relif hak perlembagaannya. 

- Pada 2014, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Jill dan memerintahkan agar kesemua lapan CD itu dipulangkan, namun tidak membuat sebarang penghakiman mengenai relif-relif lain yang dimohon.

- Pada 10 Mac 2021, Hakim Nor Bee Ariffin membuat keputusan penganut Kristian seluruh negara dibolehkan menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitan pendidikan agama Kristian. Selain itu, perkataan Baitullah, Kaabah dan solat juga dibenarkan dengan pra syarat perlu ada penafian ‘hanya untuk orang Kristian’ dan lambang salib di hadapan kulit buku.


Nasib baik ia berlaku di zaman Perikatan Nasional, jika berlaku di zaman PH isu ini akan menjadi lagu perkauman dan tak semena-menanya PH akan dituduh sebagai punca. Islam terancam akan menjadi slogan.

Sememangnya tidak perlu rasa tergugat jika benar orang Islam mana mungkin mereka tidak tahu membezakan kitab Kristian dan Alquran. Bodoh benarlah kalau begitu.

Dan kalau nak mengumpul umat dengan cara memaksa mereka, itu pun bodoh benar. Umat berkualiti dan umat berkuantiti, ada beza.

Sikit dan banyak bukan faktor kejayaan atau kebenaran.

Orang yang percaya dengan agama sendiri, akan mencari jalan mengkaji dan mempelajari agamanya. Penganut yang tergugat dengan penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam sememangnya perlu banyak masa membaca Alquran dan bukannya bergaduh di sosial media. Pergi tambahkan ilmu dan bukannya serang penganut agama lain. 

Kerana kita rasional, kita ada pandangan ini tak kira siapa pun memerintah. Tetapi sesetengah penyokong mereka tidak rasional, pandangan mereka berubah-ubah mengikut parti politik. - 10 Mac 2021.

Jika PN Berpecah Yang Rugi PPBM Dan Bukannya Orang Melayu.

NURUL ASYIKIN | Wan Saiful perlu cepat bangun dan cuci muka dia. Jangan asyik tidur dan terbuai-buai dengan mimpi sehingga bila nak beri pendapat pun semacam orang lalok telan gam.

Wan Saiful menulis di Facebooknya (rujuk); 

Perpecahan undi Melayu akan menghasilkan ketidakstabilan politik yang tidak sudah, lantas menyukarkan proses menjaga kebajikan rakyat semua kaum dan agama. 

Kestabilan penting untuk pembinaan semula ekonomi negara. Dalam keadaan kita tahu bahawa DAP dan PH memang mahukan undi Melayu terpecah untuk mereka kembali berkuasa, sudah pasti seruan untuk menjaga muafakat politik ini mesti dipandang serius oleh semua yang ikhlas.

Bagi saya, sesiapa sahaja yang sengaja mahu kita berpecah dan mahu kita lemah, maka mereka adalah agen DAP dan PH. DAP dan PH memang mahukan PENJAJARAN BARU yang melemahkan kita. Agen-agen mereka mungkin datang dalam pelbagai bentuk.

Sewaktu PPBM bersama PH, prestasi PPBM paling teruk. Mereka ada banyak menteri yang mengarut dan menjadi bahan sindiran netizens. Malah banyak keputusan Tun Mahathir sebagai PM dari PPBM juga dipertikaikan dan diperlekehkan oleh penyokong-penyokong PH sendiri. 


Pendek kata, tak perlu tunggu budak-budak UMNO dan PAS menyerang, budak-budak PH sendiri serang dulu kerana terlalu membodohkan umat.

Bila ada mana-mana menteri bangang dari DAP, PKR dan AMANAH, mereka turut menerima tempias yang sama tetapi tidaklah seteruk layanan yang PPBM terima.

Bila masuk PRK, calon PPBM kalah teruk.

Nampak gayanya PPBM tiada kredibliti dan aura. Kemenangan calon mereka semasa PRU14 atas dua faktor. Menumpang PH dan mencuri wakil parti lain.

Mereka ialah parti yang lemah dan tak salah kita panggil parasit.

Menangnya PPBM dengan pengundi PH. Ada DAP, PKR dan Amanah didalamnya. Bukan sahaja tidak berterima kasih malah kini dengan tak malunya mengutuk apa sahaja yang menghalangi niat mereka sebagai agen DAP dan PH. Ibarat melepaskan anjing tersepit. Kita tolong dia, dia gigit kita balik, bukan setakat gigit siap serang sampai koma PH dibuatnya.

Selepas menang mereka sibuk nak membenarkan kesemua keputusan politik dan pentadbiran Tun Mahathir walaupun bukan itu yang dijanjikan kepada pengundi. Selepas melihat bahawa PKR tidak mahu bodoh-bodoh menurut dan taat, lalu Langkah Sheraton berlaku.

Di depan orang ramai dikatakan berebut kuasa Perdana Menteri. Betul, terpaksa rebut sebab Perdana Menteri Tun Mahathir mahu memerintah Malaysia ini mengikut otak kapitalis, sedangkan bukan itu yang rakyat perlukan.

Kita terpaksa jadi gila mendesak beliau melepaskan jawatan kerana kita tak mahu Perdana Menteri yang tidak pro kepada keperluan rakyat. Bagaimana itu salah?

PPBM membayangkan perkara itu salah dalam naratif Langkah Sheraton hasilnya PAS dan UMNO berjaya ditundukkan PPBM.

Sebenarnya, apabila PPBM beralih kepada PAS dan UMNO ia adalah alhamdullilah kepada PH khususnya PKR yang terlepas beban besar.

PPBM adalah parasit dan mereka sedang berpaut kepada PAS dan UMNO bagi memanjangkan hayat mereka. Terpulang kepada PAS dan UMNO nak menongkat, membelai, memanjai, mendodoikan, menurut dan patuh kepada rayuan PPBM, ia bukan PH punya call.

Cumanya, tidak betul bila Wan Saiful berkata perpecahan undi melayu akan menyukarkan menjaga kebajikan semua rakyat.

Sistem BN tidak sempurna dan PH masih banyak perlu belajar tetapi dengan sistem sedia ada, ia dah boleh menjaga kebajikan rakyat. Kita cuma perlu membuat beberapa pindaan dan penambahbaikan, supaya apa yang dirancang terlaksana.

Apa yang Wan Saiful taknak cakap ialah perpecahan undi melayu akan melenyapkan PPBM.

Inilah perkara sebenar.

PPBM menang atas undi PH. PPBM khianat PH. Nak ke budak-budak PH undi PPBM? Memang takla.

PPBM curi wakil UMNO. PPBM penuh dengan pelompat katak dari PKR.

Adakah budak-budak UMNO dan PKR akan tersengih-sengih dan pangkah PPBM dalam PRU15? Memang takla.

PPBM nak harapkan siapa? Penyokong mereka? Ada berapa juta?

Jadi PPBM perlukan UMNO dan PAS.

UMNO dan PAS ada banyak penyokong. Jika UMNO dan PAS bersama-sama PPBM dalam GE15, maka PPBM akan dapat undi dari budak-budak UMNO dan PAS. 

Sebab tu PPBM taknak PN berpecah. Sebab tu PPBM mesti pertahankan PN. Tapi nak guna alasan apa? Bagaimana nak memastikan orang melayu terima PPBM?

Nak cakap pasal jasa?

Hasil?

Apa jer yang ada. Maka gunakanlah sentimen kaum dan agama. Orang melayu kena ditakut-takutkan. Memang masa PH memerintah, ada beberapa perkara yang menganggu sensitiviti kaum, tetapi majoritinya puncanya dari tangan PPBM - bukannya DAP dan PKR.

Yang lantik peguam dan hakim. Yang cuba bawa Icerd dan Statut Rom tanpa engagement dengan rakyat. Semua tu kini berada di luar PH. 

Sebahagian darinya bersama-sama PN.

PH hanyalah pak sanggup bodoh yang tak tahu diri sedang dipergunakan PPBM.

Demikian juga PPBM sedang pergunakan PAS dan UMNO. Tapi itu bukan kita punya call. Bukan kita yang sedang dipergunakan dan diperkotak-katikkan. PH dah selamat dari azab tu.  Bukan urusan kita nak pertikaikan PPBM pergunakan UMNO dan PAS. Cukup kita nak betulkan kenyataan bahawa tak betul perpecahan PN akan merugikan melayu, ia hanya merugikan PPBM. Undi melayu dah lama berpecah, with or without PPBM. Terimalah hakikat tu. - 10 Mac 2021.

Penyatuan Ummah Dah Hilang, Kini Pro PAS, PPBM Bergaduh Dengan Pro UMNO.

NURUL ASYIKIN | Nampak gayanya sosial media hangat dengan pergaduhan pro UMNO vs PAS + PPBM = PN.

Ini kita boleh perhatikan apabila cybertroopers kedua-dua belah parti itu saling serang menyerang antara satu sama lain, kali ini secara terbuka.

Anehnya, mereka yang saling bercakaran tetapi Wan Saiful menyalahkan DAP dan PH yang sedang elok parking tepi sambil mengunyah Super Ring.

Macam post dibawah ini;


Shahrul Nasrun adalah EXCO Pemuda UMNO. Tapi yang Wan Saiful petik DAP dan PH. Sejak bila Shahrul tu pimpinan DAP?

Disebabkan pandangan di atas, Shahrul kini berdepan dengan serangan peribadi. Habis semua gambar-gambar dia bersama isterinya kena korek dan diviralkan. Siapa viralkan tu? Kalau bersedia ditanamkan dalam jirat cina, bolehlah petik nama.

Kemudian, sepertinya tak ada nombor telefon untuk berbincang cara baik, serangan balas datang dari pimpinan PAS.


Mungkin perasaan marah itu perlu dipublikasikan supaya penyokongnya sedar dan memahami mesej disebaliknya, yang sedang disampaikan KP PAS.

Kemudiannya, cybertroopers kedua-dua kem sambut menyambut peperangan tersebut dan saling serang menyerang balas. 

Kini mereka boleh pula bergaduh sesama sendiri, dengan lantang dan terbuka, tak timbul soal melayu bergaduh dengan melayu cina tepuk tangan. Kerana apa?

Kerana yang bergaduh dan bakal dapat manfaat ialah geng-geng sendiri. Kalau yang bergaduh tu musuh mereka dan yang mendapat manfaat bersama itu ada bangsa selain melayu dan umat Islam, maka ketika itulah mereka akan mainkan kad rasis dan fasis.

Jika kita perhatikan ada ayat perkasakan perpaduan ummah. Disini mesejnya ialah sesiapa yang mengkritik PN yang didalamnya ada PPBM dan PAS bermakna menolak perpaduan ummah. Ini namanya doktrinisasi.

Doktrinisasi berlaku atas sebab strategi. Strategi mereka ialah mahu memberikan gambaran bahawa apa-apa yang bersama PAS dan PPBM ialah penyatuan ummah, yang menolak mereka ialah anti penyatuan ummah.

Sebenarnya tidak salah kita anti kepada penyatuan ummah malah jangan kita rasa takut dengan label itu.

Ummah merujuk kepada umat Islam. Dan kalau kita anti penyatuan umat Islam pun ia bukannya salah, atau dosa. Kita beri contoh. Sajat umat Islam. Pembunuh isteri dengan senapang ialah umat Islam. Mereka juga ummah, dan jika ikut konsep penyatuan ummah, kita kena paksa diri kita untuk bersatu dengan spesis-spesis melayu dan umat Islam seperti mereka. Adakah kita perlu terima paksa konsep sedemikian kerana takut dilihat berbeza? 

Tidak perlu. Jangan takut untuk menyampaikan perbezaan kita secara terbuka dan lantang selagi mana kita tidak mengajak kepada perbuatan jenayah dan dosa.

Anti penyatuan ummah bukan bermaksud anti Islam. 

Jangan salah faham dengan anggap penyatuan ummah = Islam. Ia adalah sejenis gerakan dan pendapat tetapi ia bukan agama dan kepercayaan.

Kita sepatutnya mendorong kepada rakyat perlu bersatu menolak penindasan, kezaliman dan undang-undang yang menyeksa rakyat.

Kita tak perlu spesifikan bangsa dan agama untuk bersatu.

Ini kerana orang jahat mereka tak kenal bangsa dan agama.

Ada orang Islam yang jahat. Ada orang Buddha yang jahat demikian juga Hindu dan atheis.

Mereka jahat kerana sikap dan keputusan yang mereka buat ketika itu.

Jadi bilamana parti-parti ini bercakap pasal penyatuan ummah, beringatlah, hakikatnya mereka bercakap pasal kuasa dan manfaat yang mereka boleh dapat kesan dari doktrinisasi tersebut. 

Sudah tentu konsep doktrinisasi ini terpakai ke atas semua jenis parti-parti politik tak kira di kem kerajaan ataupun pembangkang.

Ia terserah ke atas diri kita untuk menilai baik buruk, samada satu-satu pemimpin itu benar-benar mahu memperjuangkan hak kita ataupun tidak, ia harus dinilai secara individual; bukan secara partisan. - 10 Mac 2021.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...