Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 6 Ogos 2020

RCI Tabung Haji Perlu Diteruskan Dan Ini Adalah Sebab-Sebabnya.

ULASAN | Menteri Agama menjelaskan tiada RCI bagi menyiasat pentadbiran dan urus niaga Tabung Haji. Jawapan ini dibacakan ketika berada dalam Parlimen pada 5 Ogos 2020.


Menteri Agama berkata :
Kerajaan hanya akan menimbangkan penubuhan jawatankuasa petugas khas untuk mengkaji urus niaga Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) jika ada keperluan untuk itu.

Dalam erti kata lain, TIADA KEPERLUAN pada masa ini.

Tindakan tidak mengadakan RCI turut diperjelaskan oleh Nik Amar dalam satu kenyataan yang dipetik dari portal Malaysiakini.

Nik Amar dipetik sebagai berkata : Mungkin ada perkembangan baru, sebab dulu kita sebagai pembangkang kita desak RCI sebab banyak maklumat yang kita tidak tahu. Jadi ada munasabahnya untuk kita desak. Sekarang kita dalam kerajaan, maklumat yang dulu tidak ada kepada kita, kini sudah ada. Jadi keperluan kepada RCI (Tabung Haji) sudah kecil, dulu kita di luar kita minta benda dalam rumah, sekarang kita dalam rumah boleh cari sendiri.

Semasa PAS dan UMNO menjadi pembangkang, beberapa kali desakan RCI ke atas skandal Tabung Haji dan penulis amat bersetuju dengan desakan itu.

Alasan;

- Dapat menyiasat punca bermulanya kerugian Tabung Haji.

- Dapat menyiasat samada dakwaan pembelian tanah melebihi harga pasaran benar atau tidak.

- Dapat menyiasat samada Tabung Haji telah membeli tanah yang tidak dapat digunakan untuk menanam sawit atau tidak.

- Dapat menyiasat samada betul atau tidak Tabung Haji telah kerugian dan mengabaikan amaran BANK NEGARA MALAYSIA dengan menipu laporan prestasi kewangan.

- Dapat menyiasat samada wujud atau tidak amalan salah laku dan urus tadbir yang cuai semasa menguruskan pelaburan dan perniagaan Tabung Haji samada semasa zaman BN, PH ataupun PN.

- Dapat menyiasat tujuan dan punca utama kepada pengalihan aset Tabung Haji kepada Kementerian Kewangan dalam SPV.

- Dapat menyiasat samada YA atau TIDAK Lim Guan Eng memiliki aset Tabung Haji seperti dakwaan pihak tertentu.

- Dapat menyiasat samada YA atau TIDAK Mujahid telah menyalahgunakan kuasa dan menjual aset Tabung Haji kepada orang cina.

- Dapat menyiasat samada YA atau TIDAK PH telah menyebabkan kerugian saham dalam Tabung Haji sehingga memaksa agensi itu menjual beberapa aset dan perniagaan secara murah (luar dari harga pasaran) kepada syarikat milikan cina.

Sebenarnya, dengan penubuhan RCI ini dapat menyiasat dakwaan ke atas Tabung Haji dan individu tertentu yang datang dari UMNO, PAS dan PH.

Oleh itu sepatutnya semua pihak bersetuju dengan RCI.

Bagi mereka yang menyeleweng, RCI ini akan membongkarkan salahlaku.

Bagi mereka yang jujur, RCI ini akan menjadi hujah dan bukti kepada tindakan pihak tersebut.

Kegagalan mewujudkan RCI, akan membuatkan semua partisan tunggang isu Tabung Haji dalam setiap kempen pilihanraya mereka.

PAS akan kecam Mujahid.
Mujahid soal tiada RCI.
UMNO kecam Guan Eng.
Guan Eng tanya kenapa tak tahan dia dan dakwa.

Bukankah perkara bergaduh tak berkesudahan ini memenatkan, meloyakan dan menyusahkan?

Penyokong pula akan bergaduh tanpa kesimpulan dan keputusan muktamad.

Salah UMNO ke Azeez ke Mujahid ke DAP ke PH ke BN ke apa ke? Salah siapa sebenarnya neh?

Bagaimanapun, kami memuji tindakan mendakwa Azeez Rahim. At least tindakan itu dapat membuktikan sesuatu. Samada Azeez bersalah ataupun tidak bersalah. Ya, kita perlukan jalan-jalan ke arah yang mewujudkan satu kesimpulan yang pasti dan bukannya percakapan yang mendorong kepada pergaduhan dan maki hamun tak berkesudahan.

Sebagai rekod, Azeez Rahim bukan didakwa dalam isu Tabung Haji sebaliknya atas isu projek jalanraya Perak dan Kedah dan beberapa isu berkaitan pengubahan wang haram. Kami memberikan contoh kes ini sebagai hujah, tindakan mendapatkan kesimpulan yang pasti itu adalah lebih baik daripada menyebarkan tuduhan tanpa disusuli dengan tindakan.

Dan, walaupun UMNO ada mendesak kepada penubuhan RCI oleh Ketua Pemudanya, namun tindakan itu dianggap retorik. Ini kerana, ia boleh jadi persiapan sebagai hujah, bahawanya UMNO bersetuju dengan RCI. Yang tak setuju tu PN. Alasan pelepas diri ini, dah sering dilakukan oleh partisan PH dan BNPAS. Maka, kami sebagai rakyat, dah lali. - 6 Ogos 2020.

Akhirnya Azeez Rahim Terima Pelawaan Debat Tabung Haji.

POLITIK | Selepas berhari-hari berlalu, akhirnya Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Azeez Rahim memberikan maklum balas mengenai jemputan debat bersama Mujahid Rawa, soal kerugian Tabung Haji.

"Sebenarnya isu debat bersama YB Parit Buntar dan jemputan untuk membincangkan isu Tabung Haji di luar telah saya slotkan sebelum hari raya aidiladha yang lalu.

Walaubagaimanapun, pihak pengurusan saya akan menetapkan satu tarikh yang sesuai untuk program tersebut kerana saya difahamkan terlalu ramai yang berminat untuk menyaksikan perbahasan kami berdua.


Entah apa lah yang YB Parit Buntar seronok sangat ni, saya dulu bukan Menteri Agama pun, bukan juga Timbalan Menteri, hanyalah seorang bekas Pengerusi Bukan Eksekutif.


Insyaallah kita jumpa nanti," jelasnya dalam satu kenyataan yang dipetik menerusi Facebook rasminya.


Sebagai rekod, debat ini dicadangkan oleh Mujahid Rawa atas tujuan mempertahankan dirinya yang dituduh telah merosakkan Tabung Haji.

Mujahid juga mahu mengambil kesempatan atas debat ini bagi membetulkan beberapa salah faham yang tersebar di laman sosial sehingga menyebabkan dirinya difitnah.

Oleh kerana Azeez Rahim antara yang terlibat secara dekat dalam pengurusan Tabung Haji, maka Mujahid mencabarnya (atau sesiapa yang menuduhnya) agar berdebat secara bersemuka dalam isu Tabung Haji.

Sinar Harian juga telah menyatakan bersedia menjadi platform supaya debat Mujahid dan Azeez dapat disaksikan secara LIVE oleh semua pihak yang berminat mengikuti debat tersebut. Namun, setakat ini tiada lagi mana-mana stesen TV yang mahu menawarkan diri untuk menyiarkan debat antara dua Ahli Parlimen itu. - 6 Ogos 2020.

Langgar Akta Kanak-Kanak, Timbalan Menteri Perlu Membuat Pembetulan.

ULASAN | Kita tak boleh ubah perkara yang dah berlaku tetapi kita perlu bertindak membetulkan kesalahan.

Ini adalah kesalahan media (dibaca Utusan) dan Timbalan Menteri Wanita, YB Siti Zailah. Maka, mereka berdua perlu mengambil tanggungjawab.

Ada pihak yang mendesak supaya media dikenakan tindakan kerana melanggar Akta Kanak-Kanak.

Pihak kami pula menyeru;

- Semua media yang menyiarkan gambar kanak-kanak ini, membuang segera gambar ini dari platform online mereka.

- Mana-mana pihak yang mengulangsiar gambar anak ini, juga perlu membuang gambar anak ini dari post masing-masing.

- Timbalan Menteri Wanita mesti memastikan anak ini diberikan bantuan kaunseling (bukan setakat mengharapkan pada pihak sekolah) dan lain-lain bantuan berkaitan.

- Jika anak ini mahu ditukarkan sekolah, turuti kehendaknya.

- Kalau nak tahu, di sosial media;

1. Netizens kutuk arwah mak budak ini kaw-kaw. Kononnya curang. Ada yang seenaknya komen, "patutlah". Nampak macam alah, komen patutlah pun salah ke. La, salah la. Gaya cakap tu macam oh boleh la bunuh kalau curang. Janganlah BODOH sangat. Ubat curang tu cerai dan move on. Bukannya paksa orang lain untuk bersama jika tak setuju. Dan satu lagi, dakwaan curang tu hanyalah apa yang dilaporkan, bukan bermakna betul-betul sebegitu.

2. Meskipun kita tak boleh tutup mulut tempayan netizens, tapi kita boleh tutup wajah anak ini. Anak ini sekarang, maknya dikecam netizens kononnya curang walhal maknya baru sahaja mati dibunuh. Bapanya dikecam netizens kerana membunuh, tapi itukan bapa dia. Mestilah dia keliru kini. Mak mati, bapa membunuh.

3. Sebagai Timbalan Menteri yang dah tersalah langkah kerana membenarkan tindakan bergambar dan diketahui media pula, maka Timbalan Menteri wajib mengambil tindakan membetulkan semula keadaan yang beliau cipta ini.

Jangan jadi masyarakat yang sewenangnya pandang remeh trauma dan masalah yang berlaku pada anak-anak, atas alasan, oh kecil lagi, tak matang, ini budak, tak apa la, lama-lama lupa, dan sebagainya. Janganlah fikir zaman ini sama macam zaman dulu. Zaman ini pemikiran budak-budak bukan macam zaman kuno dulu-dulu. Zaman ini budak-budak pun dah boleh pergi ke tahap bunuh diri, kemurungan, lari rumah, hisap dadah dan buat jenayah kerana stress, tekanan dan masalah hidup.

Mesti sentiasa jadi orang dewasa yang membantu anak-anak ini keluar dari masalah dan bukannya jadi orang dewasa yang menghukum, menindas dan memperolok-olokan emosi dan sentimen anak-anak dan remaja.

Oleh itu, YB Siti Zailah perlu memainkan peranan. - 6 Ogos 2020.

Kantoi Hisap Vape, Menteri Minta Maaf, Alasan Ia Tabiat Baru.

SOSMED | Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussien dilihat terkantoi menghisap vape ketika berada dalam sesi Parlimen hari ini.

Aksi terkantoi itu kemudiannya direkodkan dan tular di laman sosial. Sejurus menyedari dirinya terkantoi, Hishammuddin Hussien kemudiannya membuat permohonon maaf secara terbuka.

"Maaf, saya tak sedar, ia adalah tabiat baru. Saya minta maaf pada Dewan (Parlimen) dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi," jelas Datuk Seri Hishammuddin Hussien dalam kenyataan maafnya itu.
Meskipun dah meminta maaf, netizens masih menjadikan isu tersebut sebagai troll.Ada juga pihak yang mendesak agar kerajaan tidak double standard. Hishammudin menurut mereka perlu dihukum sebagaimana rakyat didenda jika melanggar kesalahan merokok ataupun vape di tempat awam. - 6 Ogos 2020.

Bendera Terbalik Di Sekolah, Timbalan Menteri Edit Post Dipersoalkan.

VIRAL | Tindakan Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mah Hang Soon yang dilihat mempertahankan perbuatan terbalikkan bendera Malaysia yang berlaku di sebuah sekolah vernakular nampaknya mengundang kemarahan netizens dan Presiden ISMA.

Pada awalnya, Datuk Mah memperjelaskan isu bendera terbalik itu berlaku kerana tidak sengaja.

Namun kebanyakan netizens yang memberikan reaksi balas di ruangan komen nampaknya tidak dapat menerima penjelasan itu dan menuntut siasatan.

Menurut mereka, mana mungkin rakyat Malaysia secara tidak sengaja boleh memasang bendera secara terbalik. Sepatutnya selepas dipasang lakukan semakan supaya tiada kesilapan, tulis netizens lagi.

Bagaimanapun, Datuk Mah kemudiannya mengubah post itu dan menambahkan ayat seperti ini : "mengaitkan dengan kaum tertentu," tindakan itu seterusnya mengundang reaksi negatif netizens.

Hal itu juga mendapat perhatian Presiden ISMA sehingga beliau mempertikaikan tindakan Datuk Mah dalam satu kenyataan pada Rabu.

Peristiwa bendera terbalik berulang kembali dan berikut merupakan reaksi Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mah Hang Soon (MCA) yang saya kira sangat tidak profesional, tidak matang dan mencurigakan.

Alasan 'tidak sengaja' ini merupakan alasan lapok yang sama sahaja digunakan pada peristiwa-peristiwa yang berlaku sebelum ini, termasuk ketika zaman PH memerintah sekalipun. Memang sudah terang lagi bersuluh insiden yang berulang setiap tahun ini, ketika bulan kemerdekaan ini bukan satu kebetulan apatahlagi sesuatu yang tidak disengajakan. 

Lebih parah lagi ialah, apabila netizen marah kerana peristiwa ini berlaku di sekolah vernakular cina, YB Timbalan Menteri bersungguh-sungguh pula mempertahankan seolah-olah itu adalah satu 'serangan' terhadap kaum tertentu. Siapa 'kaum tertentu' yang dimaksudkan itu? Apa yang beliau risaukan sebenarnya? Kemarahan rakyat terhadap 'kaum tertentu' atau ke atas 'institusi' sekolah vernakular itu sendiri? Apakah ada sesuatu yang disorokkan? 

Kita semakin curiga lagi apabila Datuk Mah Hang Soon sendiri membalas komen netizen, dan menyatakan pekerja sekolah yang memasang bendera secara terbalik itu adalah seorang Melayu. Apa yang beliau cuba buktikan sebenarnya? Tidak kira apa kaumnya pun, yang salah tetap salah. 

Anda nilaikanlah sendiri. 

Saya sudah banyak kali dilabel rasis apabila mengkritik politikus-politikus MCA, DAP dan GERAKAN tetapi tidak mengapalah. Jika menyatakan kebenaran bagi menyedarkan anak watan, saya terima sahaja tohmahan ini. 

Untuk makluman anda, Datuk Mah Hang Soon adalah calon MCA di kerusi majoriti Melayu iaitu di Tanjung Malim. Kerusi ini diberikan oleh BN untuk ditandingi oleh MCA sejak 1958 lagi, iaitu selama 14 kali pilihanraya.

Fikir-fikirkan.

Aminuddin Yahaya
Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) - 6 Ogos 2020.

Rabu, 5 Ogos 2020

Tiada Sumpah Bai’ah Talak Tiga Bagi Calon PAS #PRU15.

Utusan Online | Pas tidak akan lagi mengguna pakai kandungan sumpah bai’ah talak tiga kepada calon-calon parti itu yang bakal bertanding dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, bagaimanapun parti itu tetap berpegang kepada dasar utamanya iaitu kesetiaan ahli dan pemimpin melalui bai’ah.
“Tidak itu (bai’ah talak tiga) bukan asas bai’ah. Kalau kita baca dalam sejarah Islam, ada benda-benda yang bukan talak tiga (perceraian), sebaliknya kalau (bai’ah) dilanggar, (hukuman atau dendanya) kena pergi haji jalan kaki selama 30 tahun.
“Bai’ah talak tiga sebenarnya berlaku pada suatu ketika khusus untuk negeri Kelantan.
“Ia muncul apabila Pas Kelantan (dalam satu pilihan raya umum) berada dalam keadaan genting sehingga memaksa Menteri Besar ketika itu, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memasukkan kandungan sumpah bai’ah yang boleh menggugurkan talak (tiga) ke atas isteri mereka (calon-calon Pas),” katanya ketika ditemui di Pejabat Ahli Parlimen Marang di Parlimen baru-baru ini.
Abdul Hadi berkata, formula Pas mengekang lompat parti dalam kalangan wakil rakyatnya adalah melalui kaedah tarbiah dengan cara mendidik ahli.
“Kita ambil pendekatan bahawa politik sebahagian daripada agama. Dan agama tidak boleh dipisahkan daripada politik.
“Jadi, bila ada hal sebegini, kita ikatkan melalui bai’ah, janji setia kepada perjuangan. Ini sangat penting. Janji setia inilah yang membentuk wakil rakyat kita yang setia kepada perjuangan,” katanya.
Beliau menyifatkan gejala lompat parti yang `membadai’ segelintir ahli parlimen dan ahli dewan undangan negeri sekarang berpunca daripada masalah jati diri.
“Pada masa sama, masalah konsisten parti itu sendiri dengan dasar. Kalau parti itu mengubah dasar (yang menolak Islam), tak boleh ikut parti itu,” kata beliau. - 5 Ogos 2020.

Moratorium PTPTN Dilanjut 3 Bulan, Bermula Oktober Hingga Disember.

Kenyataan Media | PELANJUTAN TEMPOH PENANGGUHAN BAYARAN BALIK PINJAMAN PTPTN

Pada 29 Julai 2020 yang lalu, Perdana Menteri Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat pengumuman mengenai Lanjutan Moratorium dan Bantuan Bank Bersasar. Ini adalah antara langkah yang diambil Kerajaan di bawah pelan Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau PRIHATIN, bertujuan untuk melindungi rakyat, menyokong perniagaan dan memperkukuh ekonomi.

Selaras dengan pengumuman tersebut, Kerajaan telah bersetuju untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua peminjam PTPTN untuk tempoh (3) bulan lagi mulai 1 Oktober 2020 sehingga 31 Disember 2020. Penangguhan ini melibatkan anggaran jumlah bayaran balik sebanyak RM375 juta. Ini bermakna jumlah keseluruhan anggaran penangguhan bayaran balik adalah sebanyak RM1.13 bilion.


Semua peminjam PTPTN akan diberikan pelanjutan penangguhan bayaran balik pinjaman secara automatik tanpa perlu membuat sebarang permohonan sebagaimana pelaksanaan penangguhan sebelum ini. Sekiranya, terdapat peminjam yang ingin meneruskan bayaran balik pinjaman, mereka boleh berbuat demikian melalui saluran bayaran balik secara dalam talian yang telah disediakan.

Kerajaan amat prihatin dan peka terhadap kekangan kewangan yang dihadapi oleh sebilangan peminjam PTPTN yang menghadapi kesukaran hidup disebabkan kehilangan pekerjaan dan punca pendapatan akibat pandemik COVID-19. Diharapkan pengumuman ini dapat membantu meringankan beban yang ditanggung oleh peminjam PTPTN.

Untuk maklumat dan pertanyaan lanjut, peminjam boleh menghubungi Careline PTPTN melalui talian di 03 - 2193 3000 yang beroperasi pada hari Isnin hingga Jumaat, jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang atau melayari portal rasmi www.ptptn.gov.my.

DATO’ DR. NORAINI AHMAD
Menteri Pengajian Tinggi

Ahad, 2 Ogos 2020

Mungkinkah Blok PPBM Punca Musa Aman Gagal Merampas Sabah..

Shahbudin Husin | Jika diperhati sejak awal, usaha menumbangkan kerajaan Sabah melalui gerakan yang dilakukan oleh Musa Aman untuk kembali memimpin negeri itu adalah suatu perkara yang dalam pengetahuan serta restu Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.
 


Ini berikutan ketika Musa Aman mengadakan sidang media memaklumkan beliau telah mempunyai sokongan majoriti mudah untuk mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri daripada Shafie Apdal, turut disebutnya ialah Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin dan Setiausaha Politik Muhyiddin, Mohd Nardin Awang telah pun melakukan kunjungan hormat kepada TYT Sabah bagi memaklumkan perkembangan tersebut.

Hamzah yang merupakan Menteri Dalam Negeri adalah juga Setiausaha Agung Bersatu dan kini dikenali sebagai orang kanan Muhyiddin.

Sebelum ini, Hamzah yang melompat daripada UMNO kepada Bersatu diketahui sebagai penyokong kuat Tun Mahathir Mohamad dan memainkan peranan utama untuk menghalang peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim.

Selepas Langkah Sheraton yang menumbangkan PH, Hamzah telah menukar kiblat politiknya kepada Muhyiddin, sehingga kemudiannya diberikan jawatan kanan dalam kerajaan sebagai Menteri Dalam Negeri serta dilantik Setiausaha Agung Bersatu menggantikan Marzuki Yahya yang telah dipecat.

Kata Musa dalam sidang media itu, kunjungan hormat kedua-dua orang kanan Muhyiddin terhadap TYT Sabah itu adalah untuk memaklumkan bahawa kerajaan negeri baru yang bakal dibentuk nanti adalah menyokong kerajaan PN di peringkat pusat.

“Kami akan mengadap TYT selepas ini,” kata Musa Aman dalam sidang medianya.

Gambarannya seolah-olah selepas Hamzah dan Nardin melakukan kunjungan hormat terhadap TYT Sabah, ia adalah bagi memudahkan proses Musa Aman mengangkat sumpah jawatan sebagai Ketua Menteri Sabah yang baru.

Tetapi, apa jadi kemudiannya?

Bukan saja Shafie diberi perkenan oleh TYT Sabah untuk membubarkan Dun negeri bagi membolehkan pilihanraya baru diadakan, bahkan hasrat Musa Aman mengadap TYT juga tidak dibenarkan.

Lebih daripada itu, rombongan Musa Aman untuk pergi ke Istana Negeri telah dihalang oleh pihak polis?

Bagaimana semua itu boleh berlaku?

Bukankah Hamzah dan Nardin telah mengadap TYT Sabah sebelum itu?

Tidakkah sepatutnya Musa Aman tiada masalah untuk mengadap TYT Sabah bagi proses angkat sumpahnya kerana Hamzah dan Nardin telah melakukan kunjung hormat lebih dulu?

Bukankah juga Hamzah adalah Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap pasukan polis, tetapi mengapa Musa Aman sendiri dihalang memasuki Istana Negeri?

Apa sebenarnya permainan dalam kemelut politik Sabah ini?

Apakah ini merupakan misi Hamzah dan Nardin di Sabah yang dalam pengetahuan Muhyiddin telah mengalami kegagalan?

Atau mungkinkah Muhyiddin melalui Hamzah dan Nardin ada perancangan lain untuk memalukan UMNO, sekaligus menaikkan nama Bersatu di Sabah dalam gerakan yang kononnya untuk menaikkan semula Musa Aman itu?

Latar Belakang Yang Arif Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Mohamed Hadi AH | Ada sesuatu yang mungkin ramai tak tahu mengenai Yang Arif Mohd Nazlan Mohd Ghazali. Bukan, bukan, ini bukan pasal dia cucu sedara Tun. Itu mengarut.
 


Beliau sebenarnya seorang peguam korporat yang kemudiannya menyertai Maybank sebagai Group General Counsel and Company Secretary of Maybank cum Group Head of Corporate and Legal Services of Maybank. 


Senang cerita beliau bertanggungjawab menjaga bahagian undang-undang dan menjadi setiausaha syarikat Maybank selama 10 tahun dari 2005 hingga 2015. Sebelum jadi partner di Zico, beliau juga pernah bekerja di Suruhanjaya Sekuriti di pelbagai jabatan termasuklah bahagian penguatkuasaan yang melibatkan jenayah kolar putih.

Suruhanjaya Sekuriti
Firma guaman korporat
Maybank


Tiga latar belakang ini membentuk profil kerjaya Nazlan yang semuanya berlegar dalam dunia korporat, khusus dalam tadbir urus dan undang-undang syarikat. Kes salahguna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram dalam syarikat GLC seperti dalam kes Najib ialah makanan asasi Nazlan selama puluhan tahun. Bukan Super Ring.

Dalam circle terdekat aku, lama aku sudah sebut yang kalau tengokkan latar belakang Nazlan itu sahaja, Najib is finished. Sebab itu selama ini hampir tidak ada sesiapa yang membangkitkan mengenai kelayakan latar belakang Nazlan melainkan cerita dongeng cucu saudara Tun.

Tidak keterlaluan jika aku katakan pengetahuan Nazlan yang amat mendalam dalam bidang tadbir urus korporat mungkin mempengaruhi keputusannya semalam, terutama dari segi hukuman. 


Jika hakim lain yang mungkin latar belakangnya bukanlah dari dunia korporat, boleh jadi hukuman yang diberikan tidaklah seberat yang Nazlan berikan. Sampaikan seorang peguam kanan bidang jenayah berpangkat Dato' pernah sebut kepada aku minggu lepas, "If it's Nazlan, he (Najib) will be convicted. But at the appellate courts, I think Najib may still have his chance".

Dari segi sahsiah juga, Nazlan seorang yang tidak banyak bercakap. Aku ingat perbualan aku dengan seorang setiausaha syarikat di bawah kumpulan kepala rimau yang mengulas mengenai pelantikan Nazlan sebagai Pesuruhjaya Kehakiman pada tahun 2015 - "Dia sesuai sangatlah jadi hakim, jenis tak banyak cakap".

Profilnya sebagai alumni MCKK dan Oxford seqodar memperteguhkan lagi kemahiran dan kepakaran yang beliau miliki dalam undang-undang korporat. 


Selaku anak butir bank kepala rimau, kekuatan profil Nazlan merupakan sesuatu yang aku hormati dan kalau boleh, ingin aku contohi.  

#doneclaim

Muafakat Nasional Dah Bincang UMNO Enggan Sertai PN, Dr. Asyraf Jawab Takiyuddin Hassan.

POLITIK | Laporan oleh portal Awani pada Sabtu;

PAS KOMITED PADA JANJI.


Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata pihaknya tidak mempunyai masalah menyatakan sokongan berkenaan dan akan terus bersama dalam kerajaan PN.

"Berdasarkan perjanjian dan kita (sebagai) parti Islam, kita berpegang pada janji.

"Perkembangan (yang berlaku) ialah kita (kini) bersama PN, jadi menjadi tanggungjawab (kita) memperkukuh dan pertahankan kerajaan ini".


PAS TIDAK DIMAKLUMKAN TENTANG KEPUTUSAN UMNO UNTUK TIDAK MENYERTAI PERIKATAN NASIONAL DAN TIADA PERBINCANGAN DALAM MUAFAKAT NASIONAL.
 
Dalam pada itu, Takiyuddin berkata, Pas tidak diberitahu mengenai keputusan UMNO tidak menyertai PN sebelum ini dan tiada perbincangan menenainya di dalam Muafakat Nasional (MN).

Katanya, perkara itu dijangka dibincangkan dalam masa terdekat dan Pas menunggu pelawaan daripada UMNO mengenainya.


NAMUN, KENYATAAN MEDIA TERKINI DARI DR. ASYRAF WAJDI DUSUKI, MENAFIKAN KENYATAAN OLEH TAKIYUDIN HASSAN.

UMNO SUDAH NYATAKAN PENDIRIAN DALAM DUA SIRI MESYUARAT INDUK MUAFAKAT NASIONAL.

1. Saya terpanggil untuk mengulas kenyataan Setiausaha Agong PAS YB Datuk Takiyuddin Hassan bahawa PAS tidak maklum akan keputusan UMNO enggan menyertai Perikatan Nasional. Ini kerana dalam DUA Mesyuarat Jawatankuasa Induk Muafakat Nasional (MN), UMNO tegas membawa suara Majlis Tertinggi dan Akar Umbi yang tidak mahu UMNO menyertai PN sebagai salah satu parti komponen, sekiranya PN ingin didaftarkan sebagai sebuah parti politik.

2. Hampir keseluruhan kepimpinan di semua peringkat mahu UMNO kekal Barisan Nasional (BN) dan terus memperkukuhkan kerjasama dengan PAS dalam MN!

3. Justeru, apa yang disuarakan oleh Presiden UMNO, YB Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dalam kenyataan beliau baru-baru ini merupakan suara kolektif kepimpinan dan akar umbi UMNO.


4.Bahkan pendirian ini telahpun dibangkitkan oleh barisan 11 orang kepimpinan yang mewakili UMNO dalam Jawatankuasa Induk Perundingan Muafakat Nasional yang turut disertai 11 kepimpinan tertinggi PAS.

5. Namun sebagaimana yang ditegaskan, UMNO akan terus mempertahankan Kerajaan Perikatan Nasional sehingga PRU-15. Kesepakatan juga dicapai dengan kepimpinan PAS untuk terus memperkukuhkan MN tanpa sekelumit perasaan untuk menggagalkan Kerajaan PN yang dibentuk bersama demi rakyat dan negara.

Dr. Asyraf Wajdi Dusuki
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Di ruangan komen Facebook, Dr. Asyraf dikecam oleh beberapa pengikutnya, sehingga memaksa bekas senator itu memberikan penjelasan selanjutnya.

"Saya perlu jelaskan kembali kenyataan yang disiarkan di portal-portal media termasuk AWANI, Berita Harian, Sinar Harian, Utusan, Malaysiakini dan Malaysiagazette.

Jika saya tidak jelaskan pasti ramai bertanggapan negatif seolah-olah UMNO membelakangi sahabat dan rakan kerjasama kami PAS dalam membuat keputusan sepenting itu.

Apa-apapun, insyaAllah hubungan UMNO-PAS tetap kukuh kerana Kerjasama kami bukan sekadar politik tetapi yang lebih utama atas ikatan Ukhuwwah Islamiah dan agenda bersama mempertahankan Islam,"
jelasnya dalam kenyataan itu. - 2 Ogos 2020.


Rujukan;

http://www.astroawani.com/berita-politik/pas-berpegang-janji-tidak-diberitahu-keputusan-umno-enggan-sertai-pn-253572

https://www.facebook.com/drasyrafwajdidusuki/photos/a.261406717222716/3666298510066836/?type=3&theater 

Kumpulan Azmin Tidak Menambah Kekuatan Muafakat Nasional - Nur Jazlan.

The Malaysian Insight | AHLI Parlimen PKR yang kini menyertai kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak akan menambah kekuatan Muafakat Nasional (MN) untuk menghadapi pilihan raya, kata pemimpin Umno Johor.Timbalan Pengerusi Umno negeri Nur Jazlan Mohamed berkata kedudukan puak pimpinan Mohamed Azmin Ali itu juga hanya dilihat kuat pada masa ini namun bakal tergugat.

Beliau memberitahu The Malaysian Insight, kumpulan tersebut tiada kekuatan kerana bergerak tanpa parti.

“Dalam menghadapi pilihan raya umum, yang nampak ada kekuatan adalah MN (Muafakat Nasional) dan Bersatu. Kumpulan Azmin nampak kuat sekarang sebab belum pilihan raya.

“Dari segi kepartian mereka tak kuat dan tidak beri kekuatan kepada MN untuk tubuh kerajaan, sekarang mereka sedang cari tempat,”
kata Nur Jazlan.

Tambah bekas timbalan menteri itu, rundingan untuk pembahagian kerusi juga akan menjadi sukar bagi kumpulan berkenaan kerana parti lain sukar mengalah.

Jelasnya, PAS dan Umno dalam MN sukar berbuat demikian memandangkan parti itu lebih berpengaruh kerana wujud lebih lama dan dijangka mendapat sokongan pengundi.

“Siapa kena beralah? MN atau Bersatu, atau kumpulan Azmin? Saya harap perbincangan pengagihan kerusi di peringkat pusat mengambil kira faktor itu,” katanya.

Bekas ahli Parlimen Pulai itu berkata, beliau juga khuatir akar umbi Umno Johor akan menolak sekiranya percaturan agihan kerusi itu tidak dibuat dengan baik.

Beliau memberi amaran, keadaan itu akan memberi kelebihan kepada lawan.

“Saya tak mahu tindak balas ahli kita di DUN dan Parlimen menimbulkan pertandingan tiga penjuru,” katanya lagi.

Kumpulan ahli parlimen pro-Azmin itu sudahpun mengumumkan tidak akan menubuhkan parti baharu, seperti dinyatakan salah seorang penyokong kuatnya Zuraida Kamaruddin.

Bekas naib presiden PKR itu juga menyatakan kumpulan 11 orang ahli Parlimen itu masih belum menyertai Bersatu.

Bersatu dan Umno juga kini mempertimbang hala tuju baharu selepas bekas perdana menteri Najib Razak didapati bersalah atas tujuh tuduhan berkait penyelewengan dana SRC International.

Najib dijatuhi hukuman penjara berjumlah 72 tahun dan denda RM210 juta. Hukuman penjara diarahkan berjalan serentak selama 12 tahun dan pelaksanaan hukuman ditangguhkan sementara menunggu keputusan rayuan.

Ekoran itu, Umno mengumumkan tidak menyertai PN dan sebaliknya akan menumpukan kepada kerjasama dalam MN bersama PAS.

Bagaimanapun Umno yang mempunyai ramai menteri dan timbalan menteri dalam Kabinet Muhyiddin Yassin masih menyokong kerajaan PN.

Sumber Bersatu pula menyebut parti itu kini juga bersedia untuk menyertai MN yang mensasarkan sokongan di kawasan pengundi majoriti Melayu.

Mengulas keadaan itu, Nur Jazlan berkata beliau melihat Bersatu tidak stabil di peringkat akar umbi dan khuatir ia akan menjejaskan peluang MN memenangi pilihan raya seperti di Johor.

“Bersatu juga agak lemah di semua tempat di Johor. Kalau mereka nak kerusi, tapi tidak ada jentera dan calon yang baik untuk pastikan menang ... yang untung nanti Pakatan Harapan,” katanya.

Jelasnya agihan undi tidak boleh dibuat secara rambang kerana kelemahan Bersatu itu sukar meraih undi di Johor yang meliputi 55% pengundi Melayu dan 45% bukan Melayu.

“Kita tak mahu persefahaman MN disia-siakan Bersatu dan calon mereka, sebab itu pembahagian kerusi kena dibuat secara teliti, di setiap kawasan Parlimen dan DUN,” katanya.

Nur Jazlan juga berkata, Bersatu perlu menyelesikan krisis dalaman parti itu sebelum diterima menyertai MN.

“Bersatu parti yang baru ditubuhkan pada 2017, tidak ada rekod pencapaian dan terlalu bergantung kepada PKR dan DAP di bawah PH.

“Kepimpinan mereka pun masih penaja, mereka belum adakan pemilihan. Di peringkat bawahan perebutan jawatan di peringkat akar umbi berlaku, banyak pertembungan,”
katanya.

Tambah Nur Jazlan, masalah berkenaan akan menyebabkan calon mereka kecundang dalam pilihan raya.

“Ahli sedikit, penyokong sedikit, rebut jawatan ketua bahagian. Hendak masuk pilihan raya umum mereka juga bermasalah nak jadi calon.

“Luka-luka pemilihan ini akan di bawa ke pilihan raya umum,”
kata Nur Jazlan.

Oleh itu Bersatu perlu menyelesaikan terlebih dahulu masalah dalaman parti tersebut sebelum menagih sokongan MN atau menguasai gabungan parti dalam PN.

“Kalau Bersatu sendiri tak dapat kukuhkan parti selepas tiga tahun dan mereka sekarang dalam kerajaan, tidak logik untuk PN nak ditubuh secara rasmi.

“Kita nak pastikan kita dapat penyelesaian politik supaya boleh menang kerusi maksimum,”
kata Nur Jazlan lagi. – 2 Ogos 2020.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...