Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 18 Jun 2011

Facebook citrawarna jadi bahan lawak antarabangsa.


While anything is possible, spending US $590,000 on six Facebook apps doesn’t make much campaign sense. So for an app like Citrawana (one of the six) to costs close to US $100,000, this is impossible since the app is pretty straight to the point. The money paid is seriously unjustified. It should cost anywhere between $ 12,000 – $ 15,000 inclusive of two iPads being given away as prizes. These costs would include (to quote directly) – “creative works, concepts and ideas, design, flash programming and coding, testing and debugging, uploading and launching of application, system server development and maintenance, and development of database from the contest”.
Based on the minister’s statement, what’s important to note is that the cost does NOT include campaign management, monitoring, Facebook ads, or fan recruitment through Facebook and Google. In most cases, the costs can escalate quite rapidly if a key deliverable is fan count. If there’s a target to acquire one million US fans for the page (this could be a realistic expectation since the client is a Tourism client) where the CPC is US $1.10 (on average) then it might be a good deal. If I were to make a guess, I think it would make sense if $90,000 includes the development of six apps with the remaining money spent on media (buying ads) to propagate and rapidly increase engagement.
What’s shocked me is something different altogether. The agency hasn’t used the basic mechanics involved in Facebook fans acquisition. For instance, a user can play the game without ‘liking’ the page. There’s a micro-leaderboard but no global leaderboard. How would the user be motivated if he doesn’t know where he stands globally? And honestly, it’s extremely difficult to get 50,000 points which will only encourage the users to give up soon.
Also, the developer hasn’t used any ‘virality’ at all in the app. For instance it doesn’t prompt the user to share their score as an update, it doesn’t have an option to ‘challenge’ and invite your friends to join the game etc. There’s a lot that could’ve been done with the app, but it looks like the development agency has missed out on the core features to make the app go viral and hence increase fans and awareness.

Komen di atas neh ialah diberikan oleh seseorang yang pakar dalam bidang neh. Lihat bawah. Ini gambar nya ;



Dia neh ketua bagi KDRS India. KDRS india neh sebuah firma perniagaan yang mana membantu perkara2 yg kaitan dengan facebook page india. So ini memang kepakaran dia. Point penting yang aku translate ke dalam bahasa melayu ;

Dia bagi nilai dalam US, aku rasa dia convert kot. Aku guna nilai rm1.8juta ye. 

1. rm1.8 juta membuat 6 kempen fb tidak masuk akal.

2. Aplikasi permainan citrawarna yang ber kos rm300k adalah tidak sepadan dengan nilai nya kerana games tersebut agak mudah di buat.

3. Pembayaran wang kepada syarikat tersebut utk membina aplikasi ini adalah sangat tidak konsisten dengan nilainya.

4. Apa yang penting, berdasarkan kepada kenyataan menteri itu sendiri, kita lihat bahawa kos tersebut tidak termasuk untuk pengurusan kempen, pemantauan, iklan fb, penambahan fan baru melalui fb ataupun google. Bagi saya jika anda katakan ia bernilai rm273,+++.++ untuk 6 kempen fb adalah lebih masuk akal. Ini termasuk untuk pembangunan 6 aplikasi dan baki selebihnya digunakan untuk pemasaran [membeli iklan] bagi mempopularkan product dan keterlibatan orang ramai.

5. Mekanisme asas dalam fb juga tidak digunakan di mana sesiapa boleh main game tersebut tanpa perlu LIKE page. Sedangkan ini adalah mekanisme asas dalam pengiklanan di fb. Ada leaderboard mikro tetapi tiada leaderboard global.

6. Game yang tidak mesra pengguna. Tiada apa2 hubungan dengan rakan2 fb yang turut sama main game tersebut. Tiada daya penarik. Score yang susah. Tidak boleh kongsi markah di wall masing2. Tidak boleh jemput rakan2 main game. Pendek kata kalau korang tgk sini korang akan faham apa yang aku maksudkan.

Kesimpulan nya? Kerajaan bodoh piang baru sahaja memalukan kita di mata dunia. Artikel asal di petik dari sini.

Ameno : Ng yen yen dah tertekan bila banyak menteri pun boh layan dia.. kah kah kah

[ADS] Promosi P1 disini.

[ADS] Maxis ada aplikasi baru lah untuk BB. Klik sini.

[ADS] Contest ipad2 kat sini.

Share this

0 Comment to " Facebook citrawarna jadi bahan lawak antarabangsa. "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...