Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 27 Jun 2018

Wartawan Tergelak Dengar Jenama Beg Bijan Dan Rupanya BIJAN Jenama Termahal Di Dunia.

Antara yang mencuri tumpuan ketika sidang media khas oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh pagi tadi ialah bila menyebutkan jenama beg yang dirampas dari premis berkaitan Najib Razak.

"Jumlahnya ialah 51.3 juta ringgit. Dan kami telah mengambil masa selama lapan hari untuk menggira beg-beg tersebut. Jumlah jenama ialah lebih 37 jenama semua sekali. Jenama-jenama yang ada ialah Hermes, Prada, Channel, ada satu yang mahal BIJAN..," jelas Amar Singh.

 
Wartawan kemudiannya tergelak beramai-ramai dalam sidang media tersebut. Ini kerana BIJAN seringkali digunakan untuk melabel ataupun menyindir NAJIB (jika baca secara terbalik ia akan menjadi BIJAN).

Meminta kepastian dari Amar Singh, salah seorang wartawan kemudiannya bertanyakan lebih lanjut.


"Datuk Seri bagaimana mahu mengeja BIJAN..?," soal wartawan yang tidak kelihatan di rakaman sidang media itu.

"B.I.J.A.N. BIJAN ialah custom made beg (beg yang dibuat berdasarkan kepada tempahan pelanggan). Ia adalah jenama yang sangat mahal. Ia tidak boleh didapati di pasaran biasa," respon Amar Singh sambil tersenyum.

Para wartawan yang mendengar sidang media itu kemudiannya bersuara tanda memahami penerangan tersebut.

Di laman sosial pula, beberapa netizens kemudiannya menyebarkan maklumat berkaitan jenama BIJAN yang nampaknya jarang diketahui oleh orang awam.

BIJAN ialah jenama eksklusif dan hanya golongan kaya raya dan VVIP sahaja yang mengetahui tentang jenama ini.

BIJAN juga digambarkan sebagai butik termahal di dunia dan bukan calang-calang orang mampu memiliki jenama semewah ini.



Beberapa portal media tempatan juga tidak ketinggalan melaporkan jenama BIJAN ini yang secara tiba-tiba menjadi buah mulut netizens selepas sidang media tersebut.



Oleh : Free Malaysia Today

Pengasas jenama Bijan


Jenama ini diasaskan di Los Angeles oleh seorang ahli perniagaan Pakzad Bijan. Beliau lahir pada April 1940 di Tehran, Iran yang mengkhusus pada koleksi pakaian lelaki dan wangian.

Butiknya Rodeo Drive di Beverly Hills digambarkan sebagai butik paling mahal di dunia.

Pemilik asalnya, Bijan meninggal dunia pada 16 April 2011 akibat strok dan perniagaan itu kini diambil alih oleh syarikat LVMH pada harga RM491 juta (AS$122 juta) pada Ogos 2016.

Pelanggan Bijan

Bukan calang-calang orangnya, antara pelanggan Bijan ialah 5 Presiden Amerika Syarikat iaitu George Bush dan anaknya, Barack Obama, Ronald Reagan dan Bill Clinton.Selain itu pemimpin Arab, Raja Salman, ahli politik terkenal yang lain seperti Tony Blair dan Vladimir Putin juga pelanggannya.

Tidak ketinggalan, pereka fesyen terkemuka turut menjadi pelanggan Bijan, antaranya Oscar de la Renta, Tom Ford dan Giorgio Armani.

Kalangan pelakon pula, Tom Cruise, Anthony Hopkins, pemain bola sepak Mick McCarthy dan Liam Brady adalah antara pelanggan Bijan.

Koleksi Bijan

Koleksi Bijan, bukan hanya beg tangan, sebaliknya ia bermula dengan pakaian lelaki dan pewangi untuk lelaki dan wanita.

Pada 2001, jualan produk pewangi dan perniagaan fesyen Bijan sahaja dianggarkan bernilai RM12.9 bilion (AS$3.2 bilion).

Beg tangan Bijan

Untunglah pemilik beg tangan Bijan kerana rata-rata jenama ini hanya mengeluarkan satu rekaan untuk setiap koleksi namun di butiknya ia menawarkan koleksi edisi terhad untuk beberapa unit.

Beg tangan di sini diperbuat daripada kulit buaya dan kanggaru.

Di luar butik, sebarang pertanyaan dan tempahan boleh dibuat menggunakan pautan laman webnya.

Dalam satu temuramah dengan pemilik terbaharu Bijan yang juga anaknya, Nicolas, walaupun jenama tersebut terkenal untuk pakaian lelaki, menjadi impian bapanya untuk memperkenalkan koleksi beg tangan untuk wanita.

“Kerana itulah kami memperkenalkan beg tangan ‘menerusi tempahan sahaja’ yang didatangkan dalam edisi terhad termasuk bertatahkan berlian,” kata Nicolas.

Beg tangan yang dirampas daripada serbuan berhubung penyiasatan 1MDB di Malaysia pula dikatakan bernilai RM1.6 juta seunit.

Butik Bijan

Butik Bijan mengalu-alukan kedatangan pelanggan dengan menempatkan sebuah kereta Bugati Veyron bernilai AS$2 million dan lukisan seni Fernando Botero bernilai berjuta ringgit di dinding luar sebagai sebahagian daripada aksesori dekorasi.

Ia juga meletakkan papan tanda, “Welcome to Bijan, “the world’s most expensive store”.

Belanja purata di butik RM400,000

Kalau nak masuk butik Bijan, seseorang kena buat temujanji terlebih dahulu dan purata membeli-belah di sini ialah sekitar AS$100,000 (RM402,000). - 27 Jun 2018.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...