Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 7 Februari 2018

Dihukum Penjara 30 Bulan Kerana Kes NFC, Ini Kenyataan Rafizi.

Kenyataan Media

Dari Rafizi Ramli

HUKUMAN DI BAWAH AKTA BANK KERANA DEDAH SKANDAL NFC.

Anda mungkin kenal saya. Nama saya Rafizi, umur 40 tahun. Seperti juga anda, saya ada anak, isteri dan mak ayah. Sebentar tadi, pada hari ini, 7 Februari 2018, hakim Zamri Bakar telah mendapati saya bersalah dalam kes NFC. 

Saya dituduh mendedahkan maklumat bank keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan syarikat-syarikat milik mereka. Saya ada 13 kes mahkamah yang sedang berjalan, tetapi kes NFC inilah yang memulakan segala-galanya. 


NFC adalah skandal pertama yang saya dedahkan. Sekarang semua orang tahu mengenai lembu dan kondo, bila mana sebahagian besar dari RM250 juta dana awam yang sepatutnya sampai untuk penternak miskin, akhirnya digunakan untuk membeli kondominium mewah dan membiayai perniagaan lain. 

Kes ini telah berlalu 6 tahun, sebahagian besar dari rakyat telah pun melupakannya. Begitulah sifat kita – kita mudah lupa. 

Dalam setiap skandal penyelewengan, ada orang yang tidak akan lupa kerana mereka menanggung kesannya. Mereka menjadi mangsa bila masyarakat membiarkan rasuah berleluasa. Ketidakadilan yang berlaku adalah nyata – saya tidak mengambil satu sen pun duit rakyat, tetapi saya dan kerana bank yang menghabiskan banyak masa di dalam kendang tertuduh. 

Tidak ada seorang pun dari mereka yang terlibat dengan skandal NFC yang dihadapkan ke muka pengadilan. Yang kena dakwa adalah saya dan abang Johari, bukannya mereka. 

Jutaan lagi rakyat Malaysia turut menanggung beban bila kegagalan NFC tidak dihukum. Harga daging lembu semakin mahal dan kebelakangan ini banyak keluarga tidak mampu pun untuk menikmati daging lembu. Dana awam RM250 juta sebahagian besarnya hilang begitu saja. 

Saya telah jalankan amanah saya. Saya tidak menyesal sedikit pun. Saya pasrah dan apa pun hukuman yang telah dan akan dijatuhkan ke atas saya, saya dan keluarga saya akan redha dan menerimanya dengan baik. 

Kami tenang kerana kami tahu kami telah menjalankan amanah kami. Jika anda ada sedikit rasa marah dan kecewa kerana ketidakadilan ini berlaku, maksudnya anda peduli. Anda benci dengan ketidakadilan yang berlaku di sekeliling anda. 

Janganlah biarkan rasa marah dan kecewa itu padam secepat ia datang. Perubahan bermula dengan kita. Saya tidak perlukan simpati dari sesiapa, ini pilihan yang saya buat. 

Cuma saya nasihatkan anda turut memilih untuk bertindak, kerana apabila kita sama-sama peduli dan bertindak, kita boleh mengubah keadaan masyarakat. 

Saya perlukan anda menjadi sukarelawan. Saya perlukan sumbangan anda membantu biayaramai (crowdfunding) supaya lebih ramai boleh bertindak bila ketidakadilan berlaku. 

Saya dahulu bermula begitu. Saya tidak boleh menafikan naluri bahawa skandal NFC itu satu penyelewengan dan ketidakadilan yang nyata. Saya akan keluar tidak lama lagi. Sementara itu, mari kita berganding bahu untuk menghentikan semua ketidakadilan ini. 

Bertindaklah sekarang : Anda boleh menyumbang kepada dana membayar denda hukuman secara online di bit.ly/contributeNOW atau anda boleh menyumbang terus ke akaun Maybank INVOKE : INVOKE Solutions Sdn Bhd 5622 0964 0698 atau jika anda mahu menyumbang dari luar negara, boleh menghantar sumbangan menggunakan kod bank MBBEMYKL 62209 atau anda boleh membeli bahan kempen, buku, pelbagai t-shirt, topi dan payung di https://shop.invokemalaysia.org/ 

Paling penting, anda perlu menjadi sukarelawan untuk membantu menumpaskan Dato’ Seri Najib dalam pilihanraya akan datang. Daftar sekarang di bit.ly/JOMJOININVOKE 

[Kenyataan ini disediakan sementara menunggu keputusan mahkamah]

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...