Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 8 September 2013

Satu Lagi 'Projek Runtuh' Di Terengganu.

Pelik. 

Kalau kita tak fikir benda neh pelik, memang pelik. BN bukan saja terlibat dengan pelbagai projek di Terengganu, bahkan satu Malaysia juga. Tapi kenapa hanya di Terengganu jek kejadian seperti runtuh, meletup, diterbangkan dan apa bagai berlaku dengan kerap?

Satu dua kejadian memang tak nampak pelik. Tapi kalau kejadian neh berterusan dan berlaku secara berulang2 di lokasi yang berbeza2, memang dah layak sangat kita rasa benda neh meragukan.

Takde ke kerajaan negeri Terengganu nak tubuhkan satu AJK KHAS bagi menyiasat dan mengambil tahu apasal kerap sangat kejadian seperti ini berlaku di Terengganu berbanding negeri2 lain?

Harakah daily melaporkan ;

Sebuah tangki air di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Berangan di sini didakwa telah meletup dan pecah.

Tangki air tersebut meletup kira-kira jam 11.30 malam pada 4 September lalu, hampir sama dengan kejadian yang berlaku di Sekolah Menengah Paka, Dungun pada 14 Julai 2012.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut (gambar) ketika mendedahkan perkara itu, menggesa kerajaan negeri mengambil perhatian terhadap bangunan dan binaan kerajaan yang dilihat kerap runtuh dan rosak di negeri ini.

"Saya sudah peringatkan pihak kerajaan kerana ianya melibatkan keselamatan rakyat, saya hairan lepas satu-satu peritiwa (yang berlaku) dan yang terakhir tangki air yang pecah. Pecah, mendap, runtuh… ia melibatkan keselamatan orang ramai.

"(sedangkan) Bila sesuatu projek dilaksanakan ia melibatkan banyak agensi dan jabatan kerajaan yang memastikan perkara (binaan) yang dibina itu mengikut spesifikasi (yang telah ditetapkan),"ujarnya.

Beliau berkata demikian pada satu siding medianya di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) sempena Majlis Sambutan Rumah Terbuka PAS Terengganu di Jalan Sultan Omar, dekat sini, semalam.

Menurutnya, kejadian binaan dan bangunan kerajaan yang runtuh dan rosak ini jarang berlaku waktu dahulu, namun ia sudah macam satu 'kelaziman'.

Kata Abdul Wahid, kejadian itu berlaku seperti stadium runtuh, tanah mendap, sekolah senget, tangki air pecah dan lain-lain lagi.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam berpendapat sekiranya tindakan sewajar tidak diambil, rakyat akan hilang keyakinan kepada jabatan dan agensi kerajaan.

Oleh itu, katanya perkara terbabit perlu diambil perhatian yang serius oleh pihak kerajaan BN Terengganu.

Rujukan :  http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/21844-tangki-air-sekolah-pula-meletup-di-terengganu

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...