Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 September 2013

Ulama PAS Cadang Kaji Semula Kerjasama Dengan PKR.

Ada kemungkinan mahu memutuskan kerjasama dan hubungan politik yang terjalin antara PAS dan PKR.

Cadangan dikemukakan oleh Ustaz Harun Taib. Berita tersebut dilaporkan oleh The Malaysian Insider.

Alasan kepada cadangan itu berpunca dari kemerosotan undi melayu kepada PAS, perebutan kerusi antara PAS dan PKR dan juga beberapa tindakan dan idelogi PKR yang di anggap melemahkan pengaruh PAS di kalangan orang melayu.

Rujuk ;

Ketua Dewan Ulamak PAS, Datuk Harun Taib mencadangkan agar PAS mengkaji balik tahaluf siasi (kerjasama politik) yang dibuatnya dengan PKR.

"Amat wajar sekali tahaluf siasi bersama PKR ini dikaji setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam tahaluf siasi," kata Harun.

Cadangan itu dikemukakan beliau melalui ucaptama kepada Multaqa Ulama Semalaysia yang diadakan di Kota Sarang Semut, Alor Setar hari ini.

Hampir 1,000 pemimpin PAS di kalangan ulama menyertai perhimpunan yang diadakan menjelang muktamar PAS ke 59 22 November depan di Shah Alam, Selangor.

Sebelum ini, tiga muktamar PAS berturut-turut meluluskan usul agar hubungan dalam Pakatan Rakyat diperkukuhkan.

Dalam pilihan raya lalu PAS menang 21 kerusi Parlimen dan hilang kerajaan negeri Kedah berbanding PRU-12 menang 23 kerusi Parlimen dan menang di Kedah.

Bagi melaksanakan kajian ini Harun dalam kertasnya itu mencadangkan agar satu jawatankuasa khas ditubuhkan untuk mengkaji dan menilai kemerosotan sokongan pengundi Melayu ekoran tahaluf siasi dengan PKR.

"Pertukaran, perebutan dan penyerahan kerusi potensi PAS kepada PKR juga antara faktor yang perlu dikaji kembali dan ia antara faktor utama yang perlu diberi perhatian," kata Harun.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...