Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 13 April 2011

Entry hangat : Ranking Universiti, malaysia jauh ketinggalan.

Apa-apa hal tengok gambar bawah dulu ;



UM mendapat kedudukan no 65. Macam mana pemilihan ini dibuat? Aku taktahu. Kedudukan malaysia neh agak teruk kalau nak dibandingkan dengan india, thailand dan indonesia. Indonesia ada 3 universiti, india ada  4 universiti, singapore ada 2 universiti dan thailand ada 3 universiti di hadapan malaysia [UM] dari segi ranking.

Susah nak ulas banyak benda neh. Sebab kita taktahu mereka dipilih berdasarkan apa. Tapi kalau thailand, indonesia dan india pun di hadapan kita dari segi ranking universiti bukan kah ini menunjukkan yang malaysia makin lama makin drop?

Kerajaan kita selalu bandingkan negara kita dengan negara mereka dari segi yang negatif. Contohnya kadar penganguran, harga semasa petrol, harga barang makanan bila mana kerajaan kita nak buat keputusan meroyan. Tapi bila ada perkara baik dari negara dorang, kerajaan kita taknak pula tiru. Pelik.

Pembetulan : Perkataan UPM digantikan dengan UM. tq

Pembetulan : Ranking di atas tidak boleh digunapakai untuk mengukur tahap prestasi universiti tempatan.  Segala kesilapan dalam entry ini amatlah dikesali. Entry ini tidak akan didelete sebagai memberi pengetahuan kpd sesiapa yang tidak tahu mengenai perkara di atas. Tq

Petikan printscreen di ambil dari sini.

Ameno : Cari kekasih satoo..

Share this

30 Responses to " Entry hangat : Ranking Universiti, malaysia jauh ketinggalan. "

  1. rank 65 tu tulis Universiti Malaya..mana UPM nye?

    BalasPadam
  2. yammar dan filiphina pun kita kalah. Last2 banding dengan zimbamwe.

    Myanmar, Filipina, Zimbabwe. ape kes ko eja tunggang terbalik ni ameno? xcukup tdo ke ape? haha~

    BalasPadam
  3. ehh..UM ke UPM?

    BalasPadam
  4. apalah sangat nak dipikirkan pasal ranking...utk sape ranking ni?
    adakah untuk berbangga2? bila kita msuk universiti yg ranking no 1?

    BalasPadam
  5. perbezaan besa ade pada mentality org malaysia sendiri
    kbykn owg malaysia msok university utk cri kerja...

    tp cbe kte tgk kat university yg top top mcm harvard ke....
    university tuu xgalak kn pelajar dowg cri kerja...

    tp galakkn dowg utk buat suatu pekerjaan baru....

    ni dlm perjanjian jpa pon da mewajibkn bbdk jpa kerja ngn kerajaan utk beberapa tahun...
    budak tu da sedap mkn gaji... mmg xkn ade laa kreativiti n inovatif nk buat ssuatu yg baru....

    just my 2sens
    -cheers-

    BalasPadam
  6. wahai,universiti tempatan..
    bangkit la,tunjukkan taringmu!

    BalasPadam
  7. ranking ni penting ooo... cam aku punya U takde dalam list.. tiba2 member datang cakap dia dari u no 4 terbaik dunia.. kerja pun senang.. maknanya ranking dinilai dari lecturer..infrastuktur,,,yerla tue kot,, sbb u aku dulu memang class serba serbi..hehe

    jangan kata tak bersyukur!! salah aku jugak blaja tak rajin..

    Mnutup aurat tapi berbogel??

    Ada apa dengan dara

    BalasPadam
  8. UGM ada tak? Hehe, tak sia sia aku datang Indonesia :D Go go Gadjah Mada!

    BalasPadam
  9. yg nih ialah web rangking... Rangking website tuh sendiri bukan rangking university ...website rangking nih sepopular mana website itu di singgah oleh org x der apa sgt dengan rangking website nih ..

    4 International Colleges & Universities is an international higher education search engine and directory reviewing accredited Universities and Colleges. 4icu.org includes 10,000 Colleges and Universities,ranked by web popularity, in 200 countries.

    BalasPadam
  10. UM rank ke 65

    UPM ke 69

    BalasPadam
  11. ameno.. ranking ni tak boleh pakai..

    pasal dia based on page rank and indexing kat internet (dari google, yahoo dan alexa).

    ala, macam kalo blog ko ramai orang visit, nnti ranking ko naik. itu je. dia bukan ukur dari segi kualiti tenaga pengajar, graduan, research, tesis yg dikeluarkan, etc.

    so tak payah risau. kalau ko tgk ranking 1-5, China conquer. mmg tak logik. tak pernah pon dengar China ni keluarkan graduan berkualiti kan? puncanya populasi dia byk dan page rank dia naik. itu je. sape la buat analisis ni. tak bermakna langsung ukur ranking universiti guna page rank.

    BalasPadam
  12. Acik Yang FL sayangi... Printscreen yg Acik tunjuk nie untuk MBA & Accounting course shj... Kalu nak tengok yang kseluruhan punya Acik bleh click sini: Pelik gak... Setahu FL kat Malaysia USM pegang no. 1 skang nie....
    1. http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=asia (untuk Asia)

    2. http://www.webometrics.info/top12000.asp (untuk world rankinG)

    BalasPadam
  13. nak tau kenape? sbb nye, our education system is a victim of capitalism. sume universiti mengejar number of students sampai dah takde kualiti. including uiam. tah ape2 students yg die amik. uitm lagi la. terkejar2 sgt nak student ramai. kualiti pendidikan tak dijage.

    BalasPadam
  14. try tngok ranking kejuruteraan kimia USM...tngok ranking asia dengan world...meningkat

    BalasPadam
  15. Setelah diteliti mmg betul kata2 shah di atas, buktinya ada di sini

    Universities and Colleges are ranked by our exclusive 4icu.org University Web Ranking.

    The ranking is based upon an algorithm including three unbiased and independent web metrics extracted from three different search engines:

    * Google Page Rank
    * Yahoo Inbound Links
    * Alexa Traffic Rank


    Link ini : http://www.4icu.org/menu/about.htm#ranking

    UM paling ramai dilayari oleh mereka..

    tp kalau ikut rank tahun lps upm naik, um turun. usm pun naik. um, uia turun.

    makna nya ranking neh berdasarkan carian google lah. mmg aku rasa kata2 shah tue betul.

    BalasPadam
  16. Incek akim.. seme tunggang terbalik. um ditulis upm.. apa2 lah.. hahahaha.. mungkin ganguan mental dari FL kot. sampai ke sini dia cari aku. seriau dah aku.

    BalasPadam
  17. Owh yol : aku rasa ranking neh tak boleh dipakai. aku akan edit entry neh kelak.

    BalasPadam
  18. sistem pinjaman ptptn n jpa tu sndiri y mnyebabkn universiti2 tempatan mundur..lpas stdy, sibuk cri kerja nk byr hutang..xde niat nk smbung pelajaran wlaupun dah bekerja..

    Uniersiti laen cpat naek coz byk research n technical paper y d buat n d trima/d guna pkai oleh universiti2 laen kt dunia...research2 kt universiti tempatan cuma d buat oleh pnsyarah2 sahaja..research n technical paper universiti2 gergasi y laen d buat oleh student+pnsyarah, situasi nie berterusan wlaupun student 2 dah graduate n bkerja..mmg la mkin lma ranking universiti2 nie jatuh..

    so xleh nk salahkn kerajaan coz sikap student sndiri y mnyebabkn universiti tempatan down..nk buat research bukannya murah, bukan skjap..kerajaan still boleh bg bntuan dngan duit tp kalau mentaliti pelajar 2 sndiri xnk berubah, mmg smua usaha 2 xkn pergi ke mana..

    BalasPadam
  19. Sampai hati Acik ckap mcm tue..... Hina sangat ke saya ni? Ckap serius sblm nie tak dilayan, bila bergurau pun dikatakan 'gatal'... Smpai snggup kate saya kene gangguan mental...

    Nampak saya nak main2kan Acik ke? kalau betul saya nak main2kan puak pembangkang tak perlu saya cari Acik sorang! lebih baik saya serang semua admin KBSB.... Saya tak pernah berdendam dgn admins KBSB... sepanjang FL 2 bulan kat KBSB,... mcm2 yg FL belajar.. nak2 dari WIWC... FL sayangkan semua admins KBSB... FL masuk KBSB pun sebab terkejut tengok ramai anak2 muda yng begitu bencikan UMNO & BN... FL bukan politicians... FL hanya bekerja sebgai TUTOR kat IPTA semenanjung Malaysia... Uni? "biarlah Rahsia"

    Untuk pengetahuan Acik.. FL bukan politicians mcm blogger UMNO papagomo, parpukari, angin perubahan, pejuang bangsa, darul ehsan today, the flying kick etc... Mcm yg FL ckp sblm nie.. FL sokong UMNO sbb FL terhutang budi kat kerajaan bagi sponsor FL study dari sekolah smpai degree... takkanlah kerana nila yang tumpah dalam UMNO, FL nak tinggalkan UMNO? sampai mengaanggp UMNO begitu jijik sekali? Oh tidak! Dahulu tgn beliau dihulurkan bantu FL belajar... sekarang bile FL dah senang... FL nak tinggalkan UMNO? Tidak! Tidak sama sekali!

    Untuk Acik yg FL sayangi... FL terus terang ckp.... FL sayang kat Acik sbb FL suka tengok post Acik kat KBSB... nmpak keikhlasan Acik.... Dalam banyak admin KBSB Acik la yg FL nampak pling sopan... & tak kerterlaluan FL katakan Acik paling COMEL & CUTE....Salahke? Salahke nak jadi peminat Acik? Salhke org UMNO nak jadi peminat Acik? Hina sangat kah kami? Jijik sgtkah kami nie? Acik nak layan FL mcm org BODOH sebelum nie pun FL tak kesah... FL tahan je... FL kena ejek kat KBSB facebookpun FL buat tak tahu.. tebalkan muka...

    FL tak sangka lak dgn Acik... Nampak sopan dlm post tapi sanggup jugak wat serangan peribadi... =(

    *** Gambar girl dalam profile Ameno world tue.. Acik nak suh FL tengok ke? sblm nie takde pun..... =( =(

    BalasPadam
  20. FL- Rasa terhutang budi itu bagus. tp xsampai tahap ape yg di beri, kne sokong org 2 selama2nya. walhal itu mmg tugas politicans pown nk bg bantuan pe sume. mungkin suatu ketika dahulu org itu mmg cukup baik, tp skrg..die telah berubah..perlukah lg menyokong org seperti ini?

    BalasPadam
  21. Sampai hati Acik ckap mcm tue..... Hina sangat ke saya ni? Ckap serius sblm nie tak dilayan, bila bergurau pun dikatakan 'gatal'... Smpai snggup kate saya kene gangguan mental...

    Nampak saya nak main2kan Acik ke? kalau betul saya nak main2kan puak pembangkang tak perlu saya cari Acik sorang! lebih baik saya serang semua admin KBSB.... Saya tak pernah berdendam dgn admins KBSB... sepanjang FL 2 bulan kat KBSB,... mcm2 yg FL belajar.. nak2 dari WIWC... FL sayangkan semua admins KBSB... FL masuk KBSB pun sebab terkejut tengok ramai anak2 muda yng begitu bencikan UMNO & BN... FL bukan politicians... FL hanya bekerja sebgai TUTOR kat IPTA semenanjung Malaysia... Uni? "biarlah Rahsia"

    Untuk pengetahuan Acik.. FL bukan politicians mcm blogger UMNO papagomo, parpukari, angin perubahan, pejuang bangsa, darul ehsan today, the flying kick etc... Mcm yg FL ckp sblm nie.. FL sokong UMNO sbb FL terhutang budi kat kerajaan bagi sponsor FL study dari sekolah smpai degree... takkanlah kerana nila yang tumpah dalam UMNO, FL nak tinggalkan UMNO? sampai mengaanggp UMNO begitu jijik sekali? Oh tidak! Dahulu tgn beliau dihulurkan bantu FL belajar... sekarang bile FL dah senang... FL nak tinggalkan UMNO? Tidak! Tidak sama sekali!

    Untuk Acik yg FL sayangi... FL terus terang ckp.... FL sayang kat Acik sbb FL suka tengok post Acik kat KBSB... nmpak keikhlasan Acik.... Dalam banyak admin KBSB Acik la yg FL nampak pling sopan... & tak kerterlaluan FL katakan Acik paling COMEL & CUTE....Salahke? Salahke nak jadi peminat Acik? Salhke org UMNO nak jadi peminat Acik? Hina sangat kah kami? Jijik sgtkah kami nie? Acik nak layan FL mcm org BODOH sebelum nie pun FL tak kesah... FL tahan je... FL kena ejek kat KBSB facebookpun FL buat tak tahu.. tebalkan muka...

    FL tak sangka lak dgn Acik... Nampak sopan dlm post tapi sanggup jugak wat serangan peribadi... =(

    *** Gambar girl dalam profile Ameno world tue.. Acik nak suh FL tengok ke? sblm nie takde pun..... =( =(

    BalasPadam
  22. FL- Rasa terhutang budi itu bagus. tp xsampai tahap ape yg di beri, kne sokong org 2 selama2nya. walhal itu mmg tugas politicans pown nk bg bantuan pe sume. mungkin suatu ketika dahulu org itu mmg cukup baik, tp skrg..die telah berubah..perlukah lg menyokong org seperti ini?

    BalasPadam
  23. try tngok ranking kejuruteraan kimia USM...tngok ranking asia dengan world...meningkat

    BalasPadam
  24. yg nih ialah web rangking... Rangking website tuh sendiri bukan rangking university ...website rangking nih sepopular mana website itu di singgah oleh org x der apa sgt dengan rangking website nih ..

    4 International Colleges & Universities is an international higher education search engine and directory reviewing accredited Universities and Colleges. 4icu.org includes 10,000 Colleges and Universities,ranked by web popularity, in 200 countries.

    BalasPadam
  25. UGM ada tak? Hehe, tak sia sia aku datang Indonesia :D Go go Gadjah Mada!

    BalasPadam
  26. apalah sangat nak dipikirkan pasal ranking...utk sape ranking ni?
    adakah untuk berbangga2? bila kita msuk universiti yg ranking no 1?

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...