Selasa, 14 Ogos 2018

Adik Rayu Keadilan, Abang Dipukul 'Orang Kuat' Adun Kuah, Pakatan Harapan Dikecam Netizens.

Viral | Tular di laman sosial, kononnya 'orang kuat' kepada Adun Kuah didakwa melakukan kekerasan fizikal terhadap seorang lelaki berikutan berselisihan faham mengenai ruang tempat letak kenderaan pada isnin.

Perkara itu diluahkan oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Nurul Wahida.

Nurul mendakwa lelaki yang dibelasah itu adalah abang kandungnya dan kini ditahan polis meskipun tidak bersalah dalam kejadian yang diperkatakan.


Berikut adalah luahan oleh Nurul Wahida;

"Aku sebagai keluarga mangsa, biar aku yang tampil untuk cerita kes sebenar. Pada pukul 5, dekat restoran Hameed Jety. Abang aku ada perselisihan faham dengan seorang lelaki ni (nama dia Am Black). Kes dia kecik ja sebab abang aku parking kereta tepi jalan dan menghalang laluan dia then dia mengamuk marah-marah. 

Abang aku masa tu tengah cakap telefon dengan customer. Lepas tu dia gaduh-gaduh dengan abang, abang malas layan, then dia pergi. Abang ingat benda tu dah settel. 

Dalam pukul 7 dia datang bersama kawan dia (Along), masa tu abang aku tengah duduk dengan mak aku, dekat meja makan restoran Hameed. Dia datang dari belakang kilas leher abang aku, tolak dan tumbuk abang aku kat dinding sampai abang aku jatuh atas lantai, dia pijak muka abang aku. 

Mak aku ambik abang letak atas riba dia, lelaki tu boleh tumbuk bertubi-tubi atas riba mak aku, betapa kurang ajarnya hang depan mak aku hang boleh buat abang aku sampai pengsan. 

Hang boleh tanya lagi "HANG TAK KENAI KA SAPA AKU," masa tu abang aku memang dah tak sedar, bila dia bangun dia tanya mak aku kenapa dengan dia? Siapa pukul dia? 



Benda boleh settel elok-elok hang nak cari gaduh. Semua orang cakap hang orang kuat YB ADUN KUAH. Hang orang kuat ka, orang kanan ka, hang Pengawai khas YB ka, hang tak boleh suka hati nak tumbuk dan pijak anak orang sampai separuh mati. 

Hang orang kenai, kerja dengan orang yang berpengaruh, sepatutnya hang tak boleh tunjuk samseng. Buat malu saja, sekarang ni abang aku langsung tak bersalah, tapi kena tahan jugak reman..


Kesian abang aku dengan sakit-sakit, dengan kena jahit dekat bibir kena tahan lokap. Takpa ALLAH tu ada. Ada yang pujuk suruh tarik kes, kalau kami tarik kes, lepas ni mungkin akan jadi dengan orang lain. Hang tanya abang aku kan (hang tak kenai ka sapa aku?). Hang tu yang tak kenai sapa hang tumbuk. Dua orang datang serang abang aku dan abang aku tak melawan tapi abang aku kena tahan lokap jugak.




Semua orang pertikaikan kenapa abang aku kena tahan? Tapi kami tak boleh buat apa-apa. Abang mengadu sakit kepala, aku risau ada retak atau pendarahan dalaman. Sebab hospital takda buat x-ray. Semua tahu abang aku tak salah. Ramai saksi, tapi polis nak tahan jugak. Semoga polis cepat settel kes ni sebab abang aku dah teruk sangat dalam tu ☹️☹️," tulis Nurul Wahida dalam satu kenyataan di Facebooknya pada isnin.☹️,",,GasE

Rata-rata netizens yang mengulas atas post berkenaan merasa marah, geram dan sakit hati apabila membaca perlakuan dua lelaki yang dianggap samseng itu. 

Malahan Pakatan Harapan turut terpalit sama bila sesetengah netizens mengaitkan kecenderungan politik dua orang lelaki yang membelasah itu dengan parti PPBM.

Ada pihak yang mendakwa dua lelaki yang membelasah mangsa merupakan pengawal keselamatan kepada Adun Kuah, Mohd Firdaus Ahmad dan juga merupakan ahli PPBM Langkawi bagaimanapun perkara itu tidak dapat dipastikan kebenarannya setakat ini. 

Pendedahan itu juga membuatkan akaun rasmi Facebook Adun Kuah dibanjiri kritikan dari orang ramai. - 14 Ogos 2018.

tfgbvfbvfgGtISumber gambar : Nurul Wahida & Facebook.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...