Jumaat, 21 November 2014

Kenapa Azmin Ali Takut Nak Buat Laporan SPRM Isu Pampasan 2.6 Juta Khalid Kpd Bekas Kakitangan?

Pagi neh terdapat sebaran jumlah pampasan yang diterima oleh bekas kakitangan Khalid. Ada 8 kesemuanya. Dan sebaran itu menyatakan ;

- Nama individu
- Jumlah pampasan yang diterima

Ia tersebar di merata tempat tak terkecuali di wassap juga.

Hari tue. Dan selepas hari itu. Dan selepas hari hari itu. Dan semalam. Aku kira sudah 4 atau 5 hari isu pampasan 2.6 juta itu diperkatakan oleh Azmin, PKR dan PR melalui beberapa kenyataan media yang berasingan.

Hari pertama aku rasa oke. Nampak gayanya sesuatu telah berlaku. Wajar laporan SPRM dibuat.

Hari kedua aku rasa meluat. Apsal ulang tayang cerita sama.

Hari ketiga aku rasa menyampah. Semua sibuk nak memekak.

Hari keempat aku rasa dorang neh meloyakan. Kenapa masih bercakap-cakapan lagi.

Hari kelima, mungkin keenam, mungkin ke seratus, mungkin ke dua ratus, mungkin ke setahun aku mungkin nampak babi tiap kali nampak PKR.

Orang yang akalnya waras, mindanya sihat, bebas dari unsur2 politiking, gimik, wayang politik, focus buat kerja, ada otak dan tumpu kepada penyelesaian masalah akan berbuat begini ;

1. Laporan audit mengatakan bayaran pampasan yang diluluskan TSKI kepada bekas kakitangannya terdapat unsur2 yang meragukan.

2. Baikla. I akan kumpulkan semua bukti2 berkaitan. Setup satu team. Bagi depa masa 2 hari untuk selidik info tersebut.

3. Oke. Dah dapat conclusion. Ia meragukan. Ayuh buat laporan kepada PDRM.

4. Salinan report PDRM tue amek dan attach sekali dengan maklumat yang disediakan oleh AUDIT dan buat laporan SPRM.

5. Dan buat laporan SPRM, buat satu sidang media.

6. Umumkan yang satu laporan telah dibuat kepada SPRM mengenai bayaran pampasan yang dianggap meragukan seperti yang didedahkan AUDIT. Semua maklumat berkaitan telah diserahkan kepada SPRM untuk siasatan lanjut. Dan kami akan memerhatikan dan follow up case tersebut dari semasa ke semasa. Tak perlu cakap ulang2. Cukup sebulan sekali kita review perkembangan kes.

7. Setelah SPRM selesai melakukan siasatan dan come up with the conclusion, maka baru kita putuskan apa tindakan yang sepatutnya diambil. Jika bersalah, atau tak bersalah, kita akan tengok nak buat apa.

Settle. 

Satu sidang media dah cukup. Terangkan korang punya tindakan dan terus sambung buat kerja2 lain pula. Ini tidak. Hari tue sembang isu neh. Kemudian isu neh lagi. Kemudian lagi. Dan lagi. Berapa banyak kali MEDIA nak LAPOR isu neh? BOSAN KOT.

Ko cakap depan media pongpang2 pun dan APA lepas tue? 

APA?

Adakah wartawan akan siasat bagi pihak kau?
Wartawan akan setup satu team penyiasat?
Atau rakyat perlu siasat bagi pihak kau?

Protokol nak selesaikan masalah neh dah ada. G ikut je la step by step.

Neh dok jaja cerita neh hari2 depan media dok kumpul persepsi sana persepsi sini bukan boleh selesaikan masalah pun. Sampai mati tak selesaikan masalah. 

Ye ye Khalid ada buat salah laku.
Khalid bayar pampasan banyak2.
Khalid tak jujur.
Khalid neh kena ganti balik.
Khalid pulangkan balik duit orang.
Pampasan tue dalam jumlah yang tak munasabah.
Khalid woi khalid woi khalid woi khalid.. woi woi woi woi woi...

Ah macam cibai la aku tengok korang semua.

Meluat kot. Benda boleh settle ikut proses. Taknak buat pula. Satu lagi yang aku tak faham si Azmin neh meroyan apa depan media?

Korang tengok ek ;



1. Mula2 si Azmin nampak macam konsisten sangat dok cakap unsur2 salah guna kuasa tue jelas.

2. Kemudian kata nak tunggu hasil siasatan.

Makanya. Korang buat tuduhan dulu mendahului hasil siasatan ke apa? Kalau hasil siasatan pun kau takde, bebel apa pasal salah laku orang depan media?

Jahanam betul la.

Pastikan ko ada satu laporan siasatan yang VALID. Baru kau sembang kencang bab salah laku. Kalau berdasarkan sangkaan kemudian nak merapu, lebih baik pergi mampos. Kau ingat rakyat neh BANGANG sangat ke nak terperangkap dengan permainan persepsi korang. Jangan ingat orang tak cakap pasal KAJANG MOVIE. Orang lupa apa itu KAJANG MOVIE. Orang cuma MOVE ON untuk dari terus memperkatakan isu2 yang dah lepas.

Bila kau semua dah YAKIN bahawa KHALID salah guna kuasa. Maka laju2 p buat laporan kepada badan berauthoriti bagi mendapatkan satu penyelesaian yang muktamad. Sembang kencang depan MEDIA pun bukan boleh buat apa2. Setakat layan kau punya sembang merapu boleh la. Lepas tue apa? Bukan ada apa2 pun. Bangang. 

K la.

Chow. 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...