Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 30 Jun 2014

Mangsa Terbaru Kementerian Pendidikan - Profesor UM Diarah Letak Jawatan Kerana Bersikap Jujur !!!!!Apa punya BABIK la politik kat Malaysia neh. Campurtangan di mana2. SPRM. PDRM, MAHKAMAH, PILIHANRAYA, UNIVERSITI, PEKERJAAN, KERAJAAN, semua mangkok2 ayun politik neh cuba kawal.

Mula la rasa nak mencarut tak pasal2.

SUWEI.

Yang lebih suwei ialah bila ko ditindas hanya kerana menjadi jujur. Pelik beb negara neh. Pelik.

Jadi penipu = tak dikenakan sebarang tindakan.

Jadi jujur = macam2 tekanan datang dekat ko.

Apa ke s*al punya acuan yang pemimpin2 negara kita sedang bentuk hah?

Terkini. Salah seorang prof UM tidak disambungkan perkhidmatannya (bahasa manis untuk suruh ko BERAMBOS jauh2) sebagai DEKAN di FAKULTI SASTERA DAN SAINS SOSIAL.

Dah nama pun SAINS SOSIAL. Memang la kajian2 UMcedel akan melibatkan kajian2 berupa politik. Dah namanya pun KAJIAN. Sudah tentula KAJIAN merujuk kepada APA YANG DISAMPAIKAN OLEH KELOMPOK YANG TERLIBAT DALAM PROSES TINJAUAN.

Haiyaaa..

Pemimpin negara betul2 sudah hilang akal.

Baca ;

Penganalisis politik terkenal Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman terpaksa membayar harga mahal mengadakan tinjauan bebas mengenai politik Malaysia selepas Kementerian Pendidikan mengarahkannya untuk meletakkan jawatan sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel).

Sumber memberitahu The Malaysian Insider, jawatan beliau sebagai dekan kepada Fakulti Sastera dan Sains Sosial universiti terulung negara itu juga tidak diperbaharui.

Ia diketahui apabila universiti itu mengeluarkan senarai dekan baru universiti pada Khamis lalu dan nama Redzuan tiada dalam senarai itu.

Difahamkan menurut tradisi UM, jawatan dekan akan dilantik melalui pengundian di kalangan ahli akademik, namun pemilihan akhir terletak di tangan pihak pengurusan universiti.

Sumber juga memberitahu walaupun Redzuan disokong oleh rakan akademiknya untuk terus menjadi dekan, tekanan politik menyebabkan universiti tidak meneruskan khidmatnya.

Namun, ketika pertukaran dibuat, tiada sebarang pengumuman tentang jumlah undi yang diperolehi untuk menduduki kerusi itu dibuat.

"Universiti menggunakan alasan Redzuan akan bersara tahun depan sebagai sebab beliau tidak disambung khidmat sebagai dekan," kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau digantikan oleh timbalannya Profesor Dr Md Sidin Ishak dan menurut sumber, majlis penyerahan tugas antara kedua-dua mereka akan berlangsung hari ini.

UMcedel berjaya menjadikan UM sebagai fokus apabila banyak kajian politik dan pilihan raya dibuat.

Tetapi difahamkan, Putrajaya tidak begitu senang dengan hasil kajian itu apabila ia banyak memberikan impak positif kepada pembangkang Pakatan Rakyat  (PR) menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Antaranya beliau menyiarkan kajian tentang sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih besar berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU13.

Hasil kajian itu terbukti benar apabila PR mendapat lebih undi popular berbanding Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 lalu.

Menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang baru-baru ini, Redzuan mendedahkan satu kajian UMcedel yang dilihat pro kepada Anwar.

"Kira-kira 59% pengundi di Kajang yang ditemui merasakan PRK Kajang perlu diadakan bagi membolehkan Anwar menjadi menteri besar Selangor manakala 17% berpendapat sebaliknya dan 24% lagi tidak pasti.

"Manakala 58% responden juga berpendapat PRK Kajang juga perlu diadakan bagi menyelesaikan krisis politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) di Selangor," kata Redzuan pada satu sidang media di UM, Kuala Lumpur menjelang PRK itu.

Selain tinjauan membabitkan PR, UMcedel juga pernah terlibat dalam membuat kajian sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin di kalangan ahli Umno.

Menurut laman sesawang UM, Redzuan berkhidmat sebagai pengarah UMcedel dari 26 Febuari, 2012 hingga 31 Disember, 2014.

Menurut satu lagi sumber di UM, timbalannya Dr Amir Saifude Ghazali akan mengambil alih sebagai pengarah.

"Yang sedihnya, ramai yakin rakan beliau sendiri di Kementerian Pelajaran terlibat dalam melakukan tekanan ini," kata sumber UM yang merujuk kepada Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Zaini Ujang, rakan Redzuan semasa dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) -TMI-

Dan ini pula tindakan dari bekas timbalan menteri di pengajian tinggi suatu ketika dulu. In solidarity dengan apa yang berlaku terhadap Redhuan. Saifuddin tidak dilantik semula sebagai menteri apabila komen2 dia lebih banyak menyakitkan ahti geng2 BN.

Itula pemimpin2 BN kalau korang nak tahu. Dengan depa mana boleh bercakap jujur. Nak kena bodek. Menipu. Menjilat. Membohong. Baru dorang suka.

KAH KAH KAH

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...