Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 16 Julai 2011

Tutorial : Create mobile friendly version of your blog

Macam mana nak jadikan blog korang mesra mobile supaya apabila seseorang membuka blog korang melalui handphone ia akan cepat load dan memudahkan urusan dia? Kira takdelah dia tunggu lama nak mampos di mana benda2 yang tak perlu tidak akan di load sekali dalam mobile dia sampai dia rasa menyemak dan last2 pangkah je blog tue untuk habiskan citer! Hehehe...

Aku pun tak pernah terfikir benda alah neh. Tapi tadi ada plak pembaca yang suruh buat so aku pun buat lah. Entah jadi ke tidak aku tatau sebab belum test lagi. Pada sesiapa yang browse guna handphone boleh je kot check. Cara nya memang mudah sangat. Sampai aku merasakan yang aku neh memang jenis pemalas. Punyalah hampir setahun aku berblog, function tue aku baru jumpa. What happen? Maybe terlalu seronok mengumpat kerajaan sampai aku malas dah nak godek2 hal ehwal blogging neh. 

kah kah kah

Cara2 nak jadikan blog korang mobile friendly ialah ;

1. Pergi dashboard

2. Pergi setting

3. Klik kat email dan mobile

4. Preview - kalau nak tengok paparan blog korang bila dalam mobile

5. Save.

Tambahan. Ada lagi benda korang kena buat. Tutorial neh incomplete. Aku rasa lah. Sebab ada orang dah test tapi tak menjadi katanya.

Korang masuk ;


1. Dashboard


2. Design


3. Edit html


4. Cari <head>


5. Paste benda alah neh kat bawah ;


<meta content='IE=EmulateIE7' http-equiv='X-UA-Compatible'/>
<b:if cond='data:blog.isMobile'>
<meta content='width=device-width, initial-scale=1.0, user-scalable=0' name='viewport'/>
<b:else/>
<meta content='width=1100' name='viewport'/>
</b:if>
 
6. Ingat : Paste betul2 bawah <head> tue okey. 
7. Then klik save.

Mudah kan? Buat lah. Jangan malas macam aku. Dah dekat setahun baru nampak function neh.

kah kah kah

Ameno : Rehattttt.....

Share this

0 Comment to " Tutorial : Create mobile friendly version of your blog "

Catat Komen

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...