Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 7 Disember 2017

Biadap, Sengaja Putar-Belit, Balik Kelantan Sahajalah Zaid - Sultan Selangor.

Sultan Selangor, Sultan Sha­rafuddin Idris Shah dilaporkan murka terhadap ahli DAP, Datuk Zaid Ibrahim dan baginda me­nyifatkan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebagai seorang yang biadab. 

Baginda dikatakan berdukacita kerana Zaid sengaja memutar-belitkan kenyataannya mengenai Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan cuba mengheret kepada isu politik. 


Malah tanpa berselindung, Sultan Sharafuddin mengingatkan ahli DAP tersebut agar pulang sahaja ke Kelantan, jika tidak bersetuju dengan teguran baginda dalam isu Dr. Mahathir sehingga sanggup membuat kenyataan yang bersifat biadab seperti itu. “Saya dukacita dengan komen Zaid Ibrahim dalam Twitternya yang mengulas kenyataan saya (mengenai Dr. Mahathir) dalam akhbar The Star. 

Saya minta Zaid Ibrahim baca dengan teliti ke­nyataan saya dan dapatkan fakta yang betul sebelum buka mulut. “Dia duduk di Selangor, baliklah Kelantan kalau tak setuju, buat rumah besar-besar dan tolong rakyat Kelantan. Jangan cari rezeki di Selangor,” titah baginda dalam temubual eksklusif bersama Utusan Malaysia di Istana Alam Shah, di sini hari ini.

Terdahulu, Sultan Sharafuddin menerusi wawancara khas dengan The Star menyatakan kebimbangan baginda dengan tindakan pihak-pihak tertentu yang sengaja mengeksploitasi isu kaum, agama dan lain-lain perkara sensitif dalam usaha meraih undi. 

Titah baginda, tindakan seumpama itu dilihat akan meletakkan negara ke arah kehancuran, yang mana isu tersebut sentiasa menjadi perkara yang dibincangkan serta dibimbangi oleh ke­semua sembilan raja Melayu. 

Dalam wawancara tersebut, baginda turut menegur Dr. Mahathir yang sebelum ini menghina etnik Bugis dengan menyifatkan bekas Perdana Menteri itu sebagai pemimpin yang mempunyai sifat inferiority complex (rendah diri) serta diselubungi perasaan kebencian. 

Bagaimanapun pandangan ba­ginda dipertikai Zaid apabila bekas menteri itu dipetik sebagai berkata: “Sultan Selangor seharusnya lebih berhati-hati dengan kata-katanya. Tidak ada sesiapa yang kebal apabila negara terbakar.” 

Mengupas tuduhan itu, Sultan Sharafuddin mengingatkan Zaid agar tidak perlu mengajarnya ke­rana baginda sememangnya cukup berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan tetapi teguran ke atas Dr. Mahathir dibuat atas kapasiti sebagai raja dan bukannya bermotifkan politik. 

“Saya sedar, Zaid selalu mengeluarkan komen yang tidak benar dan tidak tepat mengenai saya, dari dulu. Zaid adalah seorang ahli politik serta bekas menteri dan saya faham dari dulu lagi Zaid kuat menentang institusi raja. 

“Nasihat saya kepada Zaid satu sahaja, janganlah kita jadi seperti kacang lupakan kulit dan janganlah musnahkan orang Melayu. 

Saya percaya Zaid tahu apa yang saya maksudkan,” titah baginda lagi.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...