Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 21 Januari 2011

Singaporean tarah minyak ron 95 malaysia..


Menurut satu info kita dapat tahu ;

1. org2 singapore bebas beli ron 95 tanpa had kawalan.

2. pemilik station minyak wat bebal je plak tue. hampeh!

3. ron 95 ada subsidi [ikut cakap kerajaan lah kan].

4. dan subsidi neh sepatutnya utk org malaysia je.

5. singapore neh sebahagian dari malaysia ke sekarang? tak kan? so apsal dorang sibuk2 beli ron 95 kat malaysia plak?

6. kes neh aku tak salahkan kerajaan sepenuhnya, sebab pemilik station minyak pun akai letak kat lutut. kalau fikir untung guna akal tak ekonomik aku, rasa lagi untung kalau dorang paksa org singapore beli minyak ron 97 tue. Heh

7. Kerajaan kena kasi warning sama ini pemilik2 station minyak.

8. mereka dah melampau sangat. tah2 yg pegang station minyak tue pun bukan org malaysia.. aiyarkk.. patutlah dok tikam2 org malaysia.

9. dah pekerja seme bangla2 dan nepal2 belaka. Sedangkan ikut laws dorang mana boleh masuk dalam industri macam neh. tak caya selidik kat kementerian sumber manusia. ingat aku mau tipu ka?

10. satu lagi perkara yg menyakitkan ahti ialah peniaga2 kat johor gemar kenakan rakyat sendiri. ya, siyes.

11. kos sara hidup kat jb tinggi sebab dekat dengan singapore. aku rasa takde masalah. gaji2 kat jb pun standard gaji2 kat kl per.

12. tapi sekarang ada peniaga dok jual barang2 ikut market price singapore. hak eley.. singapore gaji mahal. kl pun kalah beb. so peniaga tak boleh lah serakus itu. bukan singapore je beli belah kat johor. rakyat johor pun beli belah kat sana. ikut lah harga pasaran malaysia, bukan harga pasaran singapore. fikir nak untung dan cepat kaya je peniaga2 neh. hampeh.

13. tanah2 kat johor pun sama beb. siyes. org2 johor dah mula berkeluh kesah hal neh. yelah.. tanah2 makin lama makin melambung harga disebabkan permintaan tinggi terhadap pasaran hartanah di johor. yg mintak2 tanah dan beli2 rumah kat sana org2 singapore plak tue.

14. org2 johor siap berspekulasi dan mengumpat pasal neh. dorang cakap ble org2 singapore beli tanah kat johor, lama2 dorang claim johor tue singapore. hah mampos. tanah, tanah dorang.. so kalau nak claim tempat dorang tinggal tue sebahagian dari singapore cam mane?

akal geografi aku ada berkata ; beli tanah kat satu2 negara tak semesti tanah tersebut menjadi hak milik negara tersebut.

Tapi akal org johor menafikan, mereka cakap.. org singapore beli tanah ibarat kerajaan singapore beli tanah.

Yang pasti perkara yg dah terjual dah menjadi hak milik pembeli bukan hak milik penjual.. jika dulu singapore sebahagian dari malaysia tapi disebabkan kesilapan umno..[ini di akui oleh melayu singapore sendiri, baca sini] singapore keluar dari malaysia, tak mustahil di johor pun boleh berlaku perkara yang sama..

apatah lagi banyak tanah2 di johor dah dimiliki oleh org2 singapore.

15.
So kesimpulan nya kena ada penguatkuasaan lah. Kita pun dah tahu tiada had/kawalan undang2 utk warga asing beli tanah di malaysia. Ada keluar dalam utusan/bh ari tue aku tak ingat, sapa2 yg ada link bleh share sini. Kita pun tahu 40% tak silap aku, hartanah di malaysia dimiliki oleh warga asing. Kerajaan kena cepat bertindaklah. Ini penganiaya kepada rakyat malaysia. Kot ye pun nak mempertahankan kuasa, pertahankan dengan cara buat kerja. faham? buat kerja bukan buat fitnah. adoiiiyaiii..

Ameno : Johor .. johor.. haizhhh..

Sumber : sini

Share this

15 Responses to " Singaporean tarah minyak ron 95 malaysia.. "

  1. ko ni ameno nmpak sagt bodoh melantun2. tu la len kali baca jugak media utama.. jgn duduk bawah tempurung. at least ko nak kutuk pon ko berilmu. dah lama penguatkuasaan tu ada. orang je tak ikut.

    ni bukan masalah penguatkuasaan. ni masalah sikap pengusaha dan pekerja2 bawahan dia. mmg dah lama kerajaan reserve subsidi ron95 utk rakyat malaysia sahaja. DAH SANGAT LAMA. ko ni ada keter/motor tak? tak nmpak besar2 dia tampal "bukan warganegara malaysia tidak dibenarkan membeli ron95"? ke ko tak pernah isi minyak pon tapi orang bertempik naik harga, ko pon ikut sma?

    memalukan dri sendri betul ko ni.

    BalasPadam
  2. klo pekedai2,peruncit2...jual brg mcm hrga biasa..ok ap....xyah nk ikut hr singapore 2....klo dh murah dr singapore,confirm dowg bli kt msia....skali bli,confirm la byk2...confirm utg byk gak...dr pd jual skit,utg skli byk byk.....dowg kna sedar bhwa pembeli akn loyal bla dowg tau kedai 2 jual murah drpd kedai....

    BalasPadam
  3. encik shah! hehe.. pkol 1.34pm tadi kat mana? ari ni jumaat..

    tak nampak ke point ameno kat no 7 tu?.. takat tampal warning, lepas tu tinggal tak amik tindakan kat sape yg melanggar, tak gune gak bang.. sbb tu ameno letak point tu..

    7. Kerajaan kena kasi warning sama ini pemilik2 station minyak.

    BalasPadam
  4. pe la ko niek ameno bodo melantun2...kan kerajaan bg kenderaan singpore isi minyak ron95 klu owner dia wrganegara m'sia..jgn la wat fakta yg leh memecahbelahkan manusia beb...dosa besar ko tau..ko ni da mcm bush ngn komplot2 dia ar...bodo punye org...

    BalasPadam
  5. orang parit bakar21 Januari 2011 2:39 PTG

    kerajaan pun satu dol la jugak. kalau betul la kenderaan singapore yang owner dia warga malaysia dibolehkan isi ron95, bukanke lagi menyusahkan PENGUATKUASAAN undang-undang ni?

    dah satu hal pulak tokey stesen minyak tu nak mintak kad pengenalan setiap owner kereta plat singapore yang isi minyak kat tempat dia. kalau aku jadik tokey stesen minyak pun aku buat derk je.

    yang patut kerajaan buat ialah: merangka satu undang-undang yang membolehkan pemilik kenderaan singapore ini semua yang melanggar peraturan ini disaman dengan jumlah yang besar, let say RM 3000. Pastu owner stesen minyak yang report kesalahan ni boleh dapat 50% dari RM3000. Nah, barulah orang berebut nak PENGUATKUASAAN.

    Nak track diorang semua ni pun bukannya susah. Semua stesen minyak ada CCTV aper! Masyukk pun masyukkk.

    Sekarang siapa pandai ? aku ke, atau kerajaan ?

    BalasPadam
  6. pak pandir moden21 Januari 2011 3:24 PTG

    aku nak comment pe tadi ntah...aku dah lupe...aku pikir balik jap...hehe

    BalasPadam
  7. kalau gitu, boleh je org singapore mintak member malaysian tlg isikan minyak..

    susah2, limitkan je pembelian ron95 ke atas semua kereta dari sana, tak kira pemiliknya rakyat malaysia atau singapura..

    nak ron95, beli kete dari malaysia, kerajaan gak untung besar kalo orang sana beli kereta dari malaysia dengan taxnya yg besar gila babas..

    BalasPadam
  8. 1:34~
    xkan on9 kat masjid kot~
    haha!
    shah pg ke solat jumaat~
    xkan datang solat je~
    solat jumaat kene la dgr khutbah~
    :)

    BalasPadam
  9. bodoh melantun2..cm org yg sme je 2..hehe..ada org pns sgt gn ko 2 ameno.....

    BalasPadam
  10. Bro Amenoworld. saya pembaca setia blog anda.

    Di sini, saya nak nyatakan pandangan saya tentang kereta Singapore.

    Sepanjang pemerhatian saya, hampir semua pemandu kereta Singapore ialah warganegara Malaysia. Cuba lihat di Melaka, Ipoh, Penang dan Johor pada Tahun Baru Cina. Kereta Singapore bersepah di rumah kampung, ia membuktikan mereka warganegara Malaysia.

    Andaikata suami warga Singapore kahwin dengan isteri warga Malaysia dan isi minyak di Malaysia bawak kereta Singapore dengan mudah, boleh tunjuk MyKad isterinya untuk isi RON 95. Tiada halangan kerana isterinya Warga Malaysia dan mendapat hak isi RON 95.

    Dalam peraturan dah kata warga Malaysia dibenarkan isi RON 95 dengan tunjuk MyKad jika memandu kereta plat asing, janji ada MyKad.

    Kepada Shah! heh, ia bukan sebab peniaga nak untung tetapi serba salah peniaga kerana undang-undang cukup mengelirukan antara "Kenderaan asing tidak dibenarkan isi RON 95" dan "Warga Malaysia memandu plat asing tunjuk MyKad untuk isi RON 95".

    BalasPadam
  11. ala, mike mike sume mmg nak cari gadoh dgn admin..

    dia cerita dari pengamatan mata kasar..korang boleh tahu ke yang isi tue warganegara malaysia?? sebagai contoh :-
    aku tgh isi minyak sambil komplen harga minyak yg makin mahal melantun-lantun (seperti kata pencacai umPorno), tiba2 aku tertengok cina apek sepet isi minyak RON 95 kat kete singapore dia, apa ko tak panas k?? kalo aku, mmg aku panas beb...
    boleh k dengan tak tau malu aku nak g tanya ko warganegara apa?? lu pikir sendrik!!
    mmg skang warga asing byk yg jaga station pam mcm sendrik punyer, apa dia kesah singapore k, tamil nadu k indon k..janji jual, sbb mike tak tahu english sgt, melayu pun xfasih, berjual beli pula dgn warga asing yg lain...dah mcm ayam borak dgn itik..

    **mmg patut kerajaan saman pengusaha minyak nie, dah la tokey minyak byk melayu..melayu mkn melayu ke?**

    BalasPadam
  12. singapore lagi bagus la weii <a href="http://cotatua.blogspot.com>pak cik jilat kasut cari duit</a>

    BalasPadam
  13. Kerete dari Siam pun banyak dok perisi RON95 nooo. Jangankan kat pdg besag,Alog Staq, kat Ranto , panjang, pasemas, KB dan KL belambak depa dok perisi..apa isu nak pekata tang Siam tu plak?? Takdak pun dorang nak balun tanah kat kedah dan klate. Wat masuk beras Siam adala.

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...