Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 1 Ogos 2019

Cadangan Akta Lindungi Lelaki Dari Tergoda & Terjebak Jenayah Sekksual Ditarikbalik.

KENYATAAN MEDIA | Saya memohon maaf kepada semua yang terjejas dengan pebahasan saya kerana mencadangkan diwujudkan akta gangguan seks melindungi kaum lelaki semasa membahaskan RUU Profesen Peguam Syarie pada 31 Julai 2019 di Dewan Negara.

Walaupun niat saya ikhlas tetapi tidak menyangka ia dilihat kesilapan besar yang telah menyinggung rĂ mai kaum wanita dan tidak kurang juga kaum laki-laki kerana dianggap menghina.

Oleh yang demikian saya mohon jutaan maaf dan menarik balik cadangan yang saya kemukakan.

Wallahhuaklam dan Terima Kasih.

YB Senator Laksamana Pertama Mohamad Imran Bin Abd Hamid (B)

-----


KENYATAAN MEDIA | Kelmarin di Dewan Negara, YB Senator Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid mencadangkan undang-undang gangguan seksual untuk melindungi kaum lelaki daripada tergoda dan terjebak dengan jenayah seperti rogol.

Ingin saya jelaskan bahawa KEADILAN menolak cadangan tersebut kerana ia dilihat tidak munasabah dan menghina golongan wanita.

Cadangan tersebut juga memberi gambaran bahawa golongan lelaki tidak bermoral dan mudah tergoda hingga boleh terlibat dengan perbuatan keji.

Adalah lebih molek sekiranya kita memfokuskan terhadap agenda memartabatkan wanita dengan memperkasa undang-undang dalam menolak sebarang serangan seksual terhadap mereka.

Oleh yang demikian, saya meminta supaya YB Senator Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid menarik balik cadangan tersebut.

ANWAR IBRAHIM - 1 Ogos 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...