Rabu, 16 September 2015

Keluarga Susah Ini Mencari MP Taiping, Anak Nak Sekolah Pun Takde Baju - Tolong Carikan Nga Kor Ming.

Episode pertama ;

Siapa yang berkemampuan boleh siasat dan bantu perkara ini? Lokasi Taiping.

Oleh : Komrad Sivaranjani Manickam

Tadi semasa saya minum di satu kedai, seorang mak cik membawa satu cerita sedih kepada saya tentang sebuah keluarga yang hidup dalam kemiskinan tegar di Taiping sehingga makan minum pun susah. Anak-anak yang pergi sekolah pun hanya mempunyai satu helai baju dan selalu diejek di sekolah keraja bajunya kotor. Mak cik itu juga kata sekarang sekali sekala keluarga itu mendapat bantuan makanan dan duit dari UMNO (one off apabila ada perayaan).

Mak cik yang sembang dengan saya hanya minta satu pertolongan sahaja. Adakah kita boleh bantu anak-anak yang pergi sekolah itu dengan membeli baju-baju sekolah.

Nama ibu tunggal : Norhasmah Nordin (memang dia tiada hp number)
Alamat : No. 15/1A, Blok A, Flat Taman Bersatu, Kg.Boyan, 34 750 Taiping, Perak.

Oleh kerana ibu tunggal ini tiada h/p, mak cik yang sembang tadi memberi nombor saudara dia, yang juga jiran kepada ibu tunggal ini. Nama saudara ini ialah Noraishah 019-5536808.

Saya berharap kita boleh buat sedikit bantuan ini atau rujuk kepada mana-mana NGO di sekitar Taiping untuk membuat.

Terima kasih comrades.

Posting di atas geng PSM punya sebaran.

Sumber.

Then ;


MP Taiping ada dimaklumkan menerusi posting berkenaan.

Kemudian ;



Apa yang berlaku ;

1. Laporan PSM Siva disebarkan oleh PSM Aduka dan ada pihak yang turun ke lokasi yang dinyatakan untuk mengesahkan samada maklumat itu benar ataupun palsu.

2. Hasil siasatan mendapati bahawa maklumat yang disebarkan itu benar.

3. Dengan beberapa penambahan maklumat baru.

4. Ketua keluarga sakit.

5. Sewa rumah pun tak mampu bayar. Air dah kena potong.

6. Bil api tertunggak.

7. Baju sekolah anak2 lusuh dan koyak.

8. Keadaan mereka memang agak daif dan miskin. Makan minum pun agak mengharap pada jiran.

9. Pernah mengharap pada JKM namun jawapan yang diterima tidak menyebelahi keluarga tersebut.

Oke. Selepas beberapa tempoh waktu berlalu, takde respon dari MP Taiping. Hari2 update facebook cari salah PAS dan BN pun takan tak boleh respon bila orang tag fb dia. Pelik aku.

Jadi pendapat aku ;

- Sapa2 yang dok Taiping dan ingin menghulurkan bantuan, boleh ke alamat yang dinyatakan.

- Sapa2 yang boleh contact MP Taiping directly, tolong maklumkan mengenai kesusahan family ini.

- Sapa2 yang ada contact JKM area Taiping, minta mereka re-submit semula permohonan bantuan untuk keluarga tersebut. At least lepas duit sewa, bil api, air. Mungkin boleh bantu si ibu mencari kerja berdekatan rumah & anak2 dapat bantuan zakat di sekolah bagi meringankan beban.

- Sapa2 ada no contact wartawan, paste aje cerita neh kat dia untuk lapor.

Kerjasama anda semua amatlah dihargai. Terima kasih ek. 

Kbai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...