Jumaat, 18 September 2015

Isu Bauksit - Ayahanda Pekida Mati Ditembak.


Slmt sejahtera Ydh Dato/tn.

■ Mklmn satu kes bunuh dimana seorang mangsa tlh ditembak mati olh saspek 2 llki bertopeng pada 18/09/15 @ 0225 hrs di hadapan restoran Alif hdpn Mega Mall, Kuantan, Pahang bersangkut Kuantan rpt: 28478/15 (FIR).

■ Sek. 302 KK
■ Peg. Penyiasat: ASP Saudi.

Mangsa :


Arzurizan b. Abdul Rahman
KPT: 760218-06-5803
Umur: 39 thn
Alt: 341 Perkampungan Bkt Kuantan, Kuantan, Pahang.
Rekod Jenayah:
1). Sek. 323 KK thn 2014
2). Sek. 384 KK thn 2013

Saksi 1:
Johdi b. Jamaludin
Kpt: ..............
Alt: .

Saksi 2:
Nor Huda bt Yahya
Kpt: ...................
Alt: .................


Saksi 3:
Rodhaiza bt Mohd Rosdi
Kpt: ....................
Alt: ......................


■ Fakta kes :
1). Pada 17/09/15 @ 1945 hrs mangsa dan rakannya bernama Johdi b. Jamaludin tlh keluar ke bandar Kuantan dgn menaiki m/Fortunar No. CCV 9663. Mereka terus ke pusat hiburan Xanax Karoake Komplek Teruntum, Kuantan. Mangsa dan rakannya berkaroake bersama 2 wanita bernama Nor Huda bt Yahya dan Rodhaiza bt Mohd Rosdi.

2). Pada jam 2030 hrs mangsa dan Johdi b. Jamaludin tlh klr meninggalkan karoake dan pergi ke Gebeng, Kuantan. Di Gebeng mangsa dan rakannya duduk di dlm kereta di Pam Minyak Caltex kerana ingin berjumpa dgn Ah Heng (tauke bauksit) tetapi Ah Heng tdk senang krn sdg bekerja.

3). Pada jam 2330 hrs mangsa dan rakannya tlh pergi ke bandar Kuantan dan berjumpa dgn Nor Huda bt Yahya dan Rodhaiza bt Mohd Rosdi di homestay. Mereka klr minum direstoran Alif bersama 3 llki Melayu rakan mangsa.

4). Pada 18/09/15 @ 0225 hrs selepas selesai minum, mangsa bersama Johdi b. Jamaludin, Nor Huda bt Yahya dan Rodhaiza bt Mohd Rosdi tlh menuju ke kereta yg berada di dpn restoran. Semasa membuka pintu kereta, tiba-tiba mangsa tlh ditembak beberapa das olh seorg llki bertopeng pd jarak 10 meter. Selepas melepaskn tembakan, saspek terus masuk ke dlm kereta Proton Waja warna silver No. WSP 3856 (plat palsu modenas Kriss) dan melarikan diri.

■ Siasatan Di Tempat Kejadian:
1). Di tpt kjdian tlh mjumpai 4 kelongsong peluru M16 jenis CJ 92 diatas jalan.

2). Mangsa dlm keadaan terlentang dgn 3 kesan tembakan iaitu dibahagian leher, dada & pinggang kiri.

3). Berdasarkan keterangan saksi saspek adalah 2 llki yg bertopeng. Jarak kereta saspek dgn kereta mangsa lbh kurang 10 meter.

4). Mengikut saksi senjata yg digunakan mirip @ spt AK 47.

■ Risikan :


1). Mangsa merupakan ahli kumpulan Pekida berpangkat ayahnda di kawasan Bkt Ktn.

2). Mangsa menjalankan aktiviti menjaga kawasan bauksit dgn meminta wang perlindungan daripada pengusaha bauksit di Kuantan.

3). Motif kejadian sebenar masih di siasat.

■ Tindakan :


1). Semakan CCTV di sekitar kawasan tpt kjdian sdg di teliti.

2). Kelongsong peluru akn di htr ke forensik PDRM.

3). Projct meeting akan dibuat pagi ni.

4). Pihak pathologist akn membuat post mortem.

■ utk makluman ydh Dato/tn.


T/kasih.



Info di atas sebaran wassap.

Oke. Aku taknak ungkap tentang individu yang telah tiada. Dia pun dah selamat pergi. So kita tutup cerita tu. Tapi aku nak tarik keluar pekerjaan dia je. Sebagai rujukan. Bukan nak menghukum atau apa.

Lihat dulu gambar2 kat bawah neh sat ;





Teruk tak? Teruk kan. Pencemaran yang berlaku akibat kegiatan bauksit neh dah sampai ke tahap menyusahkan orang awam. Kesian kot. Takde liputan takde media massa langsung. Seperti dilindungi.

Kita lihat pekerjaan arwah makan wang perlindungan. Tutup cerita pasal arwah.

Maksudnya, memang la perlombongan bauksit ini ada yang haram. Jika halal, pasal apa nak bayar wang perlindungan pula duhh..

Yang halal pula memang diiktirafkan dengan jayanya MB Pahang kau tanpa mengambilkira kepentingan majoriti penduduk.


Kita bincang part yang haram.

- Yang halal dah tentu mencemar juga. 

- Bila dah tambah yang haram maka ia makin mencemar.

- Penduduk rasa susah dan tak selamat.

- Kesihatan pun terjejas.

- Dan, mereka ini pula pakai 'pelindung'. Maybe nak lari dari penguatkuasa kot ke macam mana?

- Penyudahnya komplen apa pun tak guna bila ada third party melindungi kegiatan haram bauksit. Dan merana gitu je rakyat kau neh. Selagi kerajaan tutup mata, demo, protes, komplen apa pun tak jalan siot.

- Mengulas isu pembunuhan pula.

- Makin bimbang rasanya.

- Apakah penyebabnya?

- Pistol merata dah boleh dapat.

- Nyawa orang betul2 macam nyawa tikus.

- Bila2 boleh mati kena tembak.

Takut worr..

Malaysiaku makin menyeramkan.

Huhu.

Kbai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...