Selasa, 3 Mac 2015

Anwar Tidak Bersetuju Dengan Permohonan Pengampunan Diraja?


Ia dilaporkan oleh RPK. RPK kata Anwar tidak bersetuju dengan permohonan pengampunan yang dilakukan oleh Wan Azizah. 

Jadi memang logik juga aku rasa pelik. Jika laporan RPK itu benar maka betul la ada sesuatu yang berlaku. Sesuatu yang aku pernah fikirkan dan tulis disini suatu ketika dahulu.

Macam mana ek aku tak rasa pelik. Ini kerana peguam Anwar sendiri menegaskan mereka tidak akan memohon pengampunan diraja. Peguam Anwar berkata demikian kepada pihak media dan ianya dilaporkan meluas oleh media arus perdana dan media alternatif. Tup tup tak sampai sehari sekali UTURN la plak. Tiba2 DSWA dilaporkan menghantar permohonan pengampunan diraja.

Cuba kau semua fikir-fikir balik. Kenapa barisan peguam Anwar mengeluarkan statement tersebut? Sudah tentula telah mendapat arahan dan mesej yang jelas dari Anwar Ibrahim.

Dan sekarang tiba-tiba DSWA buat uturn dan secara tak langsung cemarkan nama baik Anwar. Permohonan pengampunan tersebut bukan sahaja seperti mengaku salah secara indirectly bahkan memberikan persepsi yang buruk tentang intergriti Anwar yang teruk tercalar angkara Kajang-Movie.

Menurut RPK, tindakan DSWA mungkin bertitik tolak untuk menghalang Azmin dari menjadi ketua pembangkang. Dalam erti kata lain untuk menghalang Azmin jadi semakin berpengaruh dalam PKR dan PR itu sendiri.

Anwar sendiri tidak bersetuju dengan tindakan permohonan pengampunan tersebut. Dan ini apa yang dikatakan oleh RPK.

Anyway, if I wanted to speculate and if I was asked to speculate as to the reason why Azmin went to Sungai Buloh to meet Anwar for a one-to-one, four-eyes meeting with no bugs and fly on the wall around, I would discount all of the above. Instead I would have my own theory.
It seems, according to Anwar’s lawyers — and which they did announce — Anwar does not want to apply for a pardon. If not then he would more or less be confessing to the crime he has been accused of.
It was his wife, Dr Wan Azizah Wan Ismail, who initiated the application for a pardon. And it seems Anwar is not too happy with this.
Dr Wan Azizah initiated the application to make sure that Anwar would remain the Opposition Leader and to make sure that Azmin cannot take over as Opposition Leader. Furthermore, this is also to avoid a by-election, which Dr Wan Azizah feels they cannot win unless PAS supports them. This is crucial because PAS is stronger in that constituency than PKR is.
Azmin took a great risk by going to Sungai Buloh to meet Anwar. HRH the Sultan of Selangor may not be too pleased with this so Azmin may have to seek an audience with HRH to explain the reason for the visit.
Of course, if Azmin can explain to HRH that the purpose of the visit was to tell Anwar that he is not too happy about Dr Wan Azizah’s move to block him from taking over as the Opposition Leader then HRH might see that visit as positive rather than negative.
On the other hand, Azmin can always tell HRH to mind his own business but I doubt Azmin will do that. After all, Azmin did promise HRH that he would be HRH’s Menteri Besar and not Anwar’s Menteri Besar.
But then I am only speculating and was not the fly on the wall so take what I say as just that: speculation. -MT.

RPK berspekulasi tentang tujuan Azmin menemui Anwar. Azmin juga dilaporkan berada di London pada waktu yang sama Mahathir berada di London. Azmin dan Mahathir dikatakan telah bertemu secara sulit di London namun perkara tersebut telah pun dinafikan oleh Azmin. Dan selepas pulang dari London, Azmin bertemu dengan Anwar Ibrahim. Kenapa Azmin bertemu Anwar, itulah yang RPK tulis. Dia rumuskan apa yang dia fikir. Mungkin nak menyatakan pendapat kepada Anwar bahawa dia tidak gembira dengan perkembangan terbaru DSWA yang menghantar permohonan pengampunan diraja bagi menyekat Azmin dari terus mara dalam Pakatan Rakyat. 

Jujur juga aku kata. Dari pemerhatian aku sendiri. Aku tak nampak macam Azmin beria-ria peduli atau amek port tentang isu liwat. Bahkan selepas Anwar dipenjarakan, Azmin tak nampak macam apa-apa. Terlibat dalam demo atau participate dalam #Kitalawan pun takde. So, faham-fahamla apa yang orang fikir.

Belum tentu apa yang RPK lapor itu fakta. Tapi aku rasa aku percaya bila dia kata Anwar sendiri tak bersetuju dengan permohonan pengampunan tue. Sebab pada aku, kalau Anwar nak sangat lari boleh je macam Sirul. Tapi dia tak lari dan stay je hadap perbicaraan. Selepas berani hadap itu hadap ini apa ke logiknya nak mohon pengampunan pula ye tak? Haizh.. kesian kan. Kita kat dalam.. nak setuju ke taknak setuju ke bukan boleh buat apa pun..

Kbai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...