Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 17 Februari 2012

Hot : Utusan kantoi menipu. Guna mayat firaun dia cakap mayat wanita - Sebarkan!

kah kah kah

Adoi. Lawak siot.

kah kah kah

Adeh2... aku taktahan kelakar dowh..

Korang lepas tahu neh kena sebarkan. Wajib neh. Bagi membuktikan betapa penipunya utusan. Usah kata berita politik, berita tak politik pun dia nak spin gak.

kah kah kah

Baca bawah neh ;Masih ingat lagi bagaimana tidak lama dahulu Utusan pernah kantoi padamkan logo Barisan Nasional pada sebuah payung?

Kali ini kisahnya lebih kurang sama; bezanya, benda yang tidak ada, telah diada-adakan. Selalunya teknik jurnalisme murahan seperti ini digunakan oleh akhbar tabloid sahaja. Tapi entah bagaimana, akhbar teras pemikiran Melayu ini turut terkena perciknya.

Perhatikan artikel bertajuk "Jenazah wanita masih utuh, berbau wangi".

Berita luar negara ini adalah cuplikan dari Okezone.com. Dan jika anda pergi ke sumber asal artikel ini di sana, ini sahaja yang anda dapat lihat:


Maka dari mana pula datangnya gambar mayat dalam artikel cap Utusan itu?

Pada mulanya, saya terkejut juga melihat gambar mayat "yang masih utuh dan wangi" itu. Ini kerana saya 100% yakin pernah melihat gambar ini dalam sebuah buku (yang tidaklah pula saya ingat tajuknya). Maka masakan pula boleh gambar itu adalah gambar mayat wanita tersebut.

Dan apabila menyedari tiada gambar mayat tersebut di artikel asal, maka sahihlah Utusan sudah tokok tambah berita. Mungkin untuk menyedap berita dan menambah sensasi. Tapi kalau iya pun, letaklah kenyataan "Gambar sekadar hiasan".

Tapi juga, kalau pun gambar itu sekadar hiasan semata-mata, yang paling tak boleh tahan, macam mana Utusan boleh letak gambar mayat firaun sebagai gambar hiasan untuk artikel tersebut?Neh sumber asal artikel ==> sini.

Aku nak betulkan point dia sket. Bukan gambar hiasan. Utusan memang claimed itu gambar wanita terbabit. Please read the caption carefully beb. Dia tulis apa?

Mayat wanita yang dikebumikan 3o tahun lalu blablabla.. 

kah kah kah

Lue sudah kantoi lah woittt.. 

Ameno : Kelakar siot. Firaun pun jadi mangsa.. 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...