Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 18 September 2011

Warga asing dapat potongan cukai bila beli kereta di malaysia import dan local.

Malaysia is not my second home. Malaysia is my first and the only home. So i do understand why we as malaysians always "First kena dulu". Hahaha.. lihat bawah ;

Gambar di atas neh ialah senarai harga kereta. Harga kereta neh bebas cukai disebabkan ia tertakluk dalam program malaysia is my second home untuk warga asing agar mereka sudi menetap lebih lama di malaysia. Korang leh search program neh menerusi google tak pun just direct masuk web neh je. Website under government. ==> Malaysia is my second home.

Aku mengaku terus terang aku cemburu tengok harga kereta2 tue. Pada tahun 2009 dorang berpeluang beli kereta local dengan harga yang rendah. Diberitahu bahawa kereta2 neh ada had penjualan. Contohnya mungkin setiap seorang warga asing hanya boleh beli satu kereta local dan import dengan harga bebas cukai.

Best kan? Aku tak pasti samada bayaran neh secara ansurans ataupun tunai. Tapi berdasarkan kepada harga di atas aku tengok cukai yang dikenakan kerajaan ke atas kita memang tinggi nak mampos. Itu tak masuk faedah bank dan sales komisen. Perghhh free2 je kita kena tindas. Aku nak PR mengurangkan cukai ke atas kereta bila dorang tadbir kelak. Harga kereta yang diletakkan di atas neh dah termasuk harga untung penjualan. Maksudnya modal nak buat kereta neh lagi rendah larh jawabnya. 

Nampaknya jadi warga asing di malaysia neh memang seronok. Jadi bumiputera pun tak seronok macam neh. Nak exchange larh dengan dorang. Daripada aku kelaparan dirumah elok aku masuk hutan, dapat gak susu.. okey tak?

kah kah kah

Updated ;

Ada yang tak faham kenapa aku + orang lain mempersoalkan isu neh. Kata mereka bukan mudah warga asing nak apply benda neh. There alot of process yang they perlu go through untuk dapatkan approval. Antara procudure yang dorang kena lalui ialah ;


1. Ada rm300k dalam bank account 

or

2. fixed deposit about rm150k for 2 years if i am not mistaken here


Maksudnya disini pembelian vehicle w/o tax neh for orang2 asing yang kayaraya. Dorang digalakkan untuk tinggal disini supaya pelaburan dan wang pencen dorang berada dalam negara. Maybe main purpose dia lain. Tapi these two things antara purpose yang ada dalam program malaysia is my second home.


And like always of course akan ada kelompok yang pro gov dalam isu neh. Meh aku explain sikit napa kita layak argue isu neh ;


- Kerajaan nak galak orang2 kaya warga asing duduk + menetap disini. Satu usaha murni sebab nak tarik pelaburan. So dapat ke hasil yang kerajaan jangkakan sebelum neh? Mesti ada plan and penanda aras bagi mengukur kejayaan program neh kan?


- Kerajaan juga mengurangkan cukai kepada orang2 kaya sedangkan orang2 kaya neh dah memang larh kaya raya so apa perlu kurangkan /hapuskan cukai pada mereka pula? Apa takde ke kaedah lain yang mana win2 situation pada rakyat, kerajaan dan mereka warga asing disini?


- Sebanyak 15ribu ++ warga asing dapat kelebihan neh pada tahun 2011 sahaja [dipercayai, info dari orang lain, sila semak sendiri yer]. So ini membuktikan memang ramai warga asing yang kaya raya disini tapi bagaimana dengan sumber kekayaan dorang? Apa kerajaan ada cara untuk memastikan bahawa mereka bukan buat kerja haram untuk raih pendapatan tinggi?


Faham dulu kenapa orang macam aku dan ramai lagi kecik ahti dengan program neh. Kita orang bukan nak balon gov 24 jam je beb. Tapi masalahnya kita orang kecik ahti sebab cukai kereta import dan nasional yang terlalu tinggi dan membeban. Ia tak setimpal dengan harga dan kualiti yang ditawarkan. 

Orang boleh cakap lue tak mampu lue naikklah bas.. tapi beb, bas pun belum tentu ada. Wa tahu larh wa duduk kampung neh wa tengok orang2 yang takde kenderaan memang sakit jiwa whooorr . Nak naik bas je berjam2 punya citer. Balik dan pergi kerja memang menyiksakan dorang. Kualiti pengangkutan di kampung2 dan luar bandar memang bullshit habis. 

Ingat orang bandar je ke yang nak kerja + pergi sana sini + sekolah lengkap kemudahan + jalanraya cantik bagai ? Helloo.. orang di kampung2 neh bukan orang dan tak layak dapat kemudahan ka? Orang2 di kampung2 neh tak bayar cukai ka? Wa asal bandar dan duduk di kampung neh memang nampak perbezaan ketara antara bandar dan kampung2. Sebab tue wa heran apasal masih lagi bullshitkan diri support current gov yang terang2 membullshitkan orang kampung dan bias dari seme segi?

The thing is program neh takde apa2 benefit pada rakyat dan faedahnya pada kerajaan pun masih blur. Yang patut kerajaan fikir ialah macam mana nak kurangkan beban rakyat yang ditindas selama 55 tahun neh. Apa kerajaan tak boleh ke hentikan rasa tamak dalam ahti dorang? 


Sudah larh nak beli kenderaan mmg babi mahal nak mampos. Nak naik bas pula takde. Segala2nya lancau di malaysia neh. Apa pun tak boleh. Hah yer.. nak soh orang jalan kaki pergi kerja or tak payah kerja? Nanti bila minta bantuan dikata malas + tamak pula. Korang cuba menyamakan semua perkara dalam dunia neh kepada persepsi + pengalaman2 korang. Padahal korang lupa.. pengalaman + kehidupan + kesusahan + masalah setiap orang berbeza2. Di sebabkan itulah korang bertindak jadi hakim menilai masalah2 dorang macam larh kehidupan dorang tue yer2 sama macam kehidupan korang kan?


Ada banyak kemiskinan yang aku lihat disini. Sampaikan satu tahap aku dah tak mampu nak peduli lagi pasal sedih sangat. Budak2 melayu + india tak pergi sekolah. Mak bapak kerja siang malam sampai mampos pun masih tak cukup. Kadang2 aku tegur gak. Lue dah miskin, lue jangan larh asyik beranak je. Lue dah tahu lue tak mampu tapi lue masih lagi beranak dan beranak. Lue tak fikir panjang ke apa? Tapi biasalah bukan seme orang pergi sekolah. Bukan seme faham. Bukan seme diberikan ilmu + pendedahan + penerangan. 


So macam mana? Ini seme salah kerajaan yang mengabaikan tanggungjawab mereka di kampung2. Apa mereka fikir kampung ialah tempat terpencil so segala kelebihan yang bandar dapat kampung tak layak dapat ka? Dah tue salah kan larh diri sendiri gak bila orang2 kampung tak pandai nak berfikir sangat sebab sistem pendidikan pun macam bullshit gak kat sini. 

Nak hantar sekolah jauh larh, takde kenderaan larh, takde duit larh, takde kemampuan nak bayar yuran larh, kena ejek sebab miskin larh, cikgu kutuk sebab panggil nama pasal tak bayar yuran larh dan macam2 lagi alasan yang wa rasa baik wa nages je dari dengar alasan2 bebudak tak pergi sekolah.

Sebab tue wa dah tanamkan azam, selain dari sekolah cina + swasta agama + sains, jangan mimpi wa nak jejak sekolah bullshit kerajaan disini. Melainkan wa pindah kl balik. Harapan dah pindah kl balik memang meluas je neh. Kat kampung neh wa tengok berlakunya pengabaikan yang sangat2 jahat oleh bn. Satu dikriminasi yang wa memang benci gilababi. Apa pun tak boleh. Teruk.

Ameno : warga asing apa pun boleh ~ ~

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...