Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 26 November 2019

Kartel Makin Melampau, Anwar Perlu Bertindak Segera.

Shahbudin Husin | GENG AZMIN MAKIN MELAMPAU, ANWAR MESTI SEGERA BERTINDAK TEGAS

Pemulauan dan sabotaj Geng Azmin terhadap kepimpinan Anwar Ibrahim selaku Presiden PKR nampaknya semakin parah serta melampau.


Bermula dengan memulaukan mesyuarat MPP dan Biro Politik sejak setahun yang lalu dan ia masih berterusan sampai sekarang, perkembangan akhir-akhir ini memperlihatkan tindakan mereka semakin tidak boleh diterima.

Selain memulaukan mesyuarat, Azmin bersama penyokongnya turut mengeluarkan kenyataan berterusan mahu Tun Mahathir kekal meneruskan sehingga habis penggal, walaupun Perdana Menteri berkali-kali menyatakan menyerahkan jawatan kepada Anwar sebelum PRU15 akan datang.

Perbuatan mereka itu secara terang-terangan menentang konsensus PH berkaitan peralihan kuasa dan janji Tun Mahathir yang hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja.

Dalam konvensyen negeri-negeri yang dihadiri oleh Anwar pula, Azmin dan penyokong langsung tidak menghadirinya, bahkan boleh dianggap memulaukannya.

Malah, kepimpinan PKR di dua negeri yang diterajui oleh Geng Azmin iaitu Sarawak dan Selangor, cuba untuk tidak menganjurkan konvensyen pada tahun ini.

Bagaimanapun, konvensyen di Sarawak telah berjaya diadakan pada 23 November lalu di Miri oleh kumpulan yang pro kepada perjuangan hakiki PKR dan kepimpinan Anwar.

Mereka bertegas untuk meneruskan penganjuran konvensyen, dengan restu ibu pejabat PKR, walaupun tidak mendapat kerjasama daripada kepimpinan PKR negeri yang diterajui Baru Bian.

Di Selangor, Amiruddin Shari yang pro Geng Azmin juga mengelak untuk menganjurkan konvensyen negeri dengan alasan beliau ada di luar negara, sehingga kumpulan yang pro perjuangan hakiki PKR dan Anwar terpaksa mengambil alih penganjurannya.

Difahamkan Konvensyen Selangor bakal diadakan pada 29 November ini, tetapi tempatnya belum lagi diketahui.

Selepas cuba menggagalkan konvensyen negeri, Geng Azmin juga diperkhabarkan akan turut melakukan pemboikotan dalam Kongres Keadilan Nasional yang akan diadakan di Melaka pada 6 hingga 8 Disember depan.

Setelah AMK membuat keputusan menjemput Dr Wan Azizah Wan Ismail merasmikan mesyuarat sayap itu, kumpulan pro Azmin dalam AMK yang diketuai oleh Hilman Idham diberitakan akan memboikot mesyuarat tersebut yang dijadual diadakan pada Jumaat, 6 Disember.

Sebaliknya, mereka dikatakan mengadakan mesyuarat AMK sendiri pada Khamis, 5 Disember dengan menjemput Azmin sebagai perasminya.

Bagi mesyuarat sayap Wanita PKR yang memang menjemput Azmin sebagai perasminya, kumpulan pro Azmin dikhabarkan akan memakai pakaian yang berbeza untuk menunjukkan perbezaan dengan mereka yang pro Anwar.

Hanya mereka yang pro Azmin dibisik-bisikkan tentang perbezaan pakaian yang perlu dipakai itu, manakala yang memakai uniform yang biasa dipakai selama ini akan dianggap sebagai pro Anwar.

Untuk Kongres Keadilan Nasional pada 7 dan 8 Disember, belum dapat dipastikan sama Geng Azmin akan hadir atau tidak, tetapi banyak pihak percaya Timbalan Presiden PKR itu bersama penyokongnya akan bertindak memboikotnya.

Jika itu yang berlaku, bermakna pemulauan dan penentangan Azmin terhadap Anwar sudah sampai ke kemuncaknya.

Bersama beberapa perkembangan sebelum ini serta apa yang berlaku semalam di mana di dua Adun PKR yang pro Azmin bertindak memboikot Sidang Dun Melaka sehingga usul kerajaan negeri untuk melantik Pengerusi PKR negeri itu, Abdul Halim Bachik sebagai Senator ditolak dengan undi 13-12, Anwar kini sebenarnya tidak boleh berlembut atau berdiam diri lagi terhadap mereka yang menentangnya dan cuba menghancurkan PKR.

Tidak kira sama ada Abdul Halim itu pro Anwar atau tidak, tindakan dua Adun PKR berkenaan adalah salah serta tidak boleh diterima kerana mereka telah menyeret masalah politik dalaman PKR sehingga kerajaan PH negeri Melaka menanggung malu akhirnya.

Dengan itu, bukan saja kedua-dua Adun berkenaan mesti diambil tindakan disiplin, bahkan perangai dah kelakuan Geng Azmin dalam PKR yang kini telah banyak menghuru-harakan parti, termasuk Azmin sendiri, haruslah ditangani dengan wajar serta tegas oleh Anwar.

Jika dibiarkan dan Anwar tidak segera bertindak, percayalah, selepas ini lebih banyak lagi perbuatan sabotaj, boikot atau seumpamanya akan mereka lakukan untuk tujuan melemah serta menghancurkan parti itu.

Selepas kongres di Melaka ini, Anwar mesti berbuat sesuatu untuk membersihkan PKR, sekaligus memastikan laluannya menjadi PM8 menjadi lebih terang dan terjamin. - 26 November 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...