Sabtu, 29 Oktober 2016

Mahsuh Subsidi Minyak Masak Baik Untuk Kesihatan Kata Menteri - Masak Laksa Banyak2 Untuk Pecah Rekod Dunia Kemudiannya Dibuang Begitu Sahaja.

Penghapusan subsidi minyak masak bermula November ini tidak sepatutnya dilihat sebagai suatu tindakan negatif. Sebaliknya masyarakat boleh mengambilnya sebagai satu alternatif untuk mula membeli belah secara sihat, memasak secara sihat dan makan secara sihat.


Dengan penuh bangga update kat fb




Itulah yang dikatakan oleh Menteri Kerajaan Tempatan bagi Sarawak, Datuk Dr. Sim Kui Hian ketika ditemui media dalam satu program menyediakan (masak) Laksa Sarawak terbesar (terbanyak) di Malaysia untuk dimasukkan ke dalam Malaysia Book Of Record pada semalam.


Pusat membeli belah Plaza Merdeka menyaksikan percubaan untuk mencipta rekod baru bagi acara menyediakan Laksa Sarawak paling banyak/besar dan mereka telah pun berjaya mencatatkan rekod tersebut pada semalam. 

Sumber : sini

Dialihbahasa oleh Amenoworld.

----------

Okey. Part pertama dalam cerita neh memang penting. Sebab aku nak tunjukkan kepada kau semua. Betapa menteri kau neh kalau bercakap fuhhhh.. berlagak nak mampos.

Semalam rasmikan satu event. Untuk pecah rekod Malaysia. Masak Laksa Sarawak. Nak mempromosikan makanan dari Sarawak kononnya. Niat kemain cantik lagi. 

Lepas tu siap kata penghapusan subsidi minyak satu langkah bagus untuk rakyat mula belajar memasak secara sihat.

Nampak?

Tup tup hari neh kecoh. Laksa Sarawak yang banyak sekawah besar gedabak nak mampos semalam kena buang. Ye, kena buang beb. Kena buang!

Sekawah laksa dibuang kerana tak menyihatkan.

Menurut laporan yang dipetik menerusi Malaymail (sini) ;

1. Sebanyak 1,500 mangkuk Laksa Sarawak yang dimasak secara ber-ramai2 dan berbanyak-banyakkan pada semalam perlu dibuang.

2. Ini dilakukan kerana laksa semalam disifatkan sebagai makanan yang TIDAK SIHAT.

3. Ia akan dibuang kerana tidak selamat (tidak sihat) untuk dimakan oleh manusia kata Debra Sim memetik sumber dari Borneo Post.

4. Semalam pihak pengurusan membeli belah Plaza Merdeka telah menyediakan 100kg bahan laksa (untuk kuah), 225kg laksa beras, 90kg udang, 1,008 biji telur, 90kg tauge dan 80kg ayam bagi memasak Laksa Sarawak terbesar di Malaysia untuk mencipta rekod di Malaysia book of record.

5.15 tukang masak digunakan bagi menyediakan masakan tersebut. Dengan masa selama 18 jam.

6. Dan kesemua laksa yang dimasak pada semalam telah pun selamat masuk ke tong sampah. Babai.

Ewahhh. Subsidi minyak mahsuh = masyarakat boleh la masak secara sihat.

Lepas tu laksa yang dia masak dan promote bagai kena buang sebab tak sihat. Apakebendanya tu?

KAHKAHKAHKAHKAH!

Sembang kencang ja rupanya depa neh.

Mall yang anjurkan rekod tu pun sohai.
Plan la event yang bermakna sikit.
Bina rumah untuk orang miskin ke.
Taja student ke.
Bantu OKU ke.
Bantu orang sakit yang memerlukan kos perubatan ke.
Sakai.
Yang bahlol-bahlol macam neh gak laju-laju orang suka buat.
Meluat.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...