Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 3 Oktober 2016

Keluar UMNO - Kenyataan 9 Sebab Kenapa Ezam Keluar UMNO Didedahkan Lokman.


Semalam menerusi satu posting di FB, Ezam isytihar keluar dari UMNO. Ini membenarkan spekulasi awal yang mengatakan Ezam akan meninggalkan parti tersebut untuk merentasi laluan politik yang lain. Sejurus umum keluar dari UMNO, Lokman Nor Adam bekas rakan seperjuangan Ezam dalam PKR suatu ketika dahulu tampil mendedakan sebab sebenar kenapa Ezam keluar UMNO. Baca boleh. Nak percaya, atas pemikiran masing2.

-----

TINDAKAN EZAM MENINGGALKAN UMNO SEMEMANGNYA TEPAT KERANA UMNO PERLU DIBERSIHKAN DARI MANUSIA TIADA INTEGRITI DAN HIPOKRIT SEPERTI BELIAU - LOKMAN ADAM

Akhirnya mantan Ketua Pemuda Keadilan, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor memilih tarikh 1 Muharam 1438 untuk meninggalkan UMNO, sungguhpun hasratnya sudah lama telah dihidu sejak beliau meninggalkan jawatannya dalam kerajaan 6 bulan yang lalu.

Apa yang membuatkan saya terpanggil untuk mengulas tindakan beliau ialah apabila saya membaca kenyataan 14 perenggan beliau yang penuh dengan penyataan seolah-olah beliau ini seorang yang cukup bermoral, berprinsip dan cukup anti rasuah.  Sebagai bekas rakan tahanan di Kamunting dan Setiausaha Pemuda Keadilan, yang berketuakan Ezam, kenyataan beliau itu membuat saya merasa cukup meluat kerana saya cukup mengenali manusia tiada integriti dan hipokrit bernama Ezam ini.  Berikut ialah jawapan balas saya tentang kenyataan Ezam :

1. Saya menyokong penuh tindakan Ezam meninggalkan UMNO.  Malah, saya amat kesal bila manusia yang sarat dengan masalah korupsi, tidak amanah, hipokrit dan langsung tidak boleh dipercayai ini dibawa masuk semula ke dalam UMNO.

2. Mengenali Ezam, beliau tidak akan meletakkan jawatan dalam kerajaan dengan Gred Jusa A, tanpa mendapat tawaran yang lebih baik dari itu.  Ini adalah kerana, pada tahun 2004,  disaat akhir beliau telah menarik diri daripada memimpin kumpulan 12 menyertai UMNO kerana permintaan beliau agar dilantik sebagai sekurang-kurangnya Timbalan Menteri ditolak. Dato' Seri Reezal Merican , Setiausaha Politik PM ketika itu telah memaklumkan kepadanya bahawa Pak Lah sedia menerima beliau semula menyertai UMNO tanpa sebarang syarat.  Disebabkan tidak mendapat sebarang habuan, Ruslan Kassim akhirnya menjadi kambing hitam memimpin kumpulan 12 tersebut.

3. Keputusan Ezam meletakkan jawatan dalam kerajaan sebenarnya dibuat selepas beliau mengadakan rundingan dengan pihak PKR.  Wan Azizah dan Nurul Izzah yang selama hari ini mencemburui Azmin cuba untuk membawa masuk Ezam untuk mengimbangi pengaruh Azmin yang mula dilihat lebih layak menerajui PKR dan diangkat menjadi calun Perdana Menteri Pakatan.  Namun, dari sumber dalaman yang saya perolehi, cadangan untuk membawa masuk Ezam ini mendapat tentangan hebat dari pihak PKR sendiri.

4. Bila, beliau mengambil keputusan meninggalkan UMNO ini, hanya 2 kebarangkalian mungkin telah berlaku.  Pertama, PKR dah terlalu terdesak dan tiada pilihan selain terpaksa menggunakan Ezam semula.  Ini tidak pelik kerana kesetiaan Ezam kepada Anwar berakhir sebaik sahaja Nurul Izzah diijabkabulkan dan kesetiaan beliau terhadap Anwar kini bila-bila masa boleh dipulihkan kerana Izzah sudahpun berstatus Janda. Tidak perlulah saya ulas panjang, memadai saya, Ezam dan beberapa sahabat lama yang pernah menegur beliau memahami maksud saya.  Kalau dah lupa siapa, pasti kamu tidak lupa bila terpaksa membayar Bil Maxis lebih RM30,000 kerana bersembang dengan buah hati ketika berada di Kota London tahun 2001.  Kalau Ezam, masih tidak boleh diterima oleh PKR, kebarangkalian kedua tindakan beliau meninggalkan UMNO ini adalah kerana beliau menerima tawaran yang lebih baik dari pihak Parti Bunga Raya yang sememangnya ketandusan pemimpin dan hanya mampu meletakkan 7 nama sebagai Jawatankuasa Penaja Parti mereka.

5. Usahlah mereka cerita bahawa beliau menyertai UMNO dulu kerana mendapat komitmen Pak Lah untuk melakukan perubahan dalam usaha memerangi rasuah bagai. Mungkin budak-budak NGO Gerak boleh dikelentong dengan cerita kamu seolah-olah kamulah manusia yang bertanggungjawab sehingga BPR bertukar menjadi SPR, ISA dihapuskan dan perubahan-perubahan lain dilakukan.  Dan tiba-tiba kini kerana OSA tidak dihapuskan, kamu menuduh kerajaan menggunakan OSA untuk melindungi penerima rasuah.  Jangan lupa saya dan ramai lagi yang lain ada dalam Mesyuarat Pemuda Keadilan dimana kamu mengarahkan agar dokumen yang kamu dedahkan itu diposkan kepada kamu supaya ianya dilihat seolah-olah ada orang dalam yang membocorkan maklumat.  Kamu gunakan isu itu untuk mempopularkan diri kamu walaupun sudah tahu ianya menyalahi undang-undang. Bila kena penjara nak salahkan akta pula. Kalau takut dengan risiko, tak payahlah bicara soal perjuangan.

6. Bersih sangatkah kamu wahai Ezam?  Kalau bersih sangat, dedahkanlah dari mana kamu dapat dana untuk bina bunglow di kawasan elit Shah Alam walaupun ketika itu kamu merengkok dalam penjara.  Dedahkanlah apa jadi dengan duit yang Joseph Estrada bagi dan kamu seludup masuk melalui tambak Johor.  Tidak payahlah nak berlakon alim Ezam, duit yang Azmin Ali bagi untuk beli komputer Ibu Pejabat Pemuda Keadilanpun habis kamu sapu.  Semua ini masih segar dalam ingatan dan bakal saya bongkarkan semula sebaik sahaja kamu menaiki pentas pembangkang kelak.  Cabaran saya untuk kamu bersumpahpun sampai sekarang tidak berani kamu sahut.

7. Hakikat sebenar Ezam meninggalkan UMNO tiada kaitan dengan OSA ataupun Rasuah.  Ianya hanya kerana kepentingan peribadi dan masa depan beliau dalam UMNO yang semakin malap.  Malap kerana kamu gagal meyakinkan ahli UMNO untuk menerima kamu walaupun kamu diberikan laluan mudah menang tanpa bertanding sebagai Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kota Raja.  Ahli UMNO juga tidak boleh melupakan pembohongan kisah 6 kotak rahsia UMNO yang kamu war-warkan dulu sehingga kamu hilang integriti.

8. Kamu sepatutnya bersyukur diberi peluang oleh Perdana Menteri sebagai Senator dan Pengarah Strategik Kementerian Kewangan.  Sepatutnya jawatan tersebut kamu gunakan sehabis baik untuk mengukuhkan UMNO dan Kerajaan.  Curahkan bakti tanda keinsafan dan tunjukkan kesetiaan kamu yang tidak berbelah bahagi kepada parti.  Malangnya kamu gagal segagal-gagalnya.  Sebagai Pengarah Strategik MOF, apa yang telah kamu lakukan untuk meningkatkan kefahaman rakyat tengang GST? Kamu gagal. Langsung tidak boleh diharap.

9. Hakikat dan realitinya, Kamu hanya mampu menjadi pembangkang. Ilmu yang kamu timba selaku Setiausaha Politik Menteri Kewangan gagal kamu gunakan untuk membantu kerajaan apabila kembali di dalam kerajaan.  Akibat dah terlalu lama menjadi pembangkang, kamu gagal menyesuaikan diri sebagai pemerintah.  Maka sesuailah jika kamu berhajat menyertai PKR semula atau jadi Mat Bunga. Bolehlah kamu sambung kerja membangkang.

Jika kamu merasakan agenda Reformasi, Transformasi, Perubahan atau Pembaharuan mesti menjadikan agenda melawan rasuah sebagai keutamaan. Saya nak bagi jaminan kepada kamu bahawa agenda saya juga sama dan saya akan pastikan manusia hipokrit yang cuba berlagak alim sebagai penentang rasuah juga akan saya perangi habis-habisan.


Lokman Nor Adam.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...