Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 17 September 2016

Jeff Oi Block Saya Kerana Hanya Retweet Respon Biadapnya Terhadap Kematian ATGHD.

Recap. 

Mukadimah.


Semalam TGHD meninggal dunia di San Francisco ketika menjalani rawatan jantung. Dan semalam juga ketika media melaporkan perkara tersebut, terdapat sebilangan penyokong pembangkang yang merespon secara negatif. Tidak hanya itu, ahli parlimen pembangkang dari parti DAP juga melakukan tindakan yang sama. Jeff Oi namanya. Perkara tu kecoh gila dibahaskan dalam aplikasi sembang seperti WhatsApp dan Telegram. Aku diam je. Sebab bagi aku perkataan "adios" tiada isu. Tak dinafikan terfikir juga orang marah mungkin kerana cara penyampaian seperti meraikan kematian.

Kemudiannya. dah malam-malam sangat saja aku buka twitter Jeff Oi tu. Tujuannya nak make sure. Account betul ke. Bukan trooll bagai. Sia2 juga marah kalau account tu account troll. Then nampak satu content.

Lihat gambar.Jadi kawan Sidek dia  terpaksa hide sementara disebabkan beri respon bodoh berhubung kematian ATGHD. Mungkin teruk di asak oleh geng2 pro Najib kot. Btw. Yang mulakan  sindrome kononnya ATGHD jual air jampi bagai tu orang kata puncanya dari mulut Mahathir. Sidek tu terperangkap di alam kebodohan kerana menjadikan kenyataan Mahathir sebagai rujukan sehingga dia gagal melihat kebenaran. Baca punya baca punya baca maka fahamla aku Jeff Oi nafi endorse kenyataan Sidek, tindakan delete tweet dibuat kerana Sidek terminate sementara account twitter dia so takde keperluan dia kekalkan kandungan tweet tersebut. Itu yang beria dia sebar screenshot mesej perbualan dia bersama Sidek. Aku pun hmmm. Okay. Fikir macam tu. Then aku siap-siap nak close tab account twitter Jeff Oi bila aku nampak satu nama yang dikenali. Aku pun saja klik nama twitterer tu nak baca content apa yang dia tag Jeff Oi. Rupa-rupanya selain isu adios, Jeff Oi tu ada buat statement lain tentang kematian ATGHD juga. 

Lihat ; Tak patut. Tak patut. Aku kata dalam ahti. 
Memang patut. Memang patut. Dia kena serang bertubi-tubi.
Sakai. Tak boleh ke dia wish elok-elok atau better dia diam saja. Jadi dia neh memang bermasalah. Like penyokong like pemimpin. Dua-dua memang tak guna. Aku retweet content tersebut. Sebab aku persoalkan perkara sama juga. Kurang 5 minit tiba-tiba aku terima notification katanya aku diblock Jeff Oi. Bodoh. Aku follow dia pun tak pernah. Jauh sekali tweet, retweet content dia. Apetah lagi berbahas dengan dia dalam isu neh. Satu2nya benda yang aku buat hanyalah retweet content twitterer orang lain yang ada mention nama dia dan dia block aku sebab itu. Tak ke bahlol namanya tu. Aku takdan buka peluru maki pun. Even tak sempat nak update kekurangajaran dia dalam blog post pun. Tau-tau je si bodoh piang tu block aku. Auwwsshh. Aku jadi bengang lak tetiba masa tu. 

Kemudiannya aku on facebook nampak ramai pula geng2 pro Mahathir backup penyokong2 pembangkang/DAP dalam isu ucapan takziah yang biadap terhadap ATGHD. Aik. Pelik pula aku rasa situasi neh.  

Korang tengok jap ; 

Pertama. Situasi neh agak pelik pada aku. Tak biasa rasanya persoalkan kerasionalan penyokong2 Mahathir membekap penyokong2 DAP. Janggal. Tetapi kita semua perlu biasakan diri selepas ini memandangkan mereka dah bersekutu sebagai satu pakatan. 

Kedua.  Dahulunya puak2 ini juga beria mempromosikan & mengaitkan kewujudan RBAs dengan DAP. Mereka pernah menipu orang atas nama propaganda. Dan tak mustahil juga sekarang mereka sedang melakukan propaganda. Itula mereka berpropaganga sentiasa. Buat satu penipuan untuk mencapai suatu matlamat, lepas itu penipuan lama terpaksa dibongkarkan bagi mencapai matlamat yang lain pula. Pening aihh. Asyik nak menipu ja. 

Ketiga. Dan katakanlah memang ada team account fake nama cina kutuk2 kematian ATGHD tetapi bukan bermaksud  yang originalnya penyokong2 pembangkang memang tak ada yang mengutuk. Kalau pun team propaganda cyber team Najib manipulate isu neh sudah tentula ia berpunca dari mereka2 yang berjari celupar kerana bagi modal ke musuh politik. Kan aku dah ulas semalam. Aku pergi semak ke ruangan komen portal2 berita untuk semak penyebaran. Aku klik juga account2 yang mengkritik. Dan oleh kerana dah lama jadi pembangkang akan ada beberapa nama netizens yang dikenali aku bahawanya dorang2 neh ialah pembangkang. Dari situ boleh difahami walaupun bukan semuanya tetapi memang ada sebilangan penyokong pembangkang yang keluarkan komen2 kurang ajar. Yang fake samada berperanan create isu (dorang yang kutuk mula2 then orang ramai terhasut untuk kutuk sama) atau manipulate isu (yang mula2 kutuk ialah penyokong pembangkang dan fake jadi batu api) takla penting sangat sebab point yang ingin dibahaskan ialah moral/akhlak penyokong2 pembangkang itu sendiri. 

Keempat. Akhirnya dah terbukti walaupun kita dah berkali2 nafi bahawa RBAs tu ciptaan DAP sebaliknya ialah propaganda musuh sebelah sana tetapla terdapat pihak yang mudah percaya pada fitnahan itu. Sekarang team yang kutuk2 DAP tentang RBAs malukan diri dengan isu tersebut. Malas aku nak cakap apa. Kebenaran dah bercakap bagi pihaknya. 

Kelima. Taksub. Itu lorong yang penyokong2 Mahathir lalui sekarang. Jalan tu aku pernah lalu. Tapi aku dah keluar. Lagi lama ikut jalan tu lagi banyak kekesalan yang kita akan kumpul. Matlamat jatuhkan Najib aku pun ada tetapi jangan biar matlamat itu menghilangkan kewarasan akal fikiran kita. 

Keenam. Dah habis modal berhujah, UMNO yang dipersalahkan. Pelik aku dengan dorang neh. Kalau kelakuan2 penyokong pembangkang > RBAs > propaganda UMNO bagaimana pula dengan kesnya Jeff Oi? 

Ini respon Nik Nazmi.  MP pembangkang yang lain kata Jeff Oi tak sopan.

Nik Nazmi = UMNO?
Jeff Oi = RBAs? 

Tak payahla kita buang masa. Backup akhlak penyokong2 bermasalah hanya akan merugikan kita dan melemahkan perjuangan kita. Kita dah la semakin jauh dari Putrajaya. Jangan tambah jauhkan lagi. Ini masa kurangkan kilometer bukan bagi tambah kilometer. Buang mereka macam kita buang kain buruk. Akhlak penyokong takde intergriti hanya akan mengacau matlamat yang kita mahu capai kelak. Hari ini kutuk kematian ATGHD esok lusa masalah ape yang dorang nak cetus kita pun tak tahu apa. Sentiasa berjaga2 dan bila buat masalah je mula la kita kena karang strategi bagi mencetuskan polemik di kalangan penyokong agar pemikiran mereka terkacau dan terhasut dengan propaganda. 

Sampai bila? Robot pun akan ada masa mati bila tamatnya bateri. Manusia pun akan tahu hilang sabar jika dah rasa letih. Lebih baik kita tinggalkan penyokong yang takde hemah dan budi bicara kerana mereka begitu pentingkan diri. Buang mereka macam kita buang kain buruk. Perjuangan yang kita nak capai itu terlalu penting sampai kita tak sepatutnya ada masa nak bekap manusia2 yang bermentaliti sarkis.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...