Sabtu, 17 September 2016

Semua Salah BN, Saya Tak Pernah Kutuk ATGHD, Twitter Saya Dihack Kata Jeff Ooi.. - Dan Kemudiannya Dia Uturn..

Aku rasa inila rekod Uturn yang paling bahlol dalam sejarah pengUturnan negara. Ahli UMNO yang mengamuk2 keluar parti kat Perak tu kemudiannya 3 jam minta maaf pun tak boleh lawan Jeff Ooi punya uturn. Cilakak. Rasa nak marah tapi dia buat benda lawak. Rasa nak gelak tapi dia jadikan isu kematian sebagai modal.

Sebelum ini aku menulis Jeff Ooi blocked aku di Twitter. Kesalahan aku bukan apa pun. Bahkan aku ragu-ragu jika ianya boleh dibaca sebagai satu kesalahan. Apa yang aku buat ialah aku retweet tweet seseorang. Orang tu mention nama Jeff Ooi. Dia bagi bukti pada Jeff Ooi bahawanya bukan setakat isu adios je. Ada benda lain yang Jeff Ooi buat dalam meremehkan kematian ATG Harun Din. So benda tu la aku retweet. Kurang dalam 5 minit atau lebih sikit tetiba sakai tu blocked aku. Aku dapat notification. Aku macam pelik. Pasal aku tak pernah ada apa2 hubungan dengan dia. Aku marah dia pun tidak, suka pun bukan. Tahu2 je kena blocked. Gila blocked orang jam 3 pagi. 

Rujuk post sebelumnya : Jeff Ooi Ban Saya.

Dalam post yang sama ada dinyatakan pendapat Nik Nazmi PKR. Dia pun beranggapan tweet Jeff Ooi tu biadap. In fact PKR Penang dah keluarkan official statement. PKR tak bersama dengan Jeff Ooi dalam tweet biadapnya. MAZA pun mengkritik tindakan pemimpin DAP meskipun tak sebut nama. Betul kata MAZA. Bukan kita larang lakukan kritikan. Tetapi bagi la selang masa kalau nak mempersoalkan pun. Di saat famili sedang berduka. Tambahan pula isu yang dikemukakan Jeff Ooi dalam tweet dia tak layak dikatakan isu pun. Ia sekadar mempersendakan kematian orang di negara sekular. Ntah hapa-hapa. 

Agaknya teruk sangat dibahan oleh netizens pelbagai aliran politik, pemimpin politik segeng dia pun nyatakan ketidaksetujuan, dia pun dipetik berkata begini ;



Sumber rujukan : sini

Petikan kenyataan ;
Ahli Parlimen DAP Jelutong menyalahkan status menghina kematian Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din di Twitternya berpunca daripada perbuatan pihak lain menggodam laman media sosialnya semalam.
Jeff Ooi mendakwa kenyataan itu disunting pihak lain dan beliau hanya akan mengeluarkan kenyataan rasmi melalui Facebooknya.
“Saya tidak lihat ada isu mengenai kenyataan itu. Cuba pergi lihat di laman Twitter dan Facebook saya.
“Laman itu adalah kerja photoshop dia orang. Saya hanya akan memuat naik status menerusi laman Facebook rasmi saya,” katanya kepada FMT hari ini.

Hmmm..

Dan menerusi laporan NST ;



Petikan kenyataan ;

Ooi clarified that he did not write the alleged remarks - "Adios (Farewell in Spanish) Haron Din, Let there be peace," on his Twitter and Facebook postings and said the entire episode was fabricated. 


"It was not there (on social media) in the first place. "I am not a fan of Haron Din, politically speaking. 

"I have no intention to write an eulogy or to defame him, as well as to belittle him or his family," Ooi said. He added that the allegation was a political ploy to discredit him. Ooi also labelled a report from a local Malay daily on the alleged tweet as dubious. "The image used (by the daily) was from dubious source, with Photoshop manipulation.

Sumber : sini

Menerusi dua laporan media yang berbeza, Jeff Ooi menyimpulkan begini kepada wartawan ;

1. Dia tak pernah keluarkan apa2 kenyataan seperti yang tersebar.

2. Gambar screenshot yang viral tu versi photoshop.

3. Semua yang berlaku adalah salah BN. BN yang menyebabkan perkara itu menjadi kontroversi.

4. Tweet tersebut tak pernah berada disitu. Anda boleh memeriksa account twitter dan facebook saya. Ia tak berada disitu (memang ar sebab kau dah delete, ngok).

5. Semua ini adalah satu tohmahan dan cerita yang di ada-adakan.

Hmmm.

Bodoh sangat alasan penafian dia neh. Aku g check twitter dia jam 2 pagi dan lebih yang mana berakhir dengan insiden aku diblock olehnya pada pagi tadi. Dalam siasatan aku, aku baca dia pergi reply tweet-tweet orang yang mengkritiknya dan mempersoalkan perkataan adios tu. Dia siap bagitau adios tu maksudnya selamat tinggal. Dan dia juga sempat screenshot perbualan dia dengan Sidek yang kutuk ATGHD dalam isu air jampi. So tweet asal tentang adios dipadamkan kerana Sidek dah terminate account Twitter. Sidek lari p menyorok kerana dikecam bertali arus oleh netizens.

Lepas baca lebih kurang aku pun blah. Aku takde screenshot apa2 sebab macam dah aku nyatakan sebelum ini. Aku faham sangat maksud adios tu selamat tinggal dan aku suspect netizens tunjukkan rasa marah bukan kerana perkataan adios sebaliknya mungkin cara ia disampaikan seperti menyindir. Tapi semasa nak blah baru aku nampak rupanya statement Jeff Ooi tentang perkuburan di US tu yang keji.

Dia punya penafian cukup simple. 

INI SEMUA SALAH BN.
PROPAGANDA BN BAGI MELEMAHKAN PERWATAKAN DIRINYA.
YANG TERSEBAR ITU IALAH VERSI PHOTOSHOP.
DIA TAK PERNAH TWEET SEPERTI YANG DINYATAKAN.

Pelik. Dia yang taip sendiri. Ucap dengan lapang ahti. BN yang dia salahkan. Kemudiannya dia tampil dengan satu lagi kenyataan. Kali ini dia uturn habis. 

Ini katanya ;



Rujukan : sini

Account twitternya tidak dihack. Dia ada sepenuh kawalan ke atas account-account media sosialnya. Dia bekerja di bidang IT. Maka mana mungkin dia tak faham samada account dia dihack mahupun tidak. Laporan yang tersebar sebelum ini adalah tidak benar. Kata Jeff Ooi. Ini ringkasan berita di atas.

Jadi, media yang melaporkan, wartawan yang menulis berita tu cedok info dari siapa? Muka macam Jeff Ooi, suara macam Jeff Ooi, tetapi bukan Jeff Ooi ka?

Mungkin berpunca dari ini ;




DAP nampaknya akui kesalahan. Jeff Ooi mulanya dah kantoi, kena kritik kaw-kaw dia menafikan dan menyalahkan BN tak sampai 24 jam dia uturn dan menafikan yang dia nafikan..

Mungkin kerana ini ;



Mabuk-mabuk main twitter. Tak ingat dia update apa mabuk lagi, lupa kemudian berhubung dengan press. Tak sempat habis mabuk cakap bukan-bukan kemudiannya dah clear mabuk baru tahu tindakan bodohnya angkara mabuk, ke?

Tak faham aku dia neh.
Bukti clear terang ada dia boleh slumber nafi.
Lepas tu bertambah slumber menafikan yang dia nafi pada sebelum neh.
Orang macam neh kau nak jadikan pimpinan?
Buat contoh pedoman untuk memerintah korang?
Minta maaf la. Aku nak dipimpin pun biarlah berstandard sikit.
Taraf sampah sarap takla aku nak angkat sebagai pemimpin.
Dah macam takde alternatif atau pilihan lain pula.
Sebagai pengundi, sebagai rakyat, sebagai manusia, i deserved a better leader.

Kbai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...