Rabu, 26 November 2014

Ini Punca 8 Jalan Sekitar KL Ditukar Kepada Nama Sultan - Rakyat Merempat Macam Mana Neh Sultan Oi?

Lex sultan2 semua. Lex.


Sebab Sultan Perak kata dia meraikan kritikan terbuka terhadap institusi monarki kan. So aku tampilkan kritikan secara terbuka. Korang geng2 sultan berjiwa besar sudah la. Bukan aku p maki atau fitnah pun. Tak payah nak emo sangat la woi.

Semalam jenuh gak maki DBKL. Isu nama jalan. Bagi aku itu satu kebodohan bila DBKL bertindak tukar nama2 jalan yang mudah kepada nama2 jalan yang lebih sukar dan menyerabutkan mulut untuk menyebutnya.

Berikut ialah nama2 jalan yang diputuskan untuk ditukar oleh DBKL berkuatkuasa pada 25 Nov 2014.


And then. Selepas itu barula aku diberitahu bahawa penukaran nama jalan tue takde kaitan dengan DBKL pun. DBKL hanya menguatkuasakan arahan selepas kabinet memutuskan untuk menukar nama2 jalan di sekitar KL.

Actually, nama2 jalan itu ditukar selepas ia diputuskan dan diusulkan oleh majlis raja2. Majlis raja2 kemudiannya menyampaikan usul tersebut kepada kerajaan dan kabinet membincangkan hal tersebut. Selepas beberapa tempoh, kabinet akhirnya meluluskan cadangan tersebut dan changgggggg.. nama jalan di sekitar KL pun ditukar kepada nama yang berbelit2 lidah kau nak sebut.

Baca jap ;


The decision to rename eight major roads in the city was a request by the Conference of Rulers, or Majlis Raja-Raja, said Deputy Federal Territory Minister Datuk Dr Loga Bala Mohan.
“The request was made to the ministry and we brought the matter to the Cabinet and a decision was made last year,” he said.
Loga Bala was commenting on Monday’s announcement by Kuala Lumpur City Hall (DBKL) to rename eight roads to reflect the names of past Yang di-Pertuan Agong.
Work on the installation of new signboards is expected to begin today.
On how the roads were selected, Loga Bala said one of the criteria was the roads had to be of a certain length to reflect the significance of the names.
He said he was unsure if public engagement was conducted by DBKL on the matter and could not elaborate.
However, proponents of the matter such as DBKL advisory board member Gunaseelan Palanisamy said DBKL should do away with irrelevant road names.

Point penting.

1. Nama jalan ditukar kepada nama2 sultan adalah di atas permintaan/usul/cadangan yang diputuskan menerusi majlis raja2 itu sendiri.

2. Perkara itu disampaikan kepada kementerian yang terbabit dan usul tersebut dibahaskan oleh kabinet dan keputusan untuk menukarkan nama jalan telah dibuat sejak tahun lepas.

3. Jalan2 yang dipilih untuk ditukarkan namanya tidak dipilih secara rawak sebaliknya bersebab.

4. Jarak kilometer atau panjang sesuatu jalan dikaitkan sebagai antara kriteria yang menyebabkan satu2 nama sultan di letakkan ke atas jalan tersebut. OoOo.. macam tue rupanya.  Lzhiiiirrrrrrsss..... emm oke aku tak faham dan tak peduli la..

5. Timbalan menteri wilayah juga tidak pasti jika DBKL ada meminta pandangan umum sebelum memutuskan untuk menukar nama jalan2 tersebut kepada nama2 baru.

Jadi menteri. Tatau apa orang yang bawah kau buat. Ko tak payah jadi menteri la. Elok p mati saja. Makan gaji buta. Nak tukar nama jalan bukan kerja takda protokol. Ada protokol. Amek la tahu serba sedikit jika DBKL ada atau tidak melibatkan pandangan orang ramai sebelum memutus untuk menukarkan nama jalan2 tersebut.

Aku rasa kalau DBKL tanya orang ramai, 99% mesti pilih tak setuju punya. Masa tue geng2 monarki plak rasa terpukul dan sentap. Gamaknya nak jaga ahti geng2 monarki tak la depa tanya orang ramai.

Ye tak?

KAH KAH KAH

Yang aku pelik. Bina jalan guna duit rakyat. Yang repair jalan pun guna dana awam. Apa2 hal yang berlaku rakyat yang kena tanggung segala. Sultan sedap2 plak nak letak nama mereka. Untuk apa?

Kalau ko kira secara individu memang la rakyat tak bayar cukai banyak mana. Tapi sekarang semua rakyat bayar cukai beramai2 dengan cara tersendiri. Aku pun nak claim nama jalan letak nama aku jugak. Kalau sultan boleh aku pun mesti boleh. Asal nak letak nama dia jek. Letak nama aku lagi senang nak ingat. Cachy pun cachy. Ringkas pun ringkas. Jalan AmenoWorld. Tak berbelit lidah nak sebut kan?

Yang aku pelik lagi. Menteri beri alasan bahawa penukaran nama2 jalan tersebut dibuat atas sebab institusi beraja merasakan KL kekurangan unsur2 kemonarkirian. Maka itulah keputusan tersebut dibuat.

Rujuk gambar yang first sekali atau baca berita penuh kat sini

Aku orang KL. KL memang takdak raja. Dan aku tak nampak apa perlu dan pentingnya KL diresapi semangat kemonarkian apa semua neh. Itu satu.

Yang kedua. Dari pecah kepala dok fikir macam mana nak resapi semangat kemonarkirian ke atas nama2 jalan di sekitar KL atau ke atas KL itu sendiri baik sultan2 p bincang dan bahas masalah traffic jam. Atau masalah gelandangan. Apa guna KL diresapi semangat kesultanan apa semua melalui nama jalan kalau gelandangan bersepah sana sini. Harga rumah pula mahal nak mampos.

Geng2 penjilat sultan selalu sebut. Sultan takde kuasa untuk campur tangan dalam hal2 berkaitan politik atau tentukan apa2 dasar. Ini bab jalan boleh plak depa beria2 bagi usul dan akhirnya usul depa dipersetujui oleh kabinet.

Pe kata sultan2 semua p kerah idea macam mana nak kurangkan harga rumah atau murahkan harga rumah agar rakyat2 di bawah neh dapat beli rumah dengan mudah?

Then p hantar usul tersebut kepada kementerian terbabit untuk mereka bahas, bincang dan kaji.

Oke tak idea aku?

Kita kalau nak bantu rakyat kita mesti cuba cari jalan, kita cuba usaha dan kita cuba buat yang terbaik.

Bila kita taknak tolong rakyat kita peduli apa dengan nasib mereka.

Macam kita beria2 nak tukar nama jalan.

Cerdik plak kita buat usul, bahas dan bincang sebelum hantar kepada kementerian.

Pasal apa bila babitkan kepentingan dan hak rakyat kita berkira2?

Eh lue fikirlah sendiri ek monarki. Nak terasa pun terasa la kau. Ada aku kesah.

K la. Chow.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...