Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 17 Oktober 2012

Jom Makan jadi Jom Lebur..

Lebur.

Ikut website dia, PNS melalui MyFranchise syarikat yang sepenuhnya dipunyai PNS telah melancarkan dua cawangan franchise JOM MAKAN. Kedua2 nya terletak di london dan japan. Di london tue dah lama beroperasi. Sebelum tahun 2009 lagi.

Tapi pelik kenapa baru sekarang lebur?

Itu menjadi persoalan dan tanda tanya bagi aku. Apa sebenarnya yang sedang berlaku? Bagaimana restoran yang dah lama beroperasi dan pernah membuka cawangan di UK [tatau masih wujud or tidak] boleh lebur?

Lama tue tak lama juga la. Selepas 2 tahun beroperasi di london, mereka buka cawangan di UK. Ini maksudnya apa? Sudah tentula disebabkan sambutan baik = mengalakkan membuatkan mereka mampu buka satu lagi cawangan bukan?

Aku tatau apa sebenarnya yang sedang berlaku. Dalam kain. Sebab audit cuma dedahkan bahawa kesemua cawangan franchise jom makan lebur. Rugi. Kena tutup. Bahkan ada yang kena tipu. Kat Jepun mereka kena tipu oleh seseorang. Jumlah tak dinyatakan plak. Jangan sesorok weh.

Macam tue pun boleh? Tak buat selidik dulu ka sebelum jalankan apa2 urusniaga or luluskan apa2 peruntukkan or sign apa2 dokumen?


Setelah membaca kertas dan idea jom makan, aku dapati konsep dia menarik tapi perlu penambahbaikkan. Tak perlu la sasarkan golongan yang berpendapatan tinggi untuk jejak restoran neh. Cuba fikir guna akal. Orang kaya ramai ka orang tak berapa kaya ramai? So p larh market product ko kat golongan majoriti. 

Kerugian tak pula dinyatakan berapa tapi aku fikir makan juta juga setelah perhatikan hiasan dalaman restoran tersebut. Najib ketika jadi tpm pernah lancarkan restoran jom makan. Lihat lah gambar2 kat bawah neh ;

Tinggal kenangan.

Pelaburan dan projek neh bagus tetapi kenapa ia rugi menjadi tanda tanya. Kena semak laporan audit berkaitan hal tersebut. Nak tengok apa penjelasan PNS berhubung kerugian tersebut. Dan paling penting berapa agaknya modal yang dah dilaburkan ketika membina rangkaian franchise tue.. adoiii rugi lagi le kita nampaknya..

kah kah kah 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...