Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 9 September 2011

Cukai kereta naik 12% - 30 %.

Hidup susah mati pun susah. Hari2 rakyat susah bn yang buat. 

SOHAI punya kerajaan. 

Kerajaan najib sekali lagi bertindak merasionalisasikan cukai haramjadah untuk penjual dan pembeli kereta import yang terpakai. Itupun dia buat secara senyap2. Trademark dia gamaknya. Buat dulu, bagitau kemudian, kalau keadaan genting boleh lari ke luar negara guna dana rakyat atas nama lawatan kerja. Conform!

kah kah kah

Arhhh sudah. Dulu-dulu kan ;

Proton mahal weh.. jual pada rakyat sendiri pun mahal nak mampos. <-- luahan rakyat

Laa kalau dah tak mampu toksah larh pakai proton. Beli larh kereta yang ko mampu beli. Apa susah merunggut je pandai <-- luahan totok kerajaan.

Memang aku taknak pakai proton. Mahal setanding kualiti takpe. Neh harap je mahal, kualiti haprak. Baik beli kereta import secondhand, murah pun murah..  rosak pun payah, lagi puas ahti meskipun prosuder pembelian agak ketat. <-- luahan rakyat.

Mungkin disebabkan neh agaknya perdana menteri buat kenaikan cukai untuk kereta import secondhand. Mana boleh biarkan barang murah wujud di negara neh ma. Tak sesuai larh dengan polisi bn = barang naik. 

Barang murah? Di malaysia? 

Choiiii <-- bn kata.

Harga barang mesti mao mahal sejajar dengan bn = barang naik dalam usaha untuk meningkatkan  pendapatan negara.. bukan pendapatan rakyat dan sebagainya. Faham?

kah kah kah..

baca bawah ;

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) hari ini mempersoalkan keputusan kerajaan menaikkan penetapan nilai kenderaan terpakai yang diimport. Ia kerana keputusan itu mengakibatkan peningkatan kos cukai yang membebankan pembeli. <-- hishh..mana ada.. lebih murah berbanding negara jiran weh.. kah3x

Yang Dipertua Pekema, Datuk Zainuddin Abdul Rahman berkata, kenaikan nilai kenderaan tersebut mendorong kenaikan cukai antara 12 peratus hingga 30 peratus [ <-- kecik je tue ] dan bagi Toyota Wish misalnya, pembeli kini perlu membayar tambahan RM7,000.

Arahan Jabatan Kastam Diraja tersebut dikuatkuasakan pada 1 September lalu. <-- naik senyap2 sebab kurangkan pencemaran udara.. kah3x

''Apa yang dikesali peraturan itu dilaksanakan tanpa mendapatkan pandangan atau berdialog pun dengan Pekema,'' katanya di sini.

Tambahnya, tindakan kerajaan itu menyebabkan pemegang permit import (AP) berada dalam kedudukan tertekan dan kerugian kerana pembeli yang telah membayar deposit, enggan membayar tambahan kos kenaikan nilai kenderaan itu.

Beliau berkata, ahli-ahli Pekema sudah pun dikenakan levi RM10,000 bagi setiap AP dan operasi pasukan petugas khas pada Jun lalu dan kini berdepan pula pelaksanaan perwartaan nilai kenderaan baharu.

Beliau berkata, industri automotif Bumiputera kini mengalami kerugian yang teruk dengan penurunan sehingga 50 peratus jualan sepanjang tahun ini. <-- kerajaan sedang membantu bumiputera neh..caya larh.. kah3x

''Sehubungan itu, Pekema memohon kerajaan menangguhkan sementara pelaksanaan nilai baru ini, sekurang-kurangnya sehingga keadaan ekonomi negara kembali pulih.

''Kalau kerajaan bertegas mahu menguatkuasakan nilai baru ini, Pekema meminta ia mengecualikan kenderaan-kenderaan yang sudah dibawa masuk sebelum 1 September lalu,'' katanya.

Zainuddin berkata, Pekema juga telah mengemukakan surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi memohon pertemuan dalam masa terdekat.

Beliau berkata, Pekema mahu memberi gambaran sebenar kepada Perdana Menteri mengenai situasi peniaga-peniaga Bumiputera dalam industri automotif negara.

Menurutnya, pewartaan nilai baru kenderaan import itu menimbulkan persoalan kerana jika tujuannya hendak menambah pendapatan negara, ia tidak akan tercapai kerana permintaan ketara merudum disebabkan kos tambahan itu.

''Kesan penurunan permintaan itu akan memberi kesan negatif kepada peniaga seperti kami dan juga industri hiliran seperti institusi kewangan dan pinjaman kerana kurang perniagaan berlangsung.

''Akhirnya industri automotif akan lumpuh,'' katanya.

Zainuddin berkata, jika kenaikan itu bertujuan mendorong jualan kenderaan nasional, ia juga tidak tepat kerana ia berlainan segmen sama sekali. <-- demi proton 1malaysia susah pun okey maa.. kah3x

SUMBER : SINI

Ameno  : Demi bn 1 malaysia susah pun takpe. Hehehe..

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...