Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 3 Mac 2011

PANAS! MIC-UMNO bertelagah.

Menteri kat malaysia neh kalau bercakap mesti flipflop. Hari neh cakap len. Esok cakap len. Tulat cakap len. Tak pernah nya konsisten. Heran aku. Terbaru isu kemasukkan pekerja asing dari india. Korang tengok petikan berita kat bawah neh dulu ;




1. Menteri sumber manusia cakap nak bawa masuk 45000 buruh asing dari india.

2. Salah ke? Tak salah. Tapi perlu ke? Rakyat malaysia pun dah tak cukup kerja. Nak salahkan rakyat pilih kerja plak. Dah tue yang bergantung kepada tenaga asing buat apa? Cuba jangan bagi mereka masuk. Majikan sudah tentu akan terpaksa naikkan tangga gaji jika nak pakai pekerja kan. So ini tentulah akan membantu pekerja tempatan meraih keuntungan. Kebanyakkan majikan nak bayar gaji pekerja ciput tapi kerah tenaga melampau-lampau. Nak buat macam tue kat warga tempatan tak ley sebab mereka menentang. So gunakan buruh asing. Kerajaan lak lemau bagi muka. Bodoh betul. Stop jangan kasi masuk dah.

2. Konon nya kalau pekerja asing tak masuk bekerja beberapa sektor akan terjejas. Aku tengok negara lain elok je tak terjejas. Apsal plak malaysia tak boleh? Cuba lah cari alternatif yang elok sket untuk membantu rakyat malaysia. Bukan tutup tawaran mengguna pekerja asing terus tetapi tawaran tue biarlah limited. Macam-macam kes jenayah timbul kat malaysia neh. Kadangkala kalau berjalan kat key ell time cuti aku sampai terlupa yang itu key ell ataupun key indon.. pemandangan sangat berbeza.. 

3. Peh tue hishamuddin tarikbalik kenyataan subramaniam tue. Mmg patut pun. Dulu kata nak naikkan gaji pengawal keselamatan last-last terbatal macam tue. Macam tue juga bila nak tentukan gaji minimun pekerja swasta. Last-last apa jadi? Kerajaan kata dibatalkan. Ceh.

4. Sebenarnya korang rasa tak apa yang aku rasa? Aku neh ada sedikit minda jahat. Meh aku sharekan ngan korang. Jangan-jangan subramaniam sahaja bawa masuk 45000 ribu pekerja dari india. Peh tue bagi kerakyatan malaysia. Peh tue soh undi mic. Peh tue bn kekal berkuasa lagi. Amacam? Boleh jadi idea tue?

5. Peh tue nanti seme india-india kat malaysia tak reti bercakap melayu.. tapi tengok IC orang malaysia.. what de hell is this. Heh

6. Aku dulu pernah pergi kedai mamak tiga tahun lepas. Dah lama tak pergi. Kat area-area cheras. Ble time nak order kan punyalah tak faham bahasa tukang yang amek order tue. Sebab tue aku malas nak pergi kedai mamak lagi. Patut tukar jadi kedai warga asing tapi di bumi malaysia. Heh

7.Tapi sekarang kedai mamak mmg takley pergi. Nak2 ble kecoh depa mengaku mamak padahal india tulen youu.. islam pun bukan youu.. hah mampos. Entah halal entah tidak makanan yang aku makan kat kedai tue dulu. Heh

8. Kesimpulannya aku tengok si subramaniam neh mmg tak boleh pakai. Aku tengok india2 kat kawasan kampung neh ramai yang tercicir tak dapat bersekolah sebab tak berduit. Daripada dia sibuk cari pekerja asing dari india sana elok dia kumpul org2 india yang miskin kat malaysia neh dan tempatkan mereka bekerja di sektor2 tertentu bagi menampung kekurangan tue. 

9. Kadangkala kita hidup tempat len tapi tawaran kerja tempat len. Nak pergi sana tak berduit plak. So better kerajaan wujudkan satu mekanisme yang bersesuaian untuk bantu india-india yang miskin kat malaysia neh. Bukan india-india je BANTU lah semua yang miskin. Termasuklah yg kat sabah dan sarawak tue.

Ameno :  Nak bawa masuk sampai 45,000.. bangang punya menteri... tercekik tulang ayam aku baca.

Share this

4 Responses to " PANAS! MIC-UMNO bertelagah. "

  1. ish...tol ke mamak kat kedai mamak tu bukan islam??? bimbang gak..da la aku selalu makan mamak. camne nak tau dia bukan islam??

    BalasPadam
  2. senang je bro...bro pegi kedai mamak n then tunggu sampai mamak tu nak amik oder...sebelom dia amik oder bro kasi dia satu soalan cepu emas...bro suruh dia mengucap...saya boleh kompom 80% staff kat kedai mamak tu tak boleh mengucap..ada yg boleh mengucap tapi bila suruh baca surah al-fatihah terkebil2 mata...sah bukan muslim...klau muslim tentu diaorang sembahyang,btul x?klau tau mengucap tapi tak tau baca fatihah muslim ke tu?nampak sgt diaorang ni suda di ajar utk menghafal 2 kalimah syahadah utk mengaburi mata kita semua n maybe pihak jab. agama...so ati2 la klau mkn kat kedai mamak...

    BalasPadam
  3. Saudagar Belacan4 Mac 2011 2:46 PG

    untuk pengetahuan semua,dekat area ALOR SETAR ada kedai2 mamak yg menggunakan khidmat INDIA non-MUSLIM sebagai pekerja.kawan aku pernah tanya pasal mengucap dengan baca Fatihah,konfem INDIA,bukan MAMAK.bayangkan makanan yg kita makan dihidangkan oleh tangan2 yg x pernah mandi wajib..aku yg tulis ni pn rasa loya...eiiiii....

    BalasPadam
  4. Saudagar Belacan6 Mei 2011 10:17 PTG

    untuk pengetahuan semua,dekat area ALOR SETAR ada kedai2 mamak yg menggunakan khidmat INDIA non-MUSLIM sebagai pekerja.kawan aku pernah tanya pasal mengucap dengan baca Fatihah,konfem INDIA,bukan MAMAK.bayangkan makanan yg kita makan dihidangkan oleh tangan2 yg x pernah mandi wajib..aku yg tulis ni pn rasa loya...eiiiii....

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...