Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 5 Ogos 2019

10 Kenyataan Rasis MCA Hasut Masyarakat Cina Anti Tulisan Jawi - Apa Kata PAS & UMNO?

ADRIAN LIM | PERMAINAN POLITIK MCA-UMNO DI SEBALIK PELAKSANAAN SENI KHAT DALAM SILIBUS PENDIDIKAN

Ini terjemahan 10 kenyataan mandarin pemimpin-pemimpin MCA di seluruh negara beberapa hari ini. MCA sengaja mengeluarkan kenyataan dalam bahasa mandarin supaya orang Cina dihasut habis-habisan, dan pada masa yang sama masyarakat Melayu tidak faham sepatah hasutan yang sedang dimainkan oleh MCA.

Tapi tidak apa. Saya terjemahkan kenyataan-kenyataan tersebut untuk dibaca orang ramai. Kita lihat betapa jijiknya hasutan-hasutan MCA. Jangan lupa bantu sebarkan supaya topeng MCA ditanggalkan.

--------------1. "MCA & MASYARAKAT CINA BERDIRI TEGUH, TOLAK SEKERAS-KERASNYA PENGENALAN SENI KHAT DALAM SILIBUS PENDIDIKAN SJK (C)" -kain rentang yang dipegang oleh Wee Ka Siong (Presiden MCA) & Mah Hang Soon (Pengerusi MCA Perak) (Dilaporkan oleh akhbar Kwong Wah di https://www.kwongwah.com.my/…/uploads/2019/08/190804gn01.jpg) 
2. "SENI KHAT 'MENCABUL' PENDIDIKAN SJK (C), SUDAH MASANYA MASYARAKAT TIONGHUA LAWAN HABIS-HABISAN," kata MCA Tambun (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/content/content_2093884.html)3. "BANGKIT LAWAN HABIS-HABISAN POLISI UNTUK MEMPERKENALKAN SEMULA SENI KHAT," seru bekas Presiden MCA Liow Tiong Lai kepada masyarakat Cina (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E7%88%AA%E5%A4%B7%E6%96%87…/)4. "PENGENALAN JAWI TIDAK MAMPU MENINGKATKAN TARAF BAHASA KEBANGSAAN," kata Wee Ka Siong (Dilaporkan oleh akhbar Nanyang Siang Pau di https://www.enanyang.my/…/%E3%80%90%E5%8D%8E%E6%B7%A1%E5%B…/) 
5. WANG RINGGIT ADA TULISAN JAWI: WEE KA SIONG SINDIR 'LEBIH BAIK DR MASZLEE PERGI MAIN WAU' (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E2%97%A4%E7%88%AA%E5%A4%B7…/)
 

 
6. WEE KA SIONG (PRESIDEN MCA) SINDIR TEO NIE CHING (TIMBALAN MENTERI PENDIDIKAN DARI DAP) SEBAGAI 'MAK CIK JAWI' (Dilaporkan oleh akhbar China Press di http://www.chinapress.com.my/…/%E2%97%A4%E7%88%AA%E5%A4%B7…/)
 

7. "TEO NIE CHING TIDAK HIRAU PANDANGAN MASYARAKAT CINA DALAM KEPUTUSAN MELAKSANAKAN SENI KHAT," kata MCA Pasir Gudang (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/pad/con/content_2094719.html)
 

8. "TEO NIE CHING TIDAK HIRAU SUARA MASYARAKAT CINA MEMBANTAH SENI KHAT," kata Wakil MCA Pulau Pinang (Dilaporkan oleh akhbar Sin Chew di https://www.sinchew.com.my/pad/con/content_2094575.html)9. "TEO NIE CHING BALAS MASYARAKAT CINA DENGAN MELAKSANAKAN SENI KHAT DALAM SILIBUS SJK(C)," kata Ketua Biro Komunikasi & Diplomasi Antarabangsa MCA, Dr Tee Ching Seng (Dimuatnaik oleh MCA di http://mca.org.my/1/Content/SinglePage…)


10. "PENGENALAN SENI KHAT BUKAN CARA BAIK MENGHAYATI BAHASA KEBANGSAAN," kata Wee Ka Siong (Dilaporkan oleh akhbar Kwong Wah di https://www.kwongwah.com.my/…/%E8%AE%A4%E8%AF%86%E7%88%AA%…/) - 3 Ogos 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...