Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 23 Mei 2019

Pelabur Luar Bosan Dan Hilang Percaya Pada Pakatan Harapan..

KHAIRY JAMALUDDIN | Keadaan Ekonomi Negara

Selepas memberikan gelaran ‘sore loser’ serta ‘world's worst major stock market’ kepada Malaysia, Bloomberg sekali lagi telah mengeluarkan laporan tentang kedudukan kewangan dan ekonomi Malaysia. Laporan kali ini adalah tentang bagaimana pelabur luar negara telah berasa bosan dan semakin hilang kepercayaan kepada pasaran pelaburan Malaysia.


Sememangnya apa yang dinyatakan Bloomberg ini ada asasnya. Pasaran saham Malaysia berterusan mencatatkan aliran keluar dana untuk tempoh setahun yang lalu, Ringgit Malaysia juga dalam trend menurun, jumlah defisit dan hutang negara masih terus meningkat. Kenyataan “BN turun, Ringgit naik” msih belum menjadi realiti, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Bagi tempoh Januari 2019 sehingga ke hari ini, jumlah aliran keluar bersih dana pelaburan asing sudah melebihi RM2.5 bilion. Jika sebelum PRU-14, indeks Bursa Malaysia berada pada paras 1,846 mata, kini ianya telah menurun kepada hanya 1,599 mata. Pada tahun 2019 ini sahaja, indeks Bursa Malaysia telah menurun sebanyak 5%.

Dan seringkali juga alasan yang sama terus digunakan kerajaan dalam memberikan justifikasi kepada perkara ini; pertamanya adalah kerana faktor global dan keduanya iaitu yang paling popular “ini semua salah kerajaan terdahulu”.

Memang diakui faktor luaran seperti perang dagang antara Amerika Syarikat dan China turut memberi kesan kepada keadaan ekonomi dan kewangan negara. Tetapi untuk menyatakan perang dagang semata-mata sebagai punca kejatuhan Ringgit adalah tidak betul. Menyalahkan Presiden Trump seperti mana yang dilakukan Perdana Menteri baru-baru ini juga kurang tepat.

Sebagai contoh, melihatkan prestasi Ringgit berbanding matawang utama negara ASEAN yang lain, Ringgit telah susut sebanyak 5.25% pada hari ini jika dibandingkan pada Mei 2018. Angka ini adalah jauh lebih buruk buruk jika dibandingkan dengan Rupiah Indonesia (-3.18%) dan Dollar Singapura (-2.35%). Malahan matawang Baht Thailand dan Peso Filipina pada hari ini adalah lebih tinggi berbanding Mei tahun lalu.

Apa yang terjadi pada hari ini bukanlah kerana kejutan pasaran yang bersifat sementara, sebaliknya telah berlarutan selama satu tahun. Kerajaan hari ini dilihat gagal menyediakan penampan yang kukuh untuk mengembalikan kepercayaan kepada pelabur. Pelan jangka masa panjang ekonomi untuk negara juga masih lagi samar. Kedua-dua ini sekaligus menyebabkan pelabur tidak melihat masa depan yang menarik untuk membuat pelaburan di Malaysia.

Perkara ini tidak boleh lagi dilihat dari sudut pandang politik. Apa yang terjadi terhadap kedudukan Ringgit, pasaran saham serta keyakinan pelabur pada hari ini memerlukan tindakan kritikal daripada pihak kerajaan. Naratif “ini semua salah BN” mungkin boleh memenangi undi, tetapi ini bukan perkara yang hendak didengari oleh pelabur, lagi pun pilihan raya masih lambat lagi. Sudah tiba masa kerajaan tetapkan hala tuju yang jelas terhadap masa depan negara.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...