Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 23 Mei 2019

MAZA Minta Maaf Siar Gambar Suspek Dalang Bakar Kereta Bersama Presiden PAS.

SOSMED | Mufti Perlis, Dr. Asri Zainal Abidin atau lebih dikenali sebagai MAZA meminta maaf secara terbuka mewakili pentadbir halaman Facebook rasminya kerana menyiarkan dua gambar dipercayai suspek yang menjadi dalang dalam kejadian membakar kereta rasmi Mufti Perlis. 


Suspek itu dikatakan telah direman selama empat hari oleh pihak polis bagi membantu siasatan.


Ini susulan dari keterangan penganggur yang ditahan terlebih dahulu oleh pihak polis sebelumnya yang mengatakan beliau telah ditawarkan upah sebanyak RM5,000 oleh dalang untuk menyimbah muka Asri dengan asid namun hanya bersetuju untuk membakar kereta Asri. Penganggur berusia 36 tahun itu juga mendakwa telah ditipu apabila hanya menerima bayaran sebanyak RM500 selepas membakar kereta Asri.Asri dalam kenyataan di Facebook menyeru agar semua pihak memberikan ruang kepada pihak polis untuk melakukan siasatan.


Gambar-gambar yang disiarkan oleh pentadbir halamannya semalam dipadamkan kerana memberikan persepsi yang tidak baik kepada Presiden PAS.


Asri juga berpendapat tak mungkin Presiden PAS akan menyeru kepada perbuatan keganasan.
 

"Kewujudan seseorang dalam sesuatu gambar tidak menunjukkan beliau bersetuju dengan tindakan orang lain dalam gambar itu. Apatahlagi di zaman ini yang manusia kegilaan bergambar terutama bersama tokoh dan individu yang ternama. Namun, jika tindakan seseorang itu terbukti berasaskan cadangan atau hasutan seseorang tokoh, maka barulah tokoh itu bolehlah dikaitkan.

Untuk itu status ADMIN page ini sebelum ini yang meletakkan dua gambar suspek yang dikaitkan dengan jenayah membakar kereta saya dan cubaan menyimbah asid hendaklah dinilai dalam konteks ini. Gambar mereka berdua kelihatan bersama YB Presiden PAS. Gambar itu walaupun bersumber dari media sosial suspek sendiri, boleh memberi tafsiran yang negatif kepada pihak lain. Ia sesuatu yang tidak sepatutnya.

Walaupun banyak laporan yang saya dengar dalam kes ini, secara langsung dan tidak langsung, saya merasakan kita wajar menunggu kenyataan PDRM. Ini kerana di sana ada lagi kes lain yang sedang disiasat.

Untuk itu saya mewakili page ini memohon maaf jika ada persepsi yang salah diberikan sebelum laporan PDRM dikeluarkan berkaitan isu ini. Kita hendaklah menunggu kenyataan rasmi PDRM.

Secara peribadi, saya percaya YB Presiden PAS dengan kedudukan beliau, tidak mungkin memberikan arahan jahat seperti itu. Pihak lain mungkin patut disiasat termasuk unit amal berkenaan,"
katanya. - 23 Mei 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...