Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 27 April 2019

"Jual 48% Saham Modenas Ke Jepun, Takde Yang Menangis Ke," Najib Ejek Pakatan Harapan..

POLITIK | Penjualan saham MODENAS kepada syarikat Jepun nampaknya dijadikan modal untuk Najib Razak menyindir kerajaan Pakatan Harapan.Najib mempersoalkan kenapakah tindakan menjual saham MODENAS sehingga 48% tidak dianggap menjual jenama motorsikal tempatan kepada Jepun sebaliknya ketika beliau menjual saham 49% kepada China, ia dianggap menjual syarikat nasional kepada negara asing.

"China beli 49% Proton masa BN tak boleh. Jepun beli 48% Modenas masa PH boleh pulak?

Saya baca berita semalam bahawa DRB-Hicom telah jual secara terus kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki.

Pada masa yang sama, Kawasaki juga membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

Eh... takde pulak orang menangis atau marah bahawa syarikat motosikal nasional dijual kepada Jepun?

Ke mana perginya ayat-ayat "Anak saya dijual. Kita tidak boleh bangga dengan Modenas lagi ..." ?

Di mananya rintihan tangis yang tersedak-sedak, sayup terdengar?

Takde pulak Raykat nak tuduh kerajaan PH atau PM ke-7 telah jual negara ke?

Dulu, DRB-Hicom juga yang jual kepentingan 49% dalam Proton kepada syarikat China - bukan kerajaan yang jual.

Tapi BN dan saya disalahkan.

Permainan fitnah dan politik kotor PH memang licik sehingga ramai telah ditipu dan dipergunakan,"
katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Terdahulu portal Malaysia Gazette melaporkan DRB-Hicom Berhad (DRB-Hicom) menjual 14,300,000 unit atau 11 peratus saham biasa Motosikal dan Enjin Nasional Sdn Bhd (Modenas) kepada Kawasaki Heavy Industries, Ltd (KHI) pada harga RM40.3 juta.


Dengan perjanjian ini, KHI yang telah pun memiliki 19 peratus saham Modenas akan meningkatkan ekuiti kepada 30 peratus.

KHI juga akan membeli 52,000,000 saham keutamaan boleh tukar (CPS) yang akan dikeluarkan oleh Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48 peratus.

CPS tersebut hanya akan ditukar tertakluk kepada Modenas mencapai beberapa tanda aras yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Pengarah Urusan Kumpulan bagi DRB-HICOM, Datuk Seri Syed Faisal Albar percaya struktur ekuiti baharu tersebut akan memberi manfaat kepada Modenas.

“KHI telah memegang ekuiti didalam Modenas sejak penubuhannya lagi. Ketika itu pun, produk mereka telah membantu Modenas mencapai persada carta jualan di pasaran motosikal tempatan.

“Pegangan ekuiti yang lebih besar ini bererti KHI akan mengambil bahagian didalam operasi Modenas berbanding hanya sebagai pemegang saham.

“Saya yakin pengalaman dan kepakaran teknikal, KHI akan membawa kepada suatu fasa produk yang lebih baik untuk pelanggan Modenas terutamanya dalam segmen street bikeserta sports bike”,
kata Syed Faisal dalam laporan itu. - 27 April 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...