Selasa, 7 Ogos 2018

Dan Ini Sebabnya Mahathir Mahu Buat Kereta Nasional Ketiga..

Oleh : Adam Mukhriz

KERETA NASIONAL KETIGA

Orang ramai tak faham. Kenapa Tun M nak buat kereta lagi. Ye lah PROTON dah ada. Kenapa nak buat kereta lagi. Negara ni hidup kerana PROTON. Itu korang tak boleh nafi. Sebab tanpa PROTON entah entah korang masih lagi tanam sayur paling tinggi pun keje gomen. So sedar diri sebelum korang kutuk PROTON tu. 



 
Ketika Dr Mahathir dapat kuasa kali pertama. Duit negara nak bayar gaji pun tak cukup. Dia buat PROTON. Akhirnya kerana PROTON lah negara kita jadi negara industri. 

Dari situ lah wujud orang buat getah cermin buat skru yang akhirnya berkembang dan terus berkembang.

Orang tak faham industrilisasi. Orang tak faham tanpa INDUSTRI negara kita tak akan maju. Bila Tun M berhenti Pak Lah pergi patah balik kepada PERTANIAN dan datang kepada Najib buat servis. Matikan industrilisasi. Jual-dapat cash cepat. Tu je kepala botak berjambul dia boleh fikir.

Sepatutnya Tun M fokus kepada pengangkutan awam. Alahai bongoknya habis tu kalau buat pengangkutan awam tak boleh buat kereta? 


Berapa ribu orang boleh pergi kerja dengan pengangkutan awam kalau industri tak ada? Semua ni jalan seiring lah. Apa payah sangat. 

Lagipun nak tanya korang naik public transport ke? Public transport gomen buat swasta bangunkan industri. Walaupun aku yakin 3rd national car tak pakai duit gomen memandangkan hampir semua ahli kabinet tak bersetuju dengan cadangan tu.

Habis tu kenapa Tun M tak bangun kan PROTON. PROTON is no longer buat kereta. Kita import dan tukar logo. PROTON akan jadi PERODUA. Sehingga semua model yang akan dikeluarkan adalah model rebadge dari Geely. LOTUS kita dah tak ada. MV AGUSTA dah tak ada. Apa lagi tinggal pada PROTON? Kepakaran yang disia sia kan. 


Dan aku pasti kalau kereta ketiga tu wujud, niche market dia tak sama dengan PROTON. Mungkin ke arah kereta hibrid atau kereta elektrik.

Apa pun korang kena faham Tun M nak capai negara maju cepat sebelum dia tutup mata. Cara paling cepat ialah rancakkan industri berat. Yang akan memberi ratusan ribu peluang kerja melalui chain yang ada. 


Dari sini lah akan jadi Asian Tiger. Tapi orang tetap tak akan faham. Tetap mengatakan PROTON itu gagal. Sedangkan ia mencatat kerugiaan bukannya gagal. Kalau Proton gagal dah lama lingkup. 

Ratusan ribu akan merana hilang kerja. Sebab tu Turki dan Indonesia nak belajar dengan kita buat kereta! Tak kan dia nak belajar dengan org yang gagal?

Walau bagaimana pun, PROTON tetap dihati. Aku salahkan Najib Razak sebab jual PROTON dengan harga murah. Aku salahkan dia seumur hidup aku. Bahana dia banyak yang kita kena tanggung! 


Kalau aku ada banyak duit aku dah lama beli saham PROTON sebab aku yakin PROTON mampu bangkit suatu hari nanti denfan cara dan tangan yang betul.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...