Rabu, 1 April 2015

Blogger UMNO Dedah RON 95 Dicaj GST.

Sepertimana yang kita tahu. Ron 95 dan diesel dikecualikan daripada membayar GST. Hanya ron 97 sahaja yang perlu membayar cukai ketika mengisi minyak. Aku tak isi minyak lagi so tak berapa tahu format dia macam mana. Tapi tadi ada la baca update dari kawan2. Pengisian minyak ron 97 + cukai macam neh ;

- Ko nak isi minyak 20.00

- Dari 20.00 tue la amount ko isi minyak + cukai

Aku ingatkan macam neh ;

- Ko isi minyak 20.00

- Dia akan bagi minyak dengan amount 20.00

- Then dia tambah cukai

Tapi bukan. Dan ini sendiri didedahkan oleh blogger UMNO yang complen tentang RON 95 yang dikenakan GST.

Ini untuk pembelian ron 97.


Dan blogger tersebut turut dedahkan bahawa ron 95 kenakan GST terhadap pelanggan ;


Beli air tin + GST.
Isi minyak + GST.

Dan ya, tak membebankan rakyat. Kalau taknak bayar cukai p dok bulan bak kata MP BN.

KAH KAH KAH

Apa2 pun mulai sekarang kena simpan resit-resit pembelian. Tak mustahil peniaga tersalah caj kita. Oleh kerana bukti resit seperti di atas dah ada, maka boleh la KPDNKK laju2 melakukan pemantauan. Apa cerita ron 95 pun kena GST. Salah key in? Boleh refund kah?

Sumber.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...