Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 31 Mac 2014

Christopher Bollyn Persoal Kenapa Kembar #MH370 Berada Di Israel.


Siapa Christopher Bollyn?


Christopher Bollyn is an American journalist who has investigated the events of 9-11.  He helped Professor Steven E. Jones in the spring and summer of 2006, when Jones found solid evidence of Thermite in the dust of the Twin Towers.  The discovery and discussion of Thermite in the demolition of the World Trade Center led to serious trouble for both Jones and Bollyn. 

Bacaan lanjut disini ==> http://www.bollyn.com/about-christopher-bollyn/

Ringkasannya ;

1. Bollyn ialah seorang wartawan di Amerika yang menyiasat tentang insiden serangan 9/11.

2. Ketika dia bersama prof E.Jones menyiasat insiden tersebut mereka menemukan beberapa perkara yang menjadi tanda tanya.

3. Dan susulan dari itu, kehidupan mereka mula menjadi kacau bilau apabila kedua-duanya mula diganggu oleh pihak2 tertentu dan puncaknya di mana Bollyn ditahan serta didakwa atas tuduhan menyerang sedangkan tuduhan tersebut adalah palsu semata2. Yang sengaja direka2kan untuk menghalang Bollyn dari meneruskan pembongkaran insiden 9/11.

Itu sebahagian apa yang tercatat dalam blog dia. Nak percaya atau taknak terpulang la atas diri masing2. Aku just tulis semula sebagai rujukan ringkas untuk kita semua.

Baiklah, apa kisahnya disini?

Kisahnya disini ialah Christopher sekarang neh mempersoalkan ;

1. Kenapa ISRAEL membeli pesawat MAS yang sama sebijik macam 9M-MRO yang hilang baru2 ini?

2. Apakah ada percubaan untuk me-reka2 insiden false flag bagi mencipta sesuatu agenda yang lebih besar? Pakatan USA-ISRAEL bagi mengenakan negara2 yang menghalang 'kemaraan' mereka untuk menguasai dunia (berkaitan pelaburan, kekayaan dan kuasa).

Christopher Bollyn menulis ;

1. Pada november 2013, pesawat MAS yang sudah 'season' and 'retired' telah diterbangkan ke Tel Aviv dan disimpan di satu lokasi seperti yang terpapar dalam gambar kat bawah neh ;


2. No pengenalan asal pesawat ini ialah 9M-MRI yang hanya berbeza satu angka dari MH370 yang hilang baru2 ini iaitu 9M-MRO.

3. Ia dijual kepada GA Telesis yang berpengkalan di USA iaitu di LLC of Fort Lauderdale, Florida  pada bulan 21, October 2013. Mestila MAS yang jual benda neh kat ISRAEL.

4. Pada mulanya ia disimpan di Tarbes Lourdes Pyrenees.

Kat mana TARBES LOURDES PYRENEES neh ek? Kat FRANCE.

Rujukan ==>  http://en.wikipedia.org/wiki/Tarbes%E2%80%93Lourdes%E2%80%93Pyr%C3%A9n%C3%A9es_Airport

5. Dan pada bulan NOVEMBER 2013 ia diterbangkan terus ke TEL AVIV dan ia didaftarkan semula sebagai N105GT.

6. Apa yang membuatkan Christopher menjadi syak wasangka ialah bilamana ;

- Pesawat MH370 yang hilang adalah sama seperti yang dibeli oleh ISRAEL pada tahun lepas.
- Yang kedua ialah bila ISRAEL mengaitkan kehilangan MH370 dengan penglibatan IRAN.

Baca ;

"I BELIEVE IRAN WAS INVOLVED"

"What happened to this aircraft, nobody knows. My guess is based upon the stolen passports, and I believe Iran was involved. They hijacked the aircraft and they landed it in a place that nobody can see or find it.”

- Issac Yeffet, former El Al security expert to Times of Israel, March 17, 2014


- Yang ketiga ialah bilamana media2 propaganda yang PRO kepada USA dan ISRAEL mula menyerap elemen2 persepsi, berbaur hasutan, yang mengajak pembaca untuk mengaitkan insiden kehilangan MH370 sebagai kerja 'orang islam yang jahat', ada kaitan dengan terrorist muslim, kumpulan jihadist.

- Ia juga dilakukan secara berterusan bersama2 FOXNEWS yang baru2 ini menyiarkan satu video yang merendah2kan juruterbang negara hanya kerana mereka ialah ORANG ISLAM.

- Tak lupa juga terdapat gambaran yang dibentuk seolah2 ini ialah kerja ORANG ISLAM yang MAHU BERJIHAD kononnya.

Menurut Christopher, dia menjangkakan seperti ada rancangan FALSE FLAG seperti yang pernah terjadi dalam insiden 9/11 yang mana susulan dari tindakan tersebut ramai yang mula menjadi benci, fobia dan takut kepada orang2 ISLAM terutamanya mereka yang berkopiah, berserban dan bertudung. Umat Islam juga seringkali di diskriminasikan kerana agama dan penampilan mereka.

Apa yang aku rasa CHRIS cuba nyatakan ialah insiden 9/11 ialah salah satu insiden yang mana ia sengaja diwujudkan agar dunia membenci ISLAM sebagai AGAMA dan membenci umat ISLAM sebagai penganut kepada agama tersebut. Jika dunia membenci ISLAM maka ia adalah BAIK, BAGUS DAN BETUL untuk ISRAEL menindas mana2 negara ISLAM termasuklah PALESTINE.

Dan, pada kali ini, sasaran mereka ialah IRAN. Melihatkan kepada kekuatan IRAN yang semakin lama semakin menakutkan ISRAEL maka mereka merancang satu PLOT agar IRAN menjadi mangsa kemarahan dunia seterusnya.

MALAYSIA mungkin menjadi HUB kerana KERAJAAN kita pernah memutuskan perhubungan perniagaan dengan IRAN atas pujukan halus dari USA dan kerajaan kita juga mempamerkan sikap anti-syiah bagi mendapatkan sokongan dan kepercayaan umat islam di negara ini. Ini mungkin akan dijadikan alasan kukuh kenapa IRAN mahu membalas dendam terhadap MALAYSIA.

Itu adalah sebahagian dari PLOT yang dirancang supaya IRAN dipersalahkan sedangkan dalang disebaliknya adalah ISRAEL dan USA. Kesilapan MALAYSIA juga adalah terlalu memberi muka kepada TANGAN2 GHAIB untuk menentukan jalan cerita yang seterusnya akibat terlalu kurang kepakaran, pengalaman dan resources to deal dengan situasi ini.

Baiklah. Itu yang aku nampak CHRISTOPHER BOLLYN cuba bayangkan. Aku taknak kata teori yang dia cuba gambarkan itu betul atau salah atau apa2. Itu terserah kepada korang semua buat kesimpulan dan penilaian sendiri. Aku pun ada pendapat aku juga. Cuma aku nak nyatakan, aku dah petik setiap link2 artikel yang si CHRISTOPHER neh sertakan, aku dapati ianya sahih. So dari sini kredibliti dia sebagai wartawan ada merit. Merujuk kepada artikel ini semata2.

Manakala, sejarah hidup dia ada sedikit kesan simpati pada ahti aku terhadap individu ini. Betul ke dia dianiaya semata2 cuba bongkarkan propaganda insiden 9/11? Jika ini benar maka amatlah malang buat insan ini. Dia hanya mahu menyelamatkan umat islam dari terus dipersalahkan oleh mereka2 yang gila kuasa macam ISRAEL dan USA namun dengan dia2 sekali ditimpa masalah.

Aku harap masing2 boleh membaca artikel yang dia karangkan disini dan buatlah penafsiran sendiri selepas itu. Ini sumber asalnya ==> http://www.bollyn.com/are-the-israelis-planning-another-9-11-using-the-missing-777/

Ada sedikit penambahan yang aku nak buat. Boleh jadi juga, kembar 9M-MRI yang hilang itu dijadikan sebagai alat ujikaji untuk memahami pesawat 9M-MRO dengan baik. Jangan abaikan kehadiran wartawan CNN baru2 ini yang membuatkan dokumentari pasal travel tue yer. Mereka boleh memasuki segenap ruang demi ruang dalam pesawat MAS. Sama2 fikirkan. Tapi jangan terlalu bergantung kepada konspirasi sehinggalah fakta membuktikan ia benar.

Harap maklum. 

Ahad, 30 Mac 2014

MAS Pula Minta Bukti Dari Kerajaan Yang #MH370 Terhempas Di Lautan Hindi.


Tue dia.

MAS pun tatau.

MAS pun tak diberikan bukti. Apatah lagi keterangan lanjut dari pihak2 yang menyiasat perkara ini.

Tapi MAS yang teruk kena maki dengan orang2 China angkara statement Najib. Adoyai..

Untuk membaca kenyataan Najib berhubung isu MH370 berakhir di lautan hindi selatan, rujuk sini.

Bukan aku nak salahkan Najib sangat ke Hishammuddin sangat ke BN sangat ke apa ke. Cuma siyes aku cakap, umumkan kematian tanpa ada apa2 bukti konkrit untuk mengesahkan kejadian tersebut memang berat akibatnya.

Memang betul. Najib tak pernah sebut terhempas. Ada dia sebut? Dia tak pernah sebut beb. Dia cakap perjalanan MH370 telah berakhir di lautan hindi. Apa ada kat lautan hindi? Air aje kot. Macam mana MH370 nak mendarat? Boleh. Tapi mendarat dalam air la jawabnya. Oleh kerana manusia tak boleh hidup dalam air maka, kenyataan Najib memberikan gambaran bahawa kesemua anak kapal dan penumpang pesawat MH370 telah pun mati.

Itu sebab MAS pergi edarkan berita melalui panggilan telefon dan mesej bahawa nyawa ahli keluarga tersayang mereka tidak dapat diselamatkan. Tengok tue. MAS pun terheret sama dalam keputusan yang diputuskan dan disimpulkan oleh kabinet Najib. Persoalannya, sapa yang memandai2 simpulkan kenyataan tersebut? Sekarang semua orang taknak ngaku. INMARSAT dah keluarkan statement yang menempelak Najib tahu. Rujuk sini pula. 

Sekarang MAS pula.

Macam mana MAS nak bawa ahli2 keluarga mangsa ke sana ke mari kalau takde bukti MH370 terhempas kat lokasi2 yang dinyatakan sebelum2 ini?

MAS neh GLC. Kita kena sayang juga MAS serba sedikit. Taknak sayang BN takpela. Dia nak pergi mampos itu dia punya pasal la kan. MAS neh kalau kita letakkan orang2 yang betul untuk urus tadbir dia, jadi elok dah balik dia.

Itu je masalah utama pada MAS.

Itu sebab kita kena nyahkan BN seberapa cepat yang boleh bagi mengembalikan MAS ke kedudukan asal dia.

Tindakan Najib neh memang ada bengongnya juga. Tak pasal2 MAS kelam kabut melayan ahli2 keluarga mangsa. Sudahla dia serabut bagai dengan kehilangan MH370. Serabut lagi kakitangan2 depa mendapat cercaan awam. Serabut lagi kredibliti pilot2 mereka jadi pertikaian umum. Serabut lagi bab kredibliti penerbangan MAS. Serabut bab saham. Serabut bab kerugian. Ini Najib tambah serabut lagi. 

Hish.

BN BN BN.. berhentilah tambah burukkan situasi, boleh tak?

Dan err.. i love my country okay. I dislike BN only. And surely i don't want to unite under politics especially being forced to unite because BN asks we to do so, unless united as Malaysian because we are Malaysians. Just to let you know that Najib. Harap maklum.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Gambar Rosmah Macam Big Boss Adalah Ori, Bukan Super Impose !!!

Masuk tv beb.

Pada awalnya aku pun ingat edit. Dan ramai juga yang sangka edit. Termasuklah geng2 UMNO kita. Bahkan ada yang anggap edit until sekarang sampai singgah kat inbox aku tegur. Tegur baik2la. Dari geng2 UMNO juga. Tapi sorry eh geng2 UMNO. Itu gambar ori ah. No edit2. Bukan super impose dan sebagainya. 

KAH KAH KAH

Siyes neh.

Lihat ;


Masa neh Rosmah Mansur kita tengah sign buku pelawat. Perghh.. gambar neh popular beb kat Pilipin dan Malaysia. Terutamanya di Malaysia la kan. Sebijik macam big boss mama Rosmah kita. Dengan gaya dia perghhh terbaek.. Najib pula macam pak pacak yang agak kebengongan disitu. Sesuai lak dengan caption kat bawah neh. Mai memerhatikan aje perjanjian pasal BANGSAMORO dengan kerajaan Pilipin. (Bukan aku cakap gambar neh pasal perjanjian tue ek). Rosmah plak? Terserlah kePOWERannya.. dengan cermin mata lagi. Ko ada? Aku takde. Tengok je sudah la.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Caption ;

President Benigno Aquino III, Malaysian Prime Minister Najib Razak and Presidential Sister Kristina Bernadette Aquino witness as Datin Sri Rosmah Mansor signs in the Palace Guest Book at the Reception Hall of the MalacaƱang Palace. Prime Minister Razak went on a Working Visit to the Philippines to witness the signing of the Comprehensive Agreement on the Bangsamoro. | MalacaƱang Photo Bureau.

Rujukan : disini.

Masuk saluran tv mereka lagi ;

 
So just nak maklumkanlah. Pada sapa2 yang sangka gambar tue edit ke apa jangan salah sangka lagi. Gambar tue memang sahih. Ori. Bukan edit2. Bukan super impose. Dah boleh la nak buat lawak ke troll ke dengan gambar tue. Sama beb. Sebijik macam yang kita semua fikirkan selama neh. Gambar sebagai bukti.


KAH KAH KAH


KAH KAH KAH KAH


KAH KAH KAH KAH KAH 

Angkara Najib Satu Dunia Kutuk Malaysia Kaw2. - Kemaskini #MH370.

Najib adalah PM paling BODOH dalam sejarah kePM-an Malaysia. Bukan aku cakap. Tapi itulah yang rata2 rakyat di negara ini fikirkan. Pada mereka PM2 terdahulu pun tak la bijak mana. Tetapi antara mereka, yang paling bangang adalah Najib Razak.

Bangangnya mereka bukan kerana mereka 'bangang'. Bangangnya mereka kerana tak memenuhi aspirasi rakyat, tidak menjaga kebajikan rakyat dan mementingkan pihak tertentu aje. Sudahnya semakin lama semakin banyak hak2 rakyat terabai di Malaysia ini.

Apa pun tak boleh.

Berbalik kepada topic utama.


Maksudnya apa?

1. INMARSAT bagi petunjuk.

2. BN buat kesimpulan.

Itu yang sebenarnya.

Kesan dari tindakan BN yang buat kesimpulan, ialah NAJIB pergi umumkan kenyataan bahawa MH370 telah berakhir di lautan hindi. Ramai yang mendengar cuma nampak dua conclusion ;

1. Keliru.

2. Terhempas.

Aku? Aku mula2 sangat keliru, kemudian bila berborak2 aku simpulkan ia sebagai terhempas, kemudian bila baca2 komen dari orang2 luar pula, aku keliru balik, dan kemudian aku rasa terhempas balik, kemudian keliru balik dan kemudiannya ahhh pergi mamposla dengan apa yang aku rasa. Satu apa pun tak kena. Ini gara2 BN yang aku satu haram faham apa sebenarnya yang dorang cuba sampaikan kepada kami semua yang rata2 mengikuti perkembangan MH370 dengan rapat.

Baiklah. Sampai kementerian pertahanan Australia pun sindir Najib. Belum ada bukti lue dah speculate. Lue kan PM ma. PDRM punya la beria2 pongpang2 marah rakyat. 

Woit jangan speculate.

Woittt korang semua jangan speculate ahhhhh..

Woitttttttttttt aku cakap jangan speculate, mao kena tangkap ka?

Woittttttt sapa speculate dia akan dikenakan tindakan tegas.

Itu PDRM punya warning taw. 

Tapi yang neh PM Najib Razak yang buat spekulasi, apa pula tindakan yang PDRM nak amek? Main kenyit2 mata dah la kan? Buat2 tak nampak, tak dengar, tatau sudah la kan. Ini kan kawan2 sendiri. Relax ahhhhhhhh.

RELAX KEPALA HOTAK KORANG LA!!!!

Baiklah. Akibat2 buruk dari spekulasi terbabit.


The Rakyat Post menulis ;

The national travel association today said that it would be holding a special meeting with its members to gauge the fallout that may have arisen following the missing Malaysia Airlines Flight MH370 crisis.

Malaysian Association of Tour and Travel Agents (Matta) president Hamzah Rahmat told The Rakyat Post that the meeting was crucial in gathering feedback from local operators, especially after the tourism sector’s performance declined.

“We have to be responsible as this is our livelihood.

“We will not lie to the people and ourselves by saying things are smooth and good. There has been a drop and we are aware of this as it’s expected, but we cannot blame those who overreact.”

Hamzah said the “backlash only” started 2 days after Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s announcement that the aircraft, which went missing on March 8, had “ended” its flight in the southern Indian Ocean.

“Only after this announcement did we hear Chinese nationals have begun boycotting Malaysia.

“There is already a slight drop, but we do not know how bad this is going to be and we just have to wait and see. There will be a meeting arranged for our members to garner their response.”

Bacaan penuh disini.

Sejak insiden MH370 terjadi ;

- Berlakunya sedikit penurunan dalam industri pelancongan tetapi bukan pada skala yang besar.

- Sejak Najib buat pengumuman berlakunya kemerosotan pada skala yang besar dan berterusan.

- Ini membimbangkan presiden MATTA, Hamzah Rahmat yang mana dijadualkan akan bertemu dengan beberapa agensi pelancongan dari China bagi melakukan perbincangan lanjut dan menyeluruh agar industri pelancongan negara tidak terjejas.

Dan lagi. Bukan kami nak marah Najib dan pemimpin negara suka2. Even rakyat Malaysia pun tak terima tau dengan apa yang Najib umumkan baru2 ini. Sebab apa? There's no solid evidence pun yang boleh menyokong kenyataan tersebut. Mati itu pasti. Aku dan ko semua. Tapi at least ia perlu dibuktikan terlebih dahulu bahawa mereka semua benar2 telah mati.

Kalau terhempas, perlu dibuktikan terlebih dahulu lokasi terhempas yang sebenar.

Kalau dirampas, perlu dibuktikan terlebih dahulu ia dirampas.

Kalau mati, perlu dibuktikan terlebih dahulu mereka dah mati.

Ini saja pointnya yang penyokong2 BN perlu faham. Jangan anggap bila orang kritik Najib orang kutuk negara. Ia takde kaitan sama sekali. Najib selaku PM memang terbukti telah melakukan tindakan melulu bila melakukan pengumuman yang belum terbukti apa2 lagi.

Lihat ;

 


Objek2 tersebut merupakan sampah sarap semata2.

Adoiyai.

Jauh gila sampah2 tue berenang. Laut menjadi tempat pembuangan sampah pula dahhh.

Tapi apa pun nak bagitau Najib. Ianya adalah SAMPAH!

Diulangi SAMPAH! Oi tue SAMPAH, SAMPAH, SAMPAH. Tahu tak, SAMPAH!

Tunggulah. Bila benar2 dah dipastikan ia adalah objek2 dari MH370 maka barula buat pengumuman rasmi. 

Aku tak rasa pula yang Najib neh suka2 nak buat kerja gila cemarkan kredibliti dia di mata dunia. Tapi benda dah berlaku dan dia patut akui kesilapan dia.

Dia, dan semua menteri2 terbabit perlu minta maaf. Ia adalah atas nama tanggungjawab. Jangan kira betul salah beb. Kira satu aje. Jika tindakan kita dapat melegakan kesedihan, mengurangkan kemarahan masyarakat dunia terhadap kita, kita buatlah. Nak lebih cantik, letak jawatan terus selepas insiden MG370 ditemukan jawapan sebenar benar benarnya.

Buatlah yer. Ini afdal begitu.

Dan last, beberapa kemaskini mengenai MH370.

- FBI tidak menjumpai apa2 yang mencurigakan pada simulator milik kapten Zaharie.

- KDN akan menguatkuasakan protokol baru di semua pintu masuk dan keluar negara.

- KDN dibidas oleh INTERPOL mengenai semakan pasport palsu. Jadi matang. Jadi cerdik. Anggap kritikan ini sebagai semangat untuk tingkatkan tahap kawalan keselamatan dalam negara. Itulah korang main2. Rekod Altantuya pun boleh hilang. Dulu buat orang, sekarang satu dunia kutuk lue. Buat baik dapat baik, buat jahat ada akibatnya. Jangan main2 beb.

Last, pada aku ia bukan isu samada keluarga2 mangsa ini dapat menerima kematian ataupun sebaliknya. Mereka hanya mahukan kebenaran. Ya, KEBENARAN. Apa sekalipun yang berlaku kepada ahli2 keluarga mereka, kita dah tak boleh nak ubah dah. Tetapi, satu benda kita boleh bongkar untuk mereka. Iaitu KEBENARAN. Semua masyarakat dalam dan luar negara perlu didedahkan dengan kebenaran DISEBALIK KEHILANGAN MH370.

Oke bai. 

Sabtu, 29 Mac 2014

Bas Dua Alam Bernilai 6 Juta.

Just nak kongsi satu berita yang aku baru baca. Ia adalah mengenai bas AMPHICOACH. Apa itu bas AMPHICOACH? Ataupun bas dua alam yang ditranslatekan ke BM oleh harian metro. Ataupun bas Ambifia. Alamak ai. Tak payah la nak translate semua. Lain macam pula aku baca nama bas neh. BAS dua alam? Bas ambifia? Ko ingat cantik sangat ke nama bas neh dalam BM? Gila babeng lagi ada la.

Berikut gambar bas ;


Apa kegunaan bas neh?

Digunakan dalam industri pelancongan. Tapi dia ada kelebihan lain juga. Kata MB Terengganu Ahmad Said, bas ini juga ada multi fuction. Selain digunakan dalam kegiatan pelancongan ia juga boleh digunakan untuk mengangkut / memindahkan mangsa banjir.

WOW.

WOWWW..

WOWWWWW....

Nampak macam menarik.

Dan lagi. Kata Ahmad Said bila tiba musim tengkujuh bas tersebut akan digunakan sebagai kenderaan memandangkan ia boleh memuatkan 50 orang penumpang dalam satu2 masa dan juga bersesuaian dengan keadaan (musim banjir).

Dan errr.. berapa banyak Ahmad Said beli?

2 biji buat permulaan der.

Dan err lagi. Berapa harga dia?

RM6juta beb.

Apa? 2 biji bas dan 6 juta ringgit Malaysia?

Okey.. <-- telan air liur. Fine. Aku faham dia ada pelbagai fungsi, tapi 6 juta?


Saja2 la aku check internet pasal amphicoach neh. Ada laman web yang citer pasal dia dan harga dia beb.

--> http://en.wikipedia.org/wiki/AmphiCoach_GTS-1

Aku baca2 la harga dia dalam pound sterling. £280,000 <-- ini harga dia.

Kalau convert ke matawang kita memang makan juta. Untuk dua buah kenderaan dalam 3 juta dan lebih sikit. Ini semua disebabkan nilai matawang.

Tapi kan, harga kat atas neh tetiba jadi 6 juta. 2 kali ganda kot dari apa yang diperlihatkan di website atas tue. Pe citer? Aku taknak la tuduh2. Kita tunggu la kot2 Ahmad Said rajin nak perincikan harga bas tue. Hihi.

Dan lagi satu, aku rasa kalau la Malaysia lebih sanggup laburkan duit untuk RND lebih baik. 6 juta dan kepakaran anak tempatan. Tapi di Malaysia kita ada pemimpin2 yang tak sanggup labur untuk RND tapi sanggup lebur untuk kepentingan sendiri. What to expect? This is Malaysia kot.

KAH KAH KAH

Infografik - 10 Fakta Mengenai B777 - Boeing MH370



Pada tahun 2012. Pesawat B777 200 ER - 9M - MRO pernah mengalami kemalangan apabila sayapnya berlanggar dengan pesawat Airbus A340 di lapangan terbang Pudong.

Pesawat yang sama juga la yang telah hilang secara misteri pada 8 March tahun ini. Dan untuk rekod, terdapat satu kebakaran kecil di airport Subang yang mana membabitkan bengkel MAS. Bengkel MAS ialah tempat yang menempatkan laporan2 berkaitan mekanikal dan laporan2 berkaitan pembaikan pesawat milik MAS.

Dan, untuk rekod korang juga pesawat 9M-MRO juga baru sahaja melalui proses penyelenggaraan 2 minggu selepas ia hilang secara tiba2 selepas 40 minit terbang di udara.

Dan, untuk rekod korang juga, terdapat beberapa insiden yang meragukan sebelum pesawat ini hilang secara misteri. Insiden2 ini hanya 'kakitangan2' saja yang boleh dedahkan. Aku tak boleh nak tulis sebab menjaga kerahsiaan. Kalau dorang bagi dedah pasti aku akan dedahkan..

Lue fikirlah sendiri.

Info grafik kat atas kredit pada blogger blog serius. Fakta2 yang menarik untuk bacaan kita semua.

Btw, aku tertarik juga dengan laporan2 negatif dari beberapa agensi berita terutamanya yang berpengkalan di USA.

Ini apa yang aku fikirkan ;

1. Jika apa yang berlaku pada MH370 ialah kesalahan pilot - maka MAS akan menerima tempias yang sangat besar.

2. Jika apa yang berlaku pada MH370 ialah masalah pesawat - maka BOEING akan menerima masalah yang sangat besar. 

Maka, andaikata teori aku betul, kemungkinan besar media2 dari USA sengaja memainkan persepsi seolah2 ini adalah kesalahan2 pilot kita atas tujuan mahu melindungi reputasi BOEING.

Ini apa yang aku fikirkan. 

Oke bai. 

Khamis, 27 Mac 2014

Media Luar Kritik Permaisuri Malaysia, Isteri Yang Dipertuan Agong.

Atas isu MH370.

Kali neh sasaran mereka isteri kepada agong sekarang Tuanku Abdul Halim sultan of Kedah. Nak tahu apa yang depa kritik?

Lihat ;


Menurut Dailymail ;

1. Disaat rakyat berduka cita di atas insiden MH370, permaisuri agong boleh pula melepak main golf.

2. Permaisuri agong kelihatan begitu gembira bermain golf seperti yang dirakamkan dalam gambar ujar wartawan TDM.

3. Kelihatan permaisuri agong tidak begitu concern dengan apa yang sedang berlaku pada masyarakat Malaysia.

Lebih kurang begitulah yang cuba digambarkan oleh TDM.

Btw, itu bukan la perkara yang paling menarik dalam artikel tersebut. Gambar2 permaisuri agong gelak ketawa dorang ambil dan sebarkan.

Tapi still itu bukan perkara yang paling menarik. Nak tahu apa yang paling menarik?

Lihat ;

 
Artikel itu mendapat kecaman dari readersnya. Mereka anggap wartawan tue bodoh.

KAH KAH KAH

Dengar sini. Aku bukan la peminat monarki. Aku rasa tak perlu aku jelaskan lagi kenapa. Semalam aku ada baca salah seorang komen dari geng2 GERAKAN yang mempersoalkan bahawa DSAI harus berhenti berceramah di saat rakyat sedih mengenai insiden MH370.

Aku reply, adakah Najib perlu berhenti makan?

Kemudian ada orang penyokong BN yang reply, dia cakap aku bodoh. Makan dan ceramah dua perkara yang berbeza.

Jadi, adakah Najib Razak dan Rosmah Mansur perlu berhenti untuk menghadiri apa2 majlis anugerah SUKAN?

Hidup diteruskan.

Bila kita tengok berita MH370 kita sedih. Tapi bila kita tengok citer maharaja lawak, adakah kita berhenti bergelak ketawa?

Fakta. Kenapa kita perlu jadi topeng?

Hidup perlu diteruskan. Apa pun aktiviti yang kita buat tak menandakan bahawa kita tidak simpati dengan apa yang sedang berlaku.

So what jika DSAI tetap berceramah seperti biasa? Adakah dia tak simpati dengan insiden MH370?

So what kalau Najib perlu hadiri event2 anugerah?

So what kalau aku terus update blog?

Kami perlu berhenti untuk hidup kerana insiden MH370? Sejauh mana ko berhenti untuk beraktiviti sejak insiden MH370 bermula?

Kita simpati. Kita ada cara tersendiri. Cara mana kita zahirkan simpati itu terpulang pada diri kita. Cukupla kita tahu bahawa kita memang ada rasa simpati.

Simple as that. 

Rujukan artikel : http://www.dailymail.co.uk/news/article-2589971/Her-country-mourning-victims-MH370-doesnt-stop-queen-Malaysia-enjoying-round-golf.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...