Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 4 Jun 2013

Wanita Hina Agong Ditahan.

Aku tak faham. Tang mana menghina nya? Kalau di tengok pada screen shot yang disebarkan aku tak nampak pula apa yang dikatakan menghina itu.

Hari neh dalam sinar harian ada dekat 4 pages dok bercerita isu neh. Macam isu besar pula. Aku rasa isu belly dance tue lagi patut people concern. At least dancer tue memang bengap. Buat tarian depan budak2 kecik dengan bercoli, kat kawasan public pula tue. Mana tak kena balon kan.

Menurut statement terkini Prof Aziz Bari, pakar perlembagaan dan undang2 sendiri ada sebut ;

Pakar perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari berkata, tiada masalah untuk rakyat Malaysia mengkritik titah Yang di-Pertuan Agong dan mempersoalkan keputusan pilihan raya kerana kedua-dua tindakan itu merupakan hak yang dijamin oleh perlembagaan.

"Kita mesti selalu ingat bahawa di negara ini, perlembagaan yang paling tinggi dan semua orang, termasuk Agong, tertakluk kepadanya.

"Tiada seorang pun, termasuk Agong, mempunyai kuasa untuk menafikan hak yang dijamin oleh undang-undang dan perlembagaan negara.

"Ini termasuk hak untuk mempersoalkan keputusan pilihan raya, selama mana ia dibuat menurut perlembagaan," katanya.

Makna nya kita boleh kritik la. Aku pun nak kritik. Sejauh mana Agong benar2 memahami kenapa rakyat persoalan isu penipuan pru neh? Majoriti yang keluar mengundi pangkah pr tau. Bukan bn. Kita orang majoriti tau. Suara orang ramai.

Memang fakta beb. Duit cukai disalurkan pada Agong. Tue bukan fitnah. Jauh sekali penghinaan. Buka bajet dan check sendiri la. Dah tue kalau dah rakyat bayar macam2 tapi nak cakap itu neh seme tak boleh. Seme salah. Apa ke logiknya?

Memang. Kalau aku n ko sorang2 bayar memang la sikit. Tapi secara berjemaah konsisten kita orang bergabung bayar tau. Jadi mereka2 neh tak patut di sekat dari zahirkan sesuatu. Lebih2 lagi bila perlembagaan cakap boleh. Ko sapa cakap tak boleh?

Pendapat aku berhenti takut2kan orang dengan orang. Agong = orang. Kalau ada salah yang rakyat buat terai didik. Salah kecik2 jangan amek ahti sangat. Kalau salah besar2 boleh la ko hukum.

Dalam kes neh aku tengok tiada keperluan untuk buka kes dan siasat wanita tersebut Jangan diturut sangat provokasi2 murahan sesetengah pihak yang saja naya wanita tue atas faktor dia bangsa cina untuk dapatkan millage politik. Aku nampak itu yang sedang berlaku sekarang.

Oke bai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...