Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 29 Julai 2016

Melancong Ke Krabi - Ini Penjelasan Kelantan.



Baru-baru neh kecoh di laman sosial kononnya kerajaan negeri PAS Kelantan telah mengadakan lawatan kerja sambil belajar (melancong) Krabi,  Thailand. Tindakan itu dikritik secara berleluasa di media sosial terutamanya oleh penyokong2 Parti Amanah Negara (PAN).

Dokumen yang melibatkan aturcara majlis ketika berada di Krabi turut disebarkan. Setakat ini belum ada apa-apa penafian dari kerajaan negeri tentang ketulenan kandungan dokumen tersebut oleh itu ianya dianggap benar.  Event ini dikritik kerana melibatkan jumlah peserta yang ramai serta tidak menetapkan matlamat yang jelas.  Bahkan pemilihan lokasi untuk mengadakan mesyuarat turut dikritik netizens.

Di saat ramai mangsa banjir masih lagi terabai di Kelantan wajarkah satu delegasi besar mengiringi Nik Amar ke Kelantan.  Tambahan pula segala kos dibiayai oleh rakyat jelata. Itu la yang dipersoalkan mereka.

Dan berikut adalah kemaskini susulan dari TMB kelantan selepas tersebarnya kritikan tersebut.

Delegasi Kerajaan Negeri Kelantan yang diketuai oleh Timbalan Menteri Besar, Dato' Haji Mohd Amar Abdullah dan barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan pada pagi ini telah mengadakan lawatan rasmi ke atas Gabenor Wilayah Krabi, Thailand. Di dalam perjumpaan mahabbah diantara pimpinan kedua wilayah ini, pelbagai perkara telah dibincangkan bersama, antaranya berkenaan industri pelancongan, ekonomi dan pembangunan produk halal. Berteraskan dasar 'Think of Thailand, Think of Krabi', pihak berkuasa Krabi sekarang ini sedang giat membangunkan tarikan-tarikan pelancongan baru yang dapat menarik segmentasi pelancong yang menekankan aspek kualiti dan bebas maksiat.

Disamping itu, wilayah Krabi juga sedang dalam proses untuk dijadikan hab penghasilan produk halal terbesar di Thailand. Menurut Gabenor Krabi, setiap tahun Krabi menerima kedatangan pelancong melebihi 10 juta orang. Tambah beliau lagi, pelancong tidak hanya datang menikmati keindahan alam, tetapi masyarakat muslim diseluruh dunia juga datang untuk menyelami kehidupan masyarakat Islam disini. Ini kerana, berdasarkan rekod, hampir separuh daripada populasi penduduk Krabi adalah beragama Islam.

Malah, kebanyakan pengusaha sektor pelancongan di Krabi pada sekarang ini dipolopori oleh masyarakat Islam dan giat mempromosikan pelancongan bebas maksiat. Hasil daripada lawatan ini, Dato' Mohd Amar Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan berharap kerjasama strategik dapat dijalankan diantara wilayah Krabi dan Negeri Kelantan terutamanya yang melibatkan sektor pelancongan dan pembangunan industri hub halal di kedua wilayah.

Disamping itu, beliau menegaskan, hubungan dua hala diantara wilayah ini akan terus diperkemaskan pada masa hadapan bagi memastikan pelbagai faedah dan manfaat dapat diperolehi serta diaplikasi diantara Kelantan-Krabi.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...