Jumaat, 13 November 2015

Skandal #YAPEIM - Ini Kenyataan Balas Jamil Khir - Menteri Desak Tarik Balik Tuduhan Atau Berdepan DGN Tindakan Saman.


Laju siot dia menjawab.

Mesti gabra sebab ramai yang SHARE kan.

Ini kenyataan media Jamil Khir yang menafikan semua dakwaan NOW ke atasnya. Angka-angka yang disebut oleh NOW adalah betul jika diperhatikan melalui kenyataan media Jamil Khir Baharom, tetapi Jamil Khir dakwa ianya dimisleading untuk mengambarkan wujudkan perbuatan salahlaku. Itu dia kata la..

Baca ;

AKMAL MESTI MOHON MAAF ATAU DISAMAN

Merujuk kepada kenyataan media Akmal Nasir (Pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW) merangkap Ketua Cabang Keadilan Johor Bharu) pada 13 November 2015. Sesungguhnya dakwaan yang mengatakan saya menyalahgunakan duit anak yatim dan miskin yang diperoleh daripada hasil sumbangan orang ramai bagi membiayai perjalanan ke luar negara bersama isteri, main golf dan lawatan ke pusat membeli belah adalah satu kenyataan jahat berupa fitnah dan menyimpang (misleading) daripada fakta sebenar.

Kunjungan saya selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 21 – 29 Mei 2014 adalah bagi memenuhi jemputan program yang dianjurkan oleh agensi-agensi di bawah seliaan saya terutamanya YaPEIM dengan kerjasama Kedutan Malaysia di Amerika Syarikat dan Education Malaysia (EM) Chicago sempena Mid West Game yang menghimpunkan lebih 1000 orang pelajar daripada Amerika Syarikat dan Kanada.

Melalui strategi penganjuran bersama secara "Strategi Lautan Biru" khususnya yang melibatkan peserta Skim Anugerah Kecemerlangan Pelajar Nasional (SANTUN) tajaan YaPEIM dan beberapa kumpulan sasaran lain yang berada di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada, beberapa program besar telah diatur dan dilaksanakan.

Program-program tersebut melibatkan kursus kepada pelajar yang memfokuskan aspek motivasi Kenegaraan dan Keusahawanan; Simposium Perdana Perkahwinan Kekeluargaan, Pengurusan dan Isu-isu Semasa Negara; Kursus Pra Perkahwinan bagi membantu pelajar-pelajar memenuhi syarat perkahwinan JAWI; Kelas Pengajian untuk isteri-isteri dan Kakitangan Wanita Kedutaan; menyampaikan sumbangan kepada pelajar cemerlang yang tidak berkemampuan dan pertemuan bersama usahawan-usahawan Malaysia. Program dan pertemuan ini melibatkan pelbagai kumpulan sasaran yang diadakan di Indianapolis dan Washington DC, Amerika Syarikat.

Bersempena dengan perasmian Mid West Game di Amerika Syarikat itu juga, beberapa acara sukan telah dianjurkan oleh Education Malaysia (EM) di Indianapolis termasuklah acara golf yang dikelolakan secara bersama dengan pihak Kedutaan Malaysia AS di Washington yang saya turut terlibat bersama TYT Duta dan kakitangan kedutaan.

Justeru dakwaan kononnya program saya di AS lebih bersifat bersuka-ria menggunakan dana anak yatim adalah satu fitnah yang besar dan cubaan untuk menjatuhkan kredibiliti dan maruah saya selaku Menteri di Jabaran Perdana Menteri. Adalah tidak adil hanya mempamerkan dokumen yang mengelirukan dan tidak menggambarkan keseluruhan program melibatkan saya.

Adalah menjadi sebahagian tugas dan tanggungjawab saya selaku Menteri di JPM bagi memenuhi jemputan rasmi kedutaan apatah lagi program yang dianjurkan oleh agensi-agensi di bawah tanggungjawab saya. Segala perjalanan dan kegiatan rasmi saya ditanggung oleh agensi berkenaan mengikut polisi dan tatacara kewangan agensi berkaitan.

Tiada apa yang perlu disembunyikan kerana segalanya mengikut prosedur dan tatacara yang ditetapkan. Saya sentiasa terbuka dan bersedia memberi kerjasama sepenuhnya dengan mana-mana pihak berkuasa untuk disiasat sekiranya benar wujudnya salah laku yang melibatkan diri saya atau agensi di bawah seliaan saya.

Dengan ini, saya menuntut Akmal Nasir, Pengarah NOW dan The Malaysian Insider menarik balik segala dakwaan dan fitnah jahat yang dibuat serta memohon maaf secara terbuka dalam tempoh 24 jam. Jika tidak, saya akan memulakan tindakan saman fitnah dan malu melalui peguam saya kerana tindakan ini benar-benar telah menjatuhkan maruah dan kredibiliti saya.

Dalam pendedahan NOW ada disebut-sebut wanita bernama Cik Biby Haslinda. Dia pun mengikuti sama rombongan tersebut. Menjadi tanda tanya juga pada aku, siapa dia, apa peranan dia dan kenapa dia perlu ikut sekali?

Dan menjadi tanda tanya juga pada aku, apa kaitan GOLF dengan YAPEIM. Nak rasmi ke nak participate ke apa ke lantak la tapi pasai apa perkara tue perlu ada kaitan dengan pembiayaian agensi yang cover kebajikan anak yatim dan orang miskin?

Satu lagi menjadi persoalan pada aku ialah, dari senarai2 aktiviti yang dilakukan oleh Jamil Khir, ada yang langsung takde kaitan dengan kebajikan anak-anak miskin. So apa relevannya kos-kos berkenaan disekalikan dan ditanggung oleh agensi yang sama? Kenapa tak pecahkan peruntukan dan buat pengasingan perbelanjaan? Ini pelik kot.

Dan persoalan yang paling utama bermain-main di otak aku ialah apakah yang membuatkan perbelanjaan perjalanan tersebut mencecah 410k ++?

Ikut invois takde pula disebut untuk menaja program-program berkenaan kan? Just tulis lain-lain perbelanjaan. Perbelanjaan apekah itu? Boleh terangkan secara terperinci tak?

KAH KAH KAH

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...