Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 7 April 2014

Kerajaan Bina Mahkamah Terlebih Bajet RM20 Juta - Laporan Audit Negara.

BAPAK GILA ROSMAH (MEMBAZIR) NAK MAMPOS!Disebabkan lewat dari jadual asal. Pembinaan dia makan masa tambahan sehingga 560 hari dari yang dijadualkan patut siap bina. Dan, untuk 560 hari yang lewat itu, kerajaan memperuntukkan 20juta sebagai tambahan kepada peruntukan yang sedia ada.

Maksudnya makan tahun la juga baru dia betul2 siap.

Baca ;
Jabatan Audit Negara mendapati pembinaan Kompleks Mahkamah Baru Kuantan, Pahang lewat disiapkan selama 560 hari akibat perancangan yang lemah dari aspek reka bentuk dan skop kerja menyebabkan kos pembinaan meningkat sebanyak RM19.56 juta.
Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2013 Siri 1, nilai kontrak asal yang dipersetujui kerajaan bagi pembinaan kompleks itu ialah RM157.34 juta dengan tempoh kontrak selama 546 hari (78 minggu) dari 8 Julai 2009 hingga 4 Januari 2011.
"Bagaimanapun, semakan audit mendapati tarikh sebenar kompleks itu disiapkan adalah pada 17 Julai 2012, tambahan selama 560 hari (80 minggu), menjadikan harga keseluruhan kontrak berjumlah RM176.90 juta," menurut laporan yang dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini. -TMI-

Kos asal => 157.34juta.
Kos keseluruhan ==> 176.90juta.
Pertambahan kos ==> 19.56juta.

Kenapa ini berlaku?

Perancangan yang lemah dari aspek reka bentuk bangunan dan juga skop kerja.

Dan selain dari itu ;
Selain itu, pihak audit juga mendapati kecacatan yang ditemui dalam Tempoh Tanggungan Kecacatan (DLP) masih belum diperbaiki serta penyenggaraan dalam tempoh DLP tidak dilaksanakan.
Semakan audit turut mendapati ada reka bentuk binaan kompleks yang tidak sesuai/tidak praktikal dan beberapa kerja yang dilaksanakan tidak mengikut spesifikasi kontrak/lukisan yang ditetapkan.
Kelemahan lain termasuk beberapa bahan/kerja yang dilaksanakan di kompleks itu tidak berkualiti, tidak tahan lama atau tidak memuaskan; terdapat perbezaan Lukisan Siap Bina dengan binaan sebenar dan perabot/peralatan tiada di lokasi yang sepatutnya. -TMI-

Keyword ;

1. Ada pembinaan yang tidak memenuhi piawaian standard = kecacatan = tapi tak dibaiki dalam tempoh DLP.

2. Penyelenggaraan dalam tempoh DLP juga diabaikan.

DLP neh macam JAMINAN la senang cakap.

3. Reka bentuk komplek yang tidak pratikal dan lari dari rekaan asal.

4. Bahan binaan yang tidak berkualiti, tidak tahan lama, tidak memuaskan.

5. Dalam gambar lukisan siap bina perabot dan peralatan yang sepatutnya ada disitu tetapi tiada dalam gambaran realiti.

Apa sudah jadi?

Ini kecuaian kan?

Alright. Tak boleh didakwa. Kecuaian dan kelalaian bukan boleh didakwa pun. Relax la baru 20juta. Nak bela panda pun lagi mahal tau. 25juta.

KAH KAH KAH

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...