Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 10 Mei 2011

Hot : Kenaikan gula ada kaitan dengan petrol ron 97!

Sebenarnya ramai yang masih taktahu bahawa kenaikan gula ron 95 baru2 neh ada kaitan dengan kenaikan minyak ron 97. Fakta ini tidak disebarkan oleh parti pembangkang kerana mereka tidak mahu rakyat beralih sokongan daripada PR kepada BN. Dan macam biasalah PR sudah tentu akan menggunakan apa sahaja cara untuk merampas kekuasaan dari BN. Biasalah mereka lawan2 nak masuk putrajaya punya pasal. Lihat data di bawah neh. Korang pasti terkejut bila melihat kenaikan gula ron 95 sebenarnya mempunyai kaitan rapat dengan petrol ron 97 ;


Hah, nampak? Selain dari petrol, tebu juga dikawal oleh negara asia barat. OPEC telah menamakan tebu sebagai bahan alternatif kepada petrol untuk menghasilkan tenaga pada masa akan datang. Malaysia juga tidak menanam tebu atas faktor cuaca. Kalau tak dah lama lah kerajaan kita tanam tebu untuk membantu rakyat. Sebab tue kita tak boleh blame kerajaan atas kenaikan minyak dan gula sebab benda neh dikawal oleh pasaran global.

Dalam masa yang sama kita tak boleh nak blame kerajaan terus terusan di atas kenaikan harga barangan makanan secara mendadak akibat kenaikan petrol di malaysia. Minggu neh sahaja pasaran minyak global naik sehingga 1,0000 kali ganda dari harga asal. Daripada US116 dollar setong kepada US100 setong. Ini diluar kawalan kerajaan. Lihat bukti di bawah ini ;Sebab itulah pada masa yang sama menteri menasihatkan kepada peniaga jangan menaikkan harga dengan sesuka ahti. Ingatlah peniaga bukan nya kerajaan. Kerajaan berhak menaikkan harga gula dan petrol kerana kerajaan bukan peniaga. Tetapi peniaga ialah peniaga. Dengarlah nasihat dan amaran dari kerajaan. Kenaikan gula juga akan mengurangkan pesakit obesiti, kencing manis dan darah tinggi. Stastistik nya korang boleh lihat disini. 99% pesakit kencing manis, obesiti dan darah tinggi sembuh setelah gula naik secara mendadak dua tahun kebelakangan neh ;


Akhir kata dari aku, janganlah kita mengigit tangan orang yang memberi kita makanan. 


Ameno : "niat" makan : sahaja aku makan ini nasi pada malam neh kerana bersyukur kepada beer end..... sah? tak sah? sah kan? boleh lah makan yerk.. heheheh..

Share this

0 Comment to " Hot : Kenaikan gula ada kaitan dengan petrol ron 97! "

Catat Ulasan

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...