Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 Mei 2011

Awang adek : Kenaikan harga gula kurangkan aktiviti penyeludupan.

Fack lah U kerajaan. Memang fack betul lah. Dasar paddykutty. Kan aku dah geram neh. Asalnya hari neh aku takmo maki hamun bn dan umno. Itu azam aku. Siyes. Tapi memang dasar fack lah dorang neh. Tak boleh bagi can sebentar kat aku. Memang tak boleh. Sapa tahan bhai ble dorang cakap dorang naikkan harga gula untuk bendung aktiviti penyeludupan? Fack U lah! Baca bawah ;


Huk aloh. Lue nak naikkan rega gula semata2 nak banteras aktiviti penyeludupan? Habis tue polis penyeludupan buat apa? Buat apa jaga sempadan tue bhai kalau akhirnya  1malaysia kena bantu lue untuk buat kerja2 lue? Bek lue bayar gaji kat kita orang pasal kita orang dah bantu lue untuk banteras aktiviti penyeludupan. Betul tak?

Berapa lama lue duduk dalam kerajaan? Takan lue fail nak atasi masalah2 neh? Carilah kaedah yang tak menyusahkan rakyat? Tak boleh ka? Dah lue gagal atasi then senang2 lue kasi masalah tue pada rakyat pula. Memang fack lah government neh. Dasar paddykutty. Amek ko. Aku dah geram gile. Siyes.

Cuba lue siasat macam mana aktiviti penyeludupan tue boleh berleluasa. Lue siasat habis2. Harga cuma salah satu faktor kecik je bhai. Kalau dah berlaku di kelantan baik lue naikkan gula di kelantan je. Saje aku bagi idea bodoh neh. Kalau iye lah sungguh2 harga menyebabkan penyeludupan tue berleluasa. Rasanya itu bukan faktor utama. Rasanya kelemahan pihak penguatkuasaan adalah penyumbang terbesar dalam kegiatan neh. Maybe dorang kena rasuah. Arhh sudah, mereka yang buat masalah, kita lak tanggung beban. Dasar kerajaan paddykutty betul!

Peh tue ada ahti lagi bhai. Nasihat kita soh kurangkan gula. Huk aloh. Lue ingat kita orang mencekik gula 24 jam ke bhai? Masalahnya lue ada otak lue kasi fikir. Gula bukan untuk kegunaan di rumah aje bhai. Gula neh digunakan untuk macam2. Especially dalam pemprosesan makanan. 

So kalau gula dah naik harga ini akan mempengaruhi makanan bhai. Tak kiralah makanan yang siap diproses ke ataupun makanan mentah ke, ataupun apa2 makanan / minuman sekalipun. Ia secara langsung akan menaikkan harga barangan makanan. Kuihmuih toksah cakap lah. Air mair toksah sebut lah. Ini product2 mcm kek, dan segala bagai kan guna gula. Product2 makanan yang siap diproses yang jual kat seluruh pasaraya kan guna gula. Huk aloh, takan aku nak makan kek buatan sendiri plak padahal aku bukan reti making baking neh bhai. Roti yang simple tue pun aku fail nak buat neh kan pula kek. Arhh sudah.  Bila anwar nak jadi piem neh. Tak sabar rasanya nak balon anwar kalau dia naikkan rega gula. Heh.

Ameno : kerajaan fack kasi alasan paddykutty. Heh

Share this

0 Comment to " Awang adek : Kenaikan harga gula kurangkan aktiviti penyeludupan. "

Catat Ulasan

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...