Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 27 Februari 2020

Bertenang DAP, Selesaikan Masalah, Jangan Keluarkan Kenyataan Terburu-Buru..

ULASAN | Nampaknya Lim Guan Eng sudah memainkan lagu blame game. Tak cerdik disitu.

Di RoketKini sudah dipadamkan, tetapi disana sini kenyataan itu masih ada.


Tajuk membayangkan PH sedang menyalahkan Tun Mahathir. Kandungan pula merujuk kepada usaha PH bagi bekerjasama dengan Tun untuk terus menerajui negara supaya memenuhi janji manifesto PRU 14, tetapi bukan ramai orang nak baca pun.

Selepas itu, isi kandungan bercakap tentang perubahan-perubahan yang telah dibuat sebagai satu pencapaian.

Maaf cakap, paling kurang pun, kenyataan mengenai sistem jaringan pengangkutan negara dan penjimatan itu agak syok sendiri. 

Jika penulis yang menulis artikel itu, penulis lebih rela memasukkan jasa Gobind menurunkan harga internet, ini lebih dirasai oleh ramai orang, tetapi kita abaikan itu dulu.

Sementara itu Lim Kit Siang juga telah memulai episode jelajahnya. Satu lagi tindakan kurang cerdik Tuan.

Kepada pemimpin-pemimpin DAP dan seangkatan dengannya;

1. Lebih baik diam dari mengeluarkan kenyataan kontroversi sehingga mengundang padah.

2. Belajar dari kehancuran Pakatan Rakyat.

3. Perbalahan di media hanya memecahkan dan mengundang lebih banyak salah faham daripada membetulkan keadaan.

4. Ini bukan masa untuk blame game.

5. Situasi hari ini terjadi, DAP juga ada salah dan silapnya.

6. Kita menolak pengkhianatan. Tetapi yang buka pintu kepada PPBM bukannya penyokong kamu tetapi kamu, pemimpin DAP.7. Apa yang berlaku hari ini kerana kamu membelakangkan pengkritik kamu, kemudiannya kamu menjaja tentang Tun telah berubah dan sebagainya. Kamu lagukan puji-pujian.8. Taste your own medicine, DAP.9. Ini jika kita nak main blame game.10. Tetapi kita tak mahu. Masalah belum selesai. Jadi, lebih baik buka pintu rundingan dengan PPBM, Tun dan sesiapa sahaja bagi menyelamatkan Pakatan Harapan.11. Perlu juga kamu faham, yang paling dibenci sekarang adalah parti DAP. Ini yang orang melayu benci.


12. Oleh kerana itu, setiap langkah dan tindakan kamu mestilah berstrategi dan mengubah semula persepsi negatif ke atas parti kamu.

13. Dengan membuat kenyataan sembrono, bukan sahaja tidak membantu Pakatan Harapan menjadi kerajaan bahkan DAP berisiko jatuh dan ditertawakan.

14. Ditertawakan kerana menjadi kerajaan yang separuh penggal pun tidak lepas. Bayangkan. Kamu cipta rekod ini. Menjadi sejarah zaman berzaman. Tenang dan damailah dalam menuturkan kenyataan disaat situasi politik sedang huru hara ini. Ini yang kamu perlu buat. Mungkin kamu tak kisah jika menjadi pembangkang semula. Tetapi bagi menteri DAP yang struggle buat perubahan, dan membetulkan semula negara dari dalam dengan kuasa yang ada itu, untuk pengundi PH ia merupakan satu kehilangan yang besar. Fikirkanlah.

Sekian. - 27 Februari 2020.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...