Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 25 September 2018

"Where Is Najib" - Syarikat Singapura Jadikan Karektor Najib Dalam Permainan 'Ketuk Kepala'.

LAPORAN | “Where Is Najib?’ (Di mana Najib?) mungkin kedengaran seperti tajuk berita mengenai bekas perdana menteri Najib Razak, tetapi sebenarnya itu merupakan permainan video telefon pintar yang dicipta oleh syarikat Singapura Glassfire Games.


Permainan itu menampilkan Najib yang kini berdepan dakwaan rasuah dan penggubahan wang haram.

Skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), pemberian derma ke dalam akaun beliau dan pelbagai dakwaan ke atas Najib menjadi inspirasi kepada syarikat itu untuk menghasilkan permainan video tersebut.

Cara permainannya amat mudah iaitu mengetuk Najib apabila karakter permainan itu mengeluarkan kepalanya yang mempunyai berlian dari lubang.

Setiap ketukan yang tepat akan memberikan pemain sebanyak 10 markah selain diberikan masa 10 saat untuk mencapai 100 markah bagi ‘mencari’ Najib.

Jika mampu mencapai 100 markah, mereka akan mendapat diberikan beberapa jawapan sarkastik.

“Saya bukan sekadar menjadikan permainan ini sebagai satu hiburan tetapi mahu menceritakan seluruh perkara yang berlaku,” kata pereka permainan itu, Samantha De Silva merujuk kepada skandal 1MDB.

Memetik laporan The Malaysian Insight, Pengasas Digital News Asia Karamjit Singh berkata pereka permainan video dari Singapura terlebih dahulu mencipta permainan tersebut kerana mungkin rakyat Malaysia bimbang atau takut jika perkara itu membangkitkan kemarahan orang ramai.

“Mungkin mereka takut Jamal Jamban muncul di luar pejabat mereka,” kata Karamjit sambil merujuk kepada ketua bahagian Umno Sungai Besar Jamal Yunos.

Beliau berkata permainan video berdasarkan realiti kehidupan Glassfire Games akan dikeluarkan dengan mengisahkan tentang ahli politik muda yang menyertai politik di sebuah negara seperti Singapura.

Permainan ‘Where Is Najib?’ adalah percuma dan boleh didapati di Apple App Store sebelum diperluaskan ke Google Play Store dalam tempoh tiga bulan lagi. - 25 September 2018.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...