Jumaat, 25 Ogos 2017

13 Sebab Kenapa Hujah "LESSER THAN TWO EVILS" Tak Boleh Digunapakai Kata Non Partisan.

Oleh : Nome Nowzir
13 SEBAB KENAPA HUJAH "LESSER THAN TWO EVILS" TAK BOLEH PAKAI
Seringkali apabila aku diajukan soalan: "Aku tau kau tak suka Pakatan Harapan yang sekarang, dan kau tak suka Mahathir. Tapi kau fikir lah, takkan kau nak biarkan Najib menang dan biar je dia terus berkuasa? Kau kena faham, kena pilih, 'lesser than two evils'.
Gambar - Google
1. Pertama, apabila seorang penyokong pembangkang mengeluarkan hujah begini, ia seolah-olah meletakkan pengundi atas pagar dalam situasi hostage.
"Kalau kau tak undi kami, kau akan ditindas oleh pihak lagi satu."
Pengundi atas pagar tak minat nak dengar hujah macam ni. Ada sebab mengapa mereka dan aku berada di atas pagar. Kalau kitorang tak suka dengan mana-mana, kau tak boleh buat apa.
2. "Tapi cuba kau fikir untuk kepentingan semua orang. Kepentingan negara."
No, ia sebenarnya hanya untuk kepentingan kau. Kau yang perlukan undi kitorang. Kenapa kitorang nak kena dengar kata kau? Kau la patutnya dengar kata kitorang. Siapa sanggup dengar kata kitorang, yang tu la kitorang sokong. Kalau dua-dua tak nak dengar, mampos la, buat apa nak bangun pagi, beratur panjang kat sekolah untuk buang undi.
3. "Orang atas pagar adalah orang tak matang."
Siapa cakap? Nak pilih baju bundle pun orang berhati-hati, takkan nak pilih kerajaan kena cincai? 5 tahun sekali pulak tu. Kalau salah pilih, nak tunggu 5 tahun.
Tahun 2013 lagu What Does The Fox Says popular gila. Ada kau dengar lagu tu kat radio sekarang?
4. "Kalau kau tak turun undi, BN akan menang."
So? Dah 60 tahun Perikatan/BN perintah. Orang kata la, "devil that we know". Kau pembangkang baru 2 penggal pegang kerajaan negeri, dah merakbuih, kerek, sombong. Elitis.
Orang bandar mungkin tak kisah, orang kampung kisah. Kau bijak la macam mana, kau pakai kasut dalam rumah Melayu macam sorang YB DAP dulu tu, mampos kau lah.
5. "Bagi kami peluang. Kalau tak puas hati, boleh tukar lima tahun depan".
Nampak sangat la tak serius. Kau ingat apa, beli barang boleh nak tukar-tukar?
6. "Kami mewakili suara anak muda."
Dengan penuh dinosaur umur 92 tahun, lepas tu yang lagi sorang dah 70 tahun pun nak jadi PM, lagi sorang berapa tahun pegang parti roket, butoh suara anak muda.
7. "Kami nak selamatkan Malaysia."
Bukan, kau cuma nak selamatkan Anwar dalam penjara, Mahathir dengan kes RCI yang bakal dikenakan. Kau cuma nak DAP terus control dari balik tabir.
8. "Kenapa kau paranoid dengan DAP?"
Kenapa tiga parti dominan Melayu tak gabung je? Kenapa DAP dominan Cina ada solid blok undi, tapi parti gabungan lain dipecah-pecah? Realpolitik Malaysia, bro. Kaum isu penting terutamanya orang Melayu.
9. "Tapi kau pentingkan kaum dari menghapuskan kronisme dan nepotisme?"
Kata penyokong parti anak beranak, suami isteri dan bapak kepada tauke arak San Miguel, heh. Plus, ingat kata Superman Hew, "use Malays to screw Malays."
Tak racist kau cakap?
10. "Satu dunia nak dakwa Najib pasal 1MDB."
Biar lah dia didakwa pun. Yang puak kau tu pun bukan clean mana pun. Dari skandal Bank Negara, Bank Bumiputera, ok la, be fair masa tu dia BN, dari rumah agam Adam Rosly, ke kes Taman Manggis, bina terowong harga berganda2, jam tangan setiausaha sulit RM80K jenama Panarai.
11. "Tapi Najib jual negara ni kat China"
Apa bezanya saudagar Arab jumpa Anwar? Pelabur Swiss jumpa Azmin? Dasar pandang ke timur Mahathir?
12. "Tapi ini demi demokrasi. Kita sedang ditindas. Tentera Berikat pun terpaksa berbaik dengan rejim Stalin demi kalahkan Hitler"
Demokrasi ke suruh orang mengundi walaupun tak suka dua2? Demokrasi bukan sahaja hak untuk memilih, tapi hak untuk tidak memilih.
Berikat ke, Soviet ke, Nazi ke, semua jahat. Perang itu jahat.
13. "Sebab orang macam kau ni BN terus perintah."
Eh, kau yang lame nak mampos, nak salahkan kitorang pulak. Patut parti kau la kena more appealing pada kitorang. Kau yang gila kejar kuasa, kitorang pulak yang nak dipersalahkan.
Asyik kitorang je kena dengar kau melabon. Bila kau nak dengar kitorang pulak? Dah 9 tahun asyik ceramah, forum. Bosan, tau tak?

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...