Sabtu, 1 Oktober 2016

'Flying Doctor Service' Dihentikan, Kerajaan Tiada Dana? - 650j Utk Tugu Negara Boleh Pula?

Satu persatu perkara yang membabitkan kepentingan langsung rakyat dimahsuhkan oleh kerajaan secara berperingkat. Bermula dengan penghapusan subsidi, membawa kepada pemotongan peruntukan kementerian-kementerian penting, mengheret kepada penangguhan sementara beberapa elaun, biasiswa dan kini berjangkit kepada perkhidmatan yang membabitkan kesihatan dan keselamatan rakyat pula. 

Sebelum ini aku telah mendapat maklumat yang elaun/biasiswa student-student kolej komuniti dan seangkatan dengannya telah ditangguhkan pembayarannya. Ia tidak dapat disalurkan mengikut jadual asal dan para pelajar tidak diberikan sebab kenapa berlakunya kelewatan bayaran tersebut. Sebelum itu pula, kementerian menangguhkan pemberian beras percuma kepada fakir miskin berikutan penghapusan total subsidi beras secara pukal. Alasan kerajaan penangguhan berlaku kerana kerajaan mendapat maklum balas masih ramai yang layak memohon belum memohon. Pemberian beras percuma yang dijadualkan pada April 2016 telah ditangguhkan sebanyak 2 kali. 

Dan sebelum itu juga, kerajaan telah berjanji ketika mereka menghapuskan pemberian subsidi pukal petrol, mereka akan mengantikan ia kepada satu sistem subsidi bersasar yakni hanya golongan yang benar2 memerlukan sahaja diberikan izin untuk membeli petrol bersubsidi. Namun setelah hampir setahun pemahsuhan petrol 95 dan diesel berlaku, sistem subsidi baru masih lagi tidak beroperasi. Kenapa agaknya ya? Tanya macam neh pun kejap lagi mula la depa tembak kau sebagai peluru yahudi. Dajeii.

Berbalik kepada isu pokok, seorang doktor menulis ini di laman Facebooknya ;




Jika satu-satu doktor itu perlu merawat pesakit di luar kawasan hospital, mereka tidak lagi diizinkan untuk terbang kepada pesakit. Yakni, mereka perlu ke destinasi menggunakan laluan darat. Laluan udara bukan option lagi. Itu point status diatas. Tak pasti merujuk pada semua kawasan/negeri/hospital atau untuk yang tertentu je. Bayangkan jika pesakit itu nazak, apakah perkhidmatan itu sepatutnya ditiadakan untuk tempoh kritikal ini? Apa agaknya garis panduan pelaksanaan arahan ini ya? Tak boleh 'usik' benda lain ka? Untuk cover kekurangan dana tu? Mereka yang bekerja di sektor perubatan lebih arif tentang permasalahan mereka. Satgi kita ulas lebih2 mai pula Doktor Rahman dan Doktor Aznil menjampi zikir tak reti bersyukur punya manusia kat kita. Almaklumla. Asal membangkang dia pembangkang. Asal menyoal dia anti kerajaan. Walaupun memang betul pula aku pembangkang dan anti kerajaan (bn) tapi agak meluat juga jika dibaling2 zikir puji kerajaan dorang tu. Dah macam Tuhan pula dibuatnya. Satu kesilapan pun takde kerajaan kau buat. Yang membangkang ja confirm buat salah dan dosa. Perghhh. Apple Pineapple Pen betui depa neh.

Btw, sebelum ini aku ada menulis yang kelibat beberapa pemimpin negara yang menggunakan aset kerajaan bagi menghadiri mesyuarat parti. Siap dengan sebaran gambar & bukti berita lagi!. Sungguh pun ianya jelas terbukti satu penyalahgunaan kuasa, misuse the assets untuk penuhi kepentingan peribadi tetapi tiada sesiapa peduli untuk menyiasat apetah lagi mendakwa. Mengecewakan sungguh. Dengan membandingkan perkara itu dengan luahan doktor tersebut dapatlah kita memikirkan yang kerajaan gagal mengutamakan perkara2 yang sepatutnya mengikut tingkat kepentingan. Yang dorang reti susun kerja ikut tingkat kepentingan peribadi. Jahane.

Ini satu lagi perkara yang tersebar ;


Tajuk berita tatau bila tapi tengah viral. Aku tak faham sangat konteks pra-universiti tu apa kat sini tetapi mungkin merujuk pada kursus2 yang melibatkan sijil. Gamaknya benda neh ada kaitan kot dengan isu biasiswa kolej komuniti yang aku tuliskan di atas tadi. Nasib baik yuran tu murah. Kalau kolej kemahiran lain tatau pula bagaimana.

Dan ini pula ;






Ooo kawan kita sakan enjoy dengan duit pau ya. Tak sia-sia hashtag #RespectMyPM (abah kau!) selama ini. Bukan hashtag sesaja. Hashtag bersponsor lagi. Takde masalah pun kalau kerajaan kau agihkan peruntukan dengan adil dan belanjakan ia sewajarnya. Maklumla dorang team-team cyber pun kira bekerja makan gaji juga. Tapi jadi pertikaian la kalau untuk benda2 macam neh boleh pula kerajaan sedut duit bayar bagai tapi benda2 babitkan hak rakyat kerajaan berkira. Kata laksana GST dapat/untuk tampung itu ini, bina sekolah, bina hospital tapi kenapa lain pula yang jadi? Puak neh kalau time berjanji gigi lebih lembut dari lidah. Bila dah dapat ape yang dorang nak laksanakan muka dari kucing bertukar jadi singa. Sie. Nak membaham kita sesaja. Pantang bergerak kena gigit. Jahanam. Menyokong pun kena buli. Membantah apetah lagi. Chow.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...