Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 22 Julai 2013

Peserta Ratu Cantik Pertikaikan Mufti.


Aku err bukan nak bekap dorang oke. Tapi memang agak logik juga persoalan yang dorang bangkitkan tue.

Apa sebenarnya yang menjadi kesalahan kat sini?

1. Pakai bikini?

2. Tayangkan kecantikkan?

3. Pertandingkan kecantikkan?

4. Aurat?

Kena jelas kenapa mufti buat tindakan seperti neh dan kena tegas juga jika perkara2 lain selain dari pertandingan ratu cantik yang buat benda2 di atas, tidak kah ia patut mematuhi peraturan yang sama juga? Bila kita buat tindakan terpilih, memilih2 hukum, memilih2 melaksanakan syariat Islam, maka jangan heran jika akan ada di antara mereka2 yang persoalkan macam2. Mereka tak persoalkan hukum Islam. Tapi mereka persoalkan ketidakadilan dalam melaksanakan hukum Islam. Yang neh aku selalu nampak.

Sesetengah perkara beria2 no mufti bertegas.
Sesetengah kes pula buat donno jek.

Sebab tue aku melihat persoalan yang dibangkitkan oleh calon2 peserta ratu cantik yang tersingkir neh ada relevancy nya.

Hehe.
DUA daripada empat gadis Muslim yang digugurkan daripada senarai finalis pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World 2013 iaitu Wafa Johanna De Corte, 19, dan Sara Amelia Bernard, 20, mempertikaikan dan mempersoalkan keputusan melarang penglibatan mereka dalam pertandingan itu.

Nama mereka dan dua lagi finalis iaitu Kathrina Rizuan, 23, dan Miera Sheikh, 19, digugurkan daripada menyertai pertandingan itu selepas penyertaan wanita Muslim dalam pertandingan tersebut telah ditegur oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

Mereka menyifatkan keputusan itu adalah sebagai salah satu daripada diskriminasi berlandaskan agama.

Menurut Wafa Johanna, “Saya sangkakan akhirnya peserta Muslim akan dibenarkan menyertainya sekaligus mewakili Malaysia. Saya juga menyangkakan perkara ini (sertai pertandingan ratu cantik) adalah okay, sebab pertandingan akhirnya akan diadakan di negara yang kebanyakan penduduknya beragama Islam iaitu di Indonesia.

“Saya tidak akan memakai pakaian renang ataupun bikini sebaliknya akan memakai pakaian sukan yang bersesuaian,” katanya.

Menurut fatwa yang telah dikeluarkan pada 1996, mana-mana wanita yang beragama Islam adalah dilarang sama sekali untuk menyertai pertandingan ratu cantik.

Kali terakhir wanita Muslim terlibat dalam pertandingan sebegitu ialah penyanyi dan pelakon popular, Erra Fazira yang telah memenangi gelaran Miss Malaysia pada 1992.

Selain Wafa, seorang lagi finalis, Sara Amelia Bernard turut menyatakan perasaan terkejut serta berasa terkilan di atas penguguran namanya sebagai finalis daripada 20 peserta akhir yang telah disenarai pendekkan.

“Kami dibenarkan menyertai pertandingan ini selagi tidak mendedahkan mana-mana bahagian badan, sebaliknya yang ingin ditonjolkan adalah personaliti setiap finalis yang bertanding.

“Kalalu mereka mahu melarang kami, kenapa mereka tidak larang wanita Muslim yang mewakili negara dalam sukan renang dan gimnastik?” katanya.

Selain itu, Sara juga berharap agar fatwa tersebut dikaji semula supaya membenarkan wanita Muslim bertanding dalam pertandingan ratu cantik.

“Saya berasal daripada ibu bapa yang berkahwin campur dan saya sememangnya dilahirkan sebagai seorang Islam. Saya tidak ada sebarang prejudis terhadap agama sendiri, tetapi nama digugurkan atas alasan tersebut adalah sesuatu yang tidak masuk akal,” katanya.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...