Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 13 Mac 2011

PANAS!!! BNM : Insurans naik tiap-tiap tahun bermula 2012!

Semalam dalam paper utusan awang adek mengulas isu premium insurans yang mahal terhadap kenderaan lama [pengguna third party] yang menjadi tajuk panas dalam persidangan parlimen kemalrin apabila ahli parlimen pembangkang + ahli parlimen kerajaan sama-sama membidas kadar premium insurans yang tidak berpatutan dan bersepadanan dengan kenderaan itu sendiri apabila insurans untuk kenderaan lama lebih mahal berbanding insurans untuk kenderaan baru. Dalam erti kata lain charge insurans untuk third party lebih mahal dari untuk first party. 

Kata awang adek, kadar tersebut telah di luluskan oleh kementerian kewangan dan bank negara pada dua tahun yang lepas. Dan kerajaan akan memikirkan untuk mengubah sesuatu tetapi tidak pula menjanjikan bahawa peraturan/kadar tersebut akan dimahsuhkan. Ia cuma akan di kaji. Paling koman, mungkin mengurangkan daripada kenaikan 15% kepada 10%. Kalau itu berlaku tetap tiada beza beb. Baca bawah neh dulu ;


Terbukti yang kadar insurans yang membebankan untuk pemilik kenderaan lama diluluskan oleh bank negara malaysia bersama kementerian kewangan ataupun = najib + awang adek = luluskan ia!

Terlupa kot yang kadar tersebut memang membebankan rakyat apatah lagi dengan beban kenaikan petrol dan harga makanan yang makin lama makin melampau. Tak percaya? Baca sini runggutan rakyat marhaen mengenai kenaikan harga barang makanan di malaysia ;

Ingatkan selepas ahli parlimen menyuarakan kemarahan rakyat menerusi parlimen kemalrin, BNM akan memahsuhkan kenaikan premium insurans bermula tahun hadapan. Nampaknya tidak. Mereka tetap akan teruskan rancangan tersebut. Alasan yang menyebabkan premium insurans di naikkan untuk semua jenis kenderaan ialah ;

Untuk mempercepatkan proses claim tuntutan bila berlaku kemalangan. 

WOW.. nak cepatkan tuntutan, rakyat pula terbeban kena bayar lebih. Bukan kah selama ini telah dipersetujui.. berapa-berapa amount yang patut dibayar sekian-sekian untuk tuntutan itu ini? Syarikat insurans yang salah bila mereka lambat proses permohonan tetapi rakyat pula yang kena tanggung kebebalan dan kebodohan mereka itu? Mana keadilan pula buat kita? Kita dah bayar insurans tiap-tiap tahun. 

Kalaupun jumlah kemalangan meningkat setiap tahun, adakah setiap kenderaan claim gantirugi insurans dan layak menuntut? Adakah setiap kenderaan menuntut jumlah insurans yang banyak setiap kali kemalangan? Adakah kesemua tuntutan insurans di luluskan? Nampak sangat BNM neh otak penipu yang cuba menghalalkan tindakan syarikat penipu [baca insurans] untuk terus menipu duit rakyat. Baca bawah neh, kenyataan dari BNM sendiri yang dipetik dari utusan malaysia ;


Logik sketlah.. orang bayar insurans sebab peraturan. Berapa banyak pula kenderaan yang tak pernah accident walau sekalipun? Mana pergi kesemua duit-duit tersebut? Hangus?Lenyap? Lue fikir sendiri. 

Patutnya kita diberikan pilihan samada nak bayar insurans ataupun tidak. Ini tidak, kerajaan paksa kita bayar insurans kalau tidak roadtax kenderaan tak boleh dihidupkan langsung. WTF!! Pelan yang menganiaya rakyat dan orang islam. Insurans neh pun bukan halal.. 

Apa yang lebih memeningkan kepala aku ialah bila BNM berkata bahawa kadar kenaikan insurans akan berlaku setiap tahun sehingga mencapai tempoh kenaikan yang di tetapkan bermula tahun 2012. Haizhh.. tak boleh blah betul. Semua nak naik.. 

Kenyataan dari pemilik syarikat insurans pula macam biasa.. mereka mengatakan bahawa bank negara malaysia yang luluskan, bukan mereka yang suka-suki buat kadar macam tue. Tengok sini ;


Kesimpulan nya kerajaan tak boleh luluskan kenaikan insurans neh. Bukan masanya apatah lagi tiada keperluan untuk berbuat demikian. Di samping itu tarik balik kenaikan 15% terhadap premium insurans kenderaan lama yang berusia 10 tahun ke atas. Ingat kami neh ada sangat ke duit nak tukar kereta selepas usia 10 tahun? Dah la tue hutang kereta ada yang sampai 9 tahun. Selepas setahun berehat dari bayar hutang kepala pecah pula nak bayar kadar insurans yang mahal. Adil ke? 

Baca sini untuk melihat kecaman ahli parlimen terhadap syarikat insurans di malaysia.


Ameno : Bukti umno sayang rakyat.. ada di atas. ha ha ha

Share this

31 Responses to " PANAS!!! BNM : Insurans naik tiap-tiap tahun bermula 2012! "

  1. macam sial la sape yg naikkn insurans ni...

    BalasPadam
  2. kecik bona bila isu2 sensitip perjuangan rakyat di akhbar..bila isu derma, isu bgi gula2, kemain besar..kerajaan terima kasih kami tidak halalkan jika itu hak kami yang kamu ambil

    BalasPadam
  3. kereta/moto yg nak relai pon kena 1st party... ahaks... tenat sangat dah kewangan negara ni, smpai cmtu skali govt carik duit (selain saman ekor dan kenaikan rege brg serta penyelarasan subsidi)

    BalasPadam
  4. xpe la camtu,xyah amik insurans. senang kan? kalau eksiden,kete rosak,kuar duit poket sendiri.lau langgar org,tanggung la org tu pnya medical expense tuk bodily injury & property damage..takkan nak biar dia bayar kot,ko yg langgar kann...xde rasa tanggungjawab ka...
    stakat bayar insurans premium,bukannye bayar loan pun tiap2 bulan.skali setahun je. nak murah, tukar la kete murah,kete cc rendah,rendahkan la value kete, tukar to third party cover,nk paling murah..takyah pakai kete.... senang kan :)):)):))

    BalasPadam
  5. Hydolarc << APE KE BODOH KO NI,insuran tu kan wajib tuk semua kenderaan,klu camtu brg makanan naik kita jgn mkn lar camtu ?? ko skola umno mana ko pergi,nampak bila bercakap tu otak berfungsi cam YAHUDI mabok minum todi.porrah.

    BalasPadam
  6. kalau x eksiden? mana pegi duit 2??? kalu pembayr mati...mana pegi duit 2???xkan la insurans pon nk naik...kalu claim 2 cepat xpe...ni dh pakai duit sendiri...insurans x dpt2 jgk..hahahahha

    BalasPadam
  7. hydolac....ckp mmg senang, habis tu yg sebelum ni org beli gak insuran tak de pun masalah 1st 2nd 3rd party? semua rakyat kat m'sia setuju...tp ni skrg asal nak paksa semua beli 1st party w'laupun kenderaan lama...fikir la rakyat bukan semua 1st class mewah2 cam kamu...rakyat just nak ikut je sistem lama tak de masalah pun..yg nak naik kan insuran tinggi2 tu utk apa? utk kayakan kroni ke? or awak tu pun kroni bukan rakyat biasa cam kita semua, sebab tu awak "apa aku kesah", jgn lah penting diri..

    BalasPadam
  8. heh..stakat anon komen..maleh nak layan. YE, insurans tu wajib dlm RTA.so bear with it laa..aku pun bayar insurans gak,gaji aku pun kecik gak....tp timbangrasa la skit. ingt co. insurans suka2 ke nak naikkan tariff. nak bantah kenaikan tarif, pegi la tulis surat kat Zeti Akhtar tu. Insurans smer tertakluk bawah Akta Insurans 1996.
    Lg satu,insurans company bukan badan kebajikan. ia kompeni bisnes,dan sama gak ngan kompeni bisnes yg lain,termasuk bank, maximize profit,minimize loss. ingat claim kereta kat mesia ni kecik2? kereta paling byk claim ada dlm lingkungan 650 - 2000 cc,dan statistik kereta kat mesia ni lak,70% kereta milik rakyat adalah dlm lingkungan capacity berikut. Umur kereta pun byk lebih 10 tahun. Roadworthy or not, insurans kompeni yg menanggung kerugian. Premium skit je, skali claim abis underwriting profit.
    kalau beli part kereta,tayar,sport rim mahal2,accessories tu mampu plak..takkan insurans skali setahun takleh bayar kott...walau gaji aku 1,500 je sebulan pun alhamdulillah cukup tuk semua sewa umah,makan ngan kete...

    BalasPadam
  9. kerajaan xde duit!!!

    BalasPadam
  10. anon no.3 : takpe..saye mmg dah tak kisah apa2 lagi,baik diri sendiri mahupun org lain. lgpun org yg cam saya ni yg bila2 masa je leh mati tak perlu nak risau sgt pasal hal duit ngan hal2 dunia ni...

    BalasPadam
  11. Aku setuju betul.. komen2 anom neh patutlah bubuh nama.. rasa nak disable lah ruangan utk anom.. aku tak minta banyak.. cuma minta letak nama je bagi memudahkan perbincangan..

    isu di sini mengenai cas insurans yg berat sebelah.. ko tak faham isu neh walaupun aku dah elobrate kat ko.. ko faham tak insurans neh menindas rakyat?

    BalasPadam
  12. orang dah nak mampos..mana nak paham...Hydolarc..pergi mampos kau ...

    BalasPadam
  13. Untuk membaca pendapat saya, sila rujuk:

    http://etiqa1stop.blogspot.com/2011/03/isu-parlimen-kadar-insurans-dinaikkan.html

    Pada hemat saya, boleh jadi isu insurans kenderaan ini dibangkitkn di parlimen hanya untuk menutup isu saman ekor yg beribu2 yg perlu dibayar oleh untuk renew roadtax setiap tahun..

    Lihat saja siapa yang mula2 skali bangkitkan isu ini. Pembangkang atau kerajaan? Bayar insurans RM350 (utk coverage), roadtax RM70 (utk guna jalanraya), saman ekor RM1800 (utk siapa???)

    BalasPadam
  14. reformasi... guling kerajaaan hahahhh kalu kita bersatu hati kerajan akan jatuh...

    BalasPadam
  15. Better I move on to another countries..This government and protester and even all it's citizen is annoying..You all should die in tsunami..Better!!

    BalasPadam
  16. bengang ngan gomen14 Mac 2011 9:12 PG

    rakyat lansung xnak membantah,ni la jadinye.sakitnye ati, keta aku tuh dah 10 thn xkan insuran lg mahal.bongok punye kerajaan.rakyat yg dok diam n terima tu lg bongok.

    BalasPadam
  17. jangan sampai rakyat bangun macam apa yg berlaku di tunisia...

    BalasPadam
  18. Si "penipu" mendapat faedah/keuntungan atas hasil penipuan... si "pembohong" xdpat apa2 melainkan hilang kepercayaan... tapi dua2 mendapat balasan setimpal di akhirat

    BalasPadam
  19. Hydolarc,

    Nampak gaya ko ni hidup bujang.. sementara bujang bolehlah ko cakap macamnie... cuba time ko dah beli umah nanti... cukup ke gaji ko RM1500 tu ? Rumah kurang2 RM500 sebulan (rumah teres 2 bilik kat ulu? ko nak ke? mesti ko nak umah best2 2 tingkat mencecah 1k sebulan)


    Walaupun ko tak peduli dengan diri ko, bila ko kahwin nanti ko kene pedulik anak bini ko. Susu anak+ pampers seminggu seratus beb!Unless ko tak mahu kahwin suka hati ko lah.

    Rumusan;

    Rumah idaman ko = RM500
    Susu anak+pampers = RM400 sebulan
    Kerete ko yg sedoa ada = RM800 sebulan (vios@honda)

    Jumlah= RM1700...

    Tak termasuk lagi secara bulanan;
    1)Minyak kereta
    2)Makan
    3)bil letrik
    4)bil air
    5)Bil henpon
    6)Astro
    7)Streamyx/3G

    Akhir kata...lu pikirlah sendiri.... masa depan ko panjkang lagi... ko kene pikirkan yg terbaik dari skrg... jangan bila dah nak kahwin baru ko kelam kabut cari duit, pinjam sana sini..

    Apa pun aku doakan ko murah rezki...amin...

    BalasPadam
  20. org kata kalau takut ombak jgn dirikan rumah tepi pantai, zaman skrg ni kalau semua nak murah, free, jgn beli rumah, jgn beli keter..duduk dlm gua, zaman skrg semua perlu duit, sebesar periuk pun x cukup..kita org Melayu ni cepat melatah..cari2 la pendapatan lebih jgn harap gaji pokok., cuba2 mula niaga wlau kecil2an, knp org Cina x riuh rendah pun malulah sikit.

    BalasPadam
  21. Azhan,

    Bukannye bising2 pasal nak semua murah. Majoriti orang yang kerje kerajaan ni orang melayu (lupa nak cakap aku kerja swasta, 8 tahun bisness swasta-bukan ada niat nk riak, just nak ko tau pendapat ni dari org yg background cemana, coz nanti ada yg ingat aku budak skolah). Meraka ni takde peluang nak wat side income (mlm ade la kot, tapi tak seberapa. Aku penah join, aku tau). Gaji org keje gov ni tak melebihi paras sederhana. Kesian kat mereka bila perkara camni jadik. Bukan pulak aku nak suh kerajaan naikkan gaji pekerja. Cuma kerajaan cari la duit dari org luar, melalui sektor pelancongan, exsport import etc.

    Bangsa cina ni mereka mmg rajin. dan kebanyakan mereka tak keje gomen, mereka kerja swasta. amat senang nak wat bisness lebih dari satu. diorang sebenarnya kisah jugak harga naik. cuma diorg sembang kat forum diorang lah...bahasa cina. bukan kat sini. harga yang naik sebabkan kos bisness diorg naik, dan jualan perniagaan kurang..

    Personally aku tak melatah... just tak suka sikap kerajaan naikkan itu ini.. beban dilepaskan kepada rakyat. Cuba ko tengok ada pencapaian/penciptaan baru negara kita? Bisness yang bertambah maju cam air asia etc tu swasta. kerajaan every year nak potong dan naikkan. heran jugak nape pendapatan swasta selalu dilaporkan naik, tapi kerajaan still bermasalah even collect tax, naikkan harga, potong subsidi...

    BalasPadam
  22. kepada incik selipar,time kasih amin semoga murah rezeki den ngan ko skali.

    kat yg lain2 tu,nak marah aku,marah je laa..takyah la smp nyumpah..aku bahse elok2 je bro..professional la sket okehh..jgn ikut sgt ati tuh.

    insurans ni,a business of transfering risk.risiko korang ada,transfer kat kompeni insurans.jd korang takyah tanggung risiko,apa2 jadi insurans akan bayar.jd korang leh bayangkan bape byk risiko yg insurans kompeni ni tanggung.bukan motor je, rumah,kebakaran,kecurian, marine,transit inland,liability...jd korang leh tau kan brapa byk risk yg ditanggung oleh sesebuah kompeni insurans.silap haribulan,leh bankrap kompeni,mcm kat jepun tu,agak2 claim tuk gempa bumi tu bape dorang kene tanggung?

    kereta mcm org jugak, org muda ngan org tua, sape lg berisiko tuk sakit? kete baru ngan kete lame,mane lg senang meragam? Its a risk...the older something is the higher is the risk,btol tak? kompeni insurans tak boleh sewenang2nya bg cas extra for loading or excess sesuka hati je....guideline dah ada,kena la ikut. Kalau bank terikat ngan BAFIA, insurance company terikat ngan MIA 1996.

    segala terma dan syarat ada dlm schedule policy. kadang2 org sibuk marah2 bila claim tak bayar, tp aku nk tanye? bape ramai kita ni penah baca polisi insurans? penah tanya klausa2 yg ada dlm polisi insurans? aku rasa tgk covernote je paling koman...policy wording takde yg nak baca.Nak selamat, baca apa yg tertulis,tak faham,tanya ada je yg boleh tolong explainkan ngan baik tuk korang smer.

    kite punya kesedaran pasal insurans/takaful ni masih rendah lagi.kalau faham pasal kepentingan ni,aku rase semua benda yg korang ada pun korang nak insured pnye..skian mecih.

    BalasPadam
  23. Encik Hydolarc...

    Takde saye guna perkataan menyumpah kat awak. Maaf kalau bahasa saya direct sangat dan kasar..

    Nampak gaya encik amat arif dengan insurans. saya terima pakai pendapat encik.

    Saya persoalkan kenapa kerajaan benarkan insurans naik sebelum taraf hidup rakyat naik..yang mana selalu terkebelakang dan tak diberi perhatian...

    BalasPadam
  24. biasale government share 50/50% ngan syarikat insuran nih tu yg buat bodo je tu ,pi mai,pimai sama cam dulu jgk kurang kan duit roadtax and tambahkan duit insuran malah lebih mahei dr dulu,kerajaan kuku besi.....

    BalasPadam
  25. agak2 keter kerajaan kene bayar gak tak insuran lau nak idupkan roadtax??

    BalasPadam
  26. insuran rugi ke?x percaya aku.kalau rugi wat bisnes len.starting insuran dah 1.5k yearly.kalau kurang kan starting xpelah.kata kete baru x bnyk mslh.pdhal kete baru pun ikut nasib.byk jg mslh. starting 1.5k,bp tahun lg bp byk tah.naik jelah besikal.br puas hati kerajaan.

    BalasPadam
  27. kepada incik selipar,time kasih amin semoga murah rezeki den ngan ko skali.

    kat yg lain2 tu,nak marah aku,marah je laa..takyah la smp nyumpah..aku bahse elok2 je bro..professional la sket okehh..jgn ikut sgt ati tuh.

    insurans ni,a business of transfering risk.risiko korang ada,transfer kat kompeni insurans.jd korang takyah tanggung risiko,apa2 jadi insurans akan bayar.jd korang leh bayangkan bape byk risiko yg insurans kompeni ni tanggung.bukan motor je, rumah,kebakaran,kecurian, marine,transit inland,liability...jd korang leh tau kan brapa byk risk yg ditanggung oleh sesebuah kompeni insurans.silap haribulan,leh bankrap kompeni,mcm kat jepun tu,agak2 claim tuk gempa bumi tu bape dorang kene tanggung?

    kereta mcm org jugak, org muda ngan org tua, sape lg berisiko tuk sakit? kete baru ngan kete lame,mane lg senang meragam? Its a risk...the older something is the higher is the risk,btol tak? kompeni insurans tak boleh sewenang2nya bg cas extra for loading or excess sesuka hati je....guideline dah ada,kena la ikut. Kalau bank terikat ngan BAFIA, insurance company terikat ngan MIA 1996.

    segala terma dan syarat ada dlm schedule policy. kadang2 org sibuk marah2 bila claim tak bayar, tp aku nk tanye? bape ramai kita ni penah baca polisi insurans? penah tanya klausa2 yg ada dlm polisi insurans? aku rasa tgk covernote je paling koman...policy wording takde yg nak baca.Nak selamat, baca apa yg tertulis,tak faham,tanya ada je yg boleh tolong explainkan ngan baik tuk korang smer.

    kite punya kesedaran pasal insurans/takaful ni masih rendah lagi.kalau faham pasal kepentingan ni,aku rase semua benda yg korang ada pun korang nak insured pnye..skian mecih.

    BalasPadam
  28. Si "penipu" mendapat faedah/keuntungan atas hasil penipuan... si "pembohong" xdpat apa2 melainkan hilang kepercayaan... tapi dua2 mendapat balasan setimpal di akhirat

    BalasPadam
  29. bengang ngan gomen6 Mei 2011 10:20 PTG

    rakyat lansung xnak membantah,ni la jadinye.sakitnye ati, keta aku tuh dah 10 thn xkan insuran lg mahal.bongok punye kerajaan.rakyat yg dok diam n terima tu lg bongok.

    BalasPadam
  30. Untuk membaca pendapat saya, sila rujuk:

    http://etiqa1stop.blogspot.com/2011/03/isu-parlimen-kadar-insurans-dinaikkan.html

    Pada hemat saya, boleh jadi isu insurans kenderaan ini dibangkitkn di parlimen hanya untuk menutup isu saman ekor yg beribu2 yg perlu dibayar oleh untuk renew roadtax setiap tahun..

    Lihat saja siapa yang mula2 skali bangkitkan isu ini. Pembangkang atau kerajaan? Bayar insurans RM350 (utk coverage), roadtax RM70 (utk guna jalanraya), saman ekor RM1800 (utk siapa???)

    BalasPadam
  31. Tu la sokong umno BN korup..sapa suruh

    BalasPadam

Sebarang cadangan, kritikan, tempahan iklan dan segala berita boleh je hubungi saya di sini orderonline2010@gmail.com

Segala penulisan di dalam blog ini mewakili pandangan peribadi saya [dan beberapa penulis lain] dan bukan mewakili mana2 parti/pemimpin/ataupun mana2 individu.

Segala komen yang anda tulis di sini tidak menjadi tanggungjawab penulis jika berlaku apa2 perkara kelak. Sendiri komen sendiri tanggung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...