Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 28 Disember 2017

Senarai Skandal Tan Sri Isa Samad Sepanjang Bergelar Pengerusi FELDA 2011 - 2017.

Pada semalam portal rasmi Ismaweb menyenaraikan beberapa skandal yang diperkatakan sepanjang tempoh Tan Sri Isa Samad menduduki jawatan Pengerusi Felda dari tahun 2011 hinggalah awal Januari 2017. Berikut penulisan oleh portal tersebut.

Oleh : Ismaweb
SKANDAL SEPANJANG TAN SRI ISA SAMAD BERGELAR PENGERUSI FELDA (2011 - Jan 2017)
MAC 2012 :
Felda Global Ventures North America Sdn Bhd (FGVNA) yang melabur lebih RM1 Billion di Amerika dan Kanada mencatatkan kerugian RM27.6 Juta.
JUN 2013 :
Pembelian Hotel Grand Borneo di Sabah oleh Felda Investment Corporation (FIC) membayar RM86.4 juta. Kertas siasatan dibuka oleh SPRM pada tahun 2017 selepas perkara yang sama didakwa berlaku. (Sumber : borneotoday.net)
JULAI 2013 :
Pengambil-alihan saham Pontian United Plantation Berhad yang menelan kos sebanyak RM1.2 Billion iaitu pembelian dengan harga yang lebih tinggi dari harga semasa. (sumber : thesundaily.my)
OKTOBER 2013 :
Pembelian Grand Plaza Service Apartment di London juga dengan harga RM495 juta yang mana harga semasa yang dilaporkan agensi hartanah Savills & Knight Frank hanyalah sekitar RM408 juta untuk unit yang sama ketika itu.
Tahun ini, dalam bulan yang sama selepas Isa Samad dan juga anak lelakinya yang juga pegawai di Felda dipanggil oleh SPRM, Menteri yang bertanggungjawab atas integriti dan ketelusan berkata SPRM tidak menemui sebarang salah laku dalam isu ini!
Case closed! (Sumber : theedgemarkets.com)
NOVEMBER 2015 :
Laporan Ketua Audit Negara mengesahkan RM47.6 Juta lesap dalam satu projek yang dinamakan Felda Carviartive Blue Dream Park yang mengusahakan projek ternakan berkeknologi tinggi ikan sturgeon.
Felda Carviartive Sdn Bhd (FCSB) didakwa menandatangani kontrak bernilai RM146.25 juta dengan dua syarikat I2C Hassed Co Ltd dan I2C Hassed (M) Sdn Bhd yang melebihi had RM110 juta yang diluluskan Lembaga Pengarah Felda.
Dan dalam Laporan Ketua Audit Negara ini disenarikan banyak lagi pelan bisnes yang dilaporkan bernilai ratusan juta ringgit akhirnya menemui jalan GAGAL!
Ketua Audit Negara menasihatkan FELDA supaya lebih berhati-hati dan membuat penilaian, kajian kemungkinan dan daya maju (business analysis) sebelum membuat keputusan perniagaan!
(Sumber : astroawani.com)
JUN 2017 :
Kes bayaran tertunggak dari syarikat Safitex bagi produk Delima Oil Products Sdn Bhd (salah sebuah anak syarikat FGV), menyaksikan penggantungan tugas Ketua Pegawai Eksekutifnya dan tidak lama selepas itu Isa Samad meletakkan jawatan pengerusi FGV dan berhijrah ke Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).
DISEMBER 2017 :
Felda melalui Ketua Pegawai Eksekutif yang baharu, TS Shahrir Samad mengakui Felda kehilangan tiga hartanah yang bernilai lebih RM250 juta di Jalan Semarak! Ia dikatakan bertukar hak milik melalui transaksi diragui sejak tahun 2015! (Sumber : bharian.com.my)
KESIMPULANNYA?
Punca utama adalah apabila Felda ('lombong emas orang Melayu') ini diserahkan pada tangan-tangan yang tidak amanah!
Apalah yang boleh diharapkan pada sebuah sistem yang sudah kronik krisis moralnya.
ISA SAMAD berada dimana dia berada kini adalah atas atas tangan anda yang memangkah dikertas undi suatu ketika dahulu.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...