Selasa, 23 Februari 2016

Tutup Jalan Untuk Mat Rempit Berlumba - Satu Lagi Idea Bangang Menteri Utk Susahkan Rakyat.


Kata bodoh kang marah. Tapi memang bodoh nak mampos pun.

Memetik laporan dari The Malaysian Insider ;

Kerajaan Barisan Nasional (BN) bakal melaksanakan program mendekati “mat rempit” dengan menutup jalan sebagai tempat untuk golongan tersebut berlumba, kata Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata, kerajaan akan mengadakan program seperti “Hari Tanpa Kenderaan” untuk memberi laluan kepada “mat rempit” menjalankan aktiviti mereka.

"Kita ada satu program yang dibincangkan bersama kawan kita di Umno dan BN.

"Barangkali kita akan kumpulkan mereka dan berbincang dengan Datuk Bandar dan (program) ini mungkin akan diadakan sehari atau 2 hari dalam seminggu.
 
"Seperti, kita laksanakan ‘Hari Tanpa Kenderaan’ tetapi pada malam mat rempit akan berlumba," katanya pada sidang media selepas merasmikan pembukaan jalan dan jambatan menghubungkan Kampung Batu Muda ke Taman Metropolitan Batu, Kuala Lumpur hari ini.

Malah dilihat mengambil pendekatan lebih positif, setiausaha agung Umno itu berkata beliau lebih senang mengelar golongan itu sebagai “mat motor”.

Setiausaha agung Umno itu berkata, memberi laluan kepada "mat rempit" berlumba dilihat sebagai penyelesaian mengekang mereka melakukan tindakan menyalahi undang-undang dengan berlumba secara haram.

Katanya, golongan ini suka berlumba kerana ia merupakan cara mereka berhibur tanpa menggunakan kos yang tinggi.

"Dan kerana majoriti 'mat motor' ini mereka bekerja dengan kerajaan sebagai PA (pembantu rendah awam).

"Kita akan memberi tempat sesuai dan mungkin akan menganjurkan festival dengan meletakkan 'food truck' untuk menjual makanan atau apa sahaja supaya membantu mereka untuk tidak berlumba secara haram," katanya.

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan Ku Nan itu juga menolak kritikan langkah kerajaan itu hanya menggalakkan "mat rempit".

"Tidak, ia tidak menggalakkan kerana kita tengok apa yang orang suka seperti perdana menteri kata kita kena tanya nadi rakyat.

"Jadi inilah nadi rakyatnya," katanya .

Ditanya mengapa kerajaan tidak meletakkan "mat rempit" berlumba di litar, beliau berkata golongan itu lebih gemar melakukan aktiviti tersebut di jalan raya.

Menurut Tengku Adnan, beliau pernah mengusulkan cadangan demikian sewaktu menjadi naib ketua Pemuda Umno negeri tetapi tidak mendapat sambutan daripada "mat rempit".

"Dulu kita minta buat (berlumba) dekat litar Batu Tiga Shah Alam tetapi mereka tidak mahu kerana lebih suka berlumba di atas jalan," katanya.

Menurut Tengku Adnan, beliau mencadangkan program itu mungkin diadakan di sekitar Kuala Lumpur sebagai permulaan.

"Bawaklah motosikal di situ dan baikilah enjin mereka. Kita juga akan memberi alat ganti motor kepada mereka.

"Daripada situ mereka boleh jadi mekanik, boleh buka bengkel," katanya.

 
Ringkasnya idea Ku Nan begini ;

1. Tutup jalan untuk beri laluan kepada mat rempit berlumba.

2. Mungkin akan diadakan sekali atau dua kali dalam seminggu.

3. Akan berikan mereka alat ganti motor percuma lagi supaya mereka boleh jadi mekanik dan blablaa..

4. Idea Ku Nan tu sejajar dengan nasihat PIEM agar mendengar nadi rakyat.

Nadi rakyat kepala bana kau la Ku Nan woi.

Litar lumba ada berapa banyak? 
Sewa litar macam mana?
Memang la takde respon.
Fikir panjang la.
Budak2 neh tak berduit untuk jayakan hobi mereka.
Apa kata ko focus kepada masyarakat terbanyak yang terjejas dengan
kos sara hidup dan harga rumah yang melampau mahal?
Golongan itu majoriti.

Ada ke dengan cara menutup jalan akan menyelesaikan masalah rempit?
Macam mana dengan mereka2 yang terjejas dek penutupan jalan tersebut?
Pukul berapa nak start tutup jalan?
Malam?
Siang?
Tengah malam?
Kau nak galakkan orang berlumba tengah2 malam, biar anak2 orang balik lewat malam ke macam mana?
Kalau berlumba tengah2 malam, boleh berjaya ke idea food truck kau tu?
Bukan ke tengah2 malam kita tak digalakkan makan untuk amalkan gaya kehidupan sihat?
Ke kau nak buat malam2 lepas isyak?
So, tak terjejas ke mereka2 yang perlu guna laluan2 yang kau tutup untuk tujuan perlumbaan?
 
Ada banyak masalah dengan idea Ku Nan neh.
Tapi yang paling bermasalah ialah Ku Nan itu sendiri.
Dari cantas idea dia, baik cantas dia terus.
Satu sen haram berguna.
Kepada negara jauh sekali.
Apatah lagi kepada rakyat.
Fikir-fikirkanla ek.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...